Preskočiť na hlavný obsah

Výborné muffinky s kyslou smotanou




Rýchly koláčik ktorý je výborný a zbožňujú ho najmä detičky.
Muffinky sú jemné, vláčne a dajú upiecť rôzne variácie na množstvo príležitostí.
Do cesta môžeme pridať kakao a budeme mať krásny základ tmavej farby. Biela šľahačka dotvorí úžasný kontrast.
Do košíčka s cestom vložíme kúsok čokolády či lyžičku nutelly a skvelý dezert s malou obmenou môžeme ku kávičke podávať.
Na jeseň keď máme sezónu jabĺk využijeme zdravú ponuku zo záhradky
Ak chceme slávnostný vzhľad, stačí na muffiny cukrárskym vreckom naniesť plnku zo šľahačky a mascarpone, trochu ovocia a famózny cup cake je na svete.
Dajme priestor svojej fantázii a dostaneme vždy mňam výsledok ☺️
Recept je veľmi jednoduchý, nemusíme ani mixér použiť. Všetko dáme do jednej misky

Potrebujeme:
220 g polohrubá múka
130g kryštálový cukor
250g kyslá smotana /jogurt/
2 ks vajcia
100 ml oleja
1 ks vanilkový cukor
1 ks prášok do pečiva
štipka soli

Všetko spolu premiešame a dávame do košíčkov na muffiny.

Môžeme dať lyžičku nutelly, ev. džemu do každého košíčka.

Veľmi dobré sú aj s ovocím ako čučoriedky, jahody alebo aj so strúhaným jablkom a škoricovým cukrom.

Do cesta môžeme pridať 1 pl kakaa a kúsky čokolády alebo čoko kvapky a máme skvelé muffiny pre čokoholikov.

Pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov cca 20 minút.












Dobrú sladkú chuť


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým cukrom (a

Jednoduchý kváskový chlieb

Ak ste sa rozhodli kváskovať, nemohli ste urobiť lepšie pre svoju rodinku. Vôňa chleba, ktorá sa šíri bytom, výborný chrumkavý mäkkučký chlebík  a najmä vďaka kvásku má chlieb veľa benefitov. Kvások ako taký používa človek už niekoľko tisícročí na výrobu obilných placiek a podobne. Voľakedy naše prababičky vyrábali kvások zo starého chleba alebo zo zvyškov cesta. Stačilo ich namočiť do vlažnej vody. Výhody kváskovania :  + kvások na rozdiel od droždia z obchodu obsahuje viac druhov kvasných baktérií. + vďaka kvásku cesto lepšie kysne + zlepšuje trvanlivosť pečiva, chleba... + zlepšuje stráviteľnosť (nenafukuje) + zlepšuje výživové vlastnosti Kváskový chlebík je po prispôsobení múk vhodný aj pre diabetikov, celiatikov, histaminikov. Dokonca niektorí ľudia uvádzajú zlepšenie trávenia. Kvások si môžeme založiť doma. Je to 14 dňový proces kŕmenia vodou a múkou. Môžeme osloviť susedu, kamarátku alebo niekoho v blízkom okolí o kom vieme že kváskuje. Je tzv kvásková mapa kde sa dá

Sladký tekvicový chlebík

  Tento rok som prišla na chuť tekviciam a rada ich využívam v kuchyni.  Podľa mňa tekvica je nedocenená a málo používaná potravina. Dá sa využiť v slanej aj v sladkej príprave pokrmov.  Tekvicový chlebík je podobne ako banánový výborný napríklad na raňajky. Hneď po prvom súste som vedela, že si nájde miesto v našom jedálničku. Tekvice sú typické na jeseň, preto treba využiť ich plody čo najviac na prípravu koláčov, pečiva, dezertov a podobne. Už len pri krájaní nás potešia krásnou vôňou a po upečení sladkou chuťou.  Bola by škoda nevyužiť tekvice pri varení a pečení.  V recepte môžeme použiť bielu múku ako aj špaldovú, biely cukor, hnedý cukor či med. Do cesta je možné nasypať sekané orechy, hrozienka, kúsky čokolády... Potrebujeme: 2 ks celé vajcia 150 gramov hnedý cukor  240 gramov tekvicové pyré  100 gramov biely jogurt/kyslá smotana 100 gramov maslo rozpustené 1 čl škorice (môžeme nahradiť perníkovým korením, alebo tekvicovým korením) 300 gramov špaldová hladká múka štipka soli št