Preskočiť na hlavný obsah

Kváskové croissanty


Francúzske pečivo obľúbený croissant má rôzne zdroje vzniku. Jeden príbeh hovorí že už v roku 732, iný že v roku 1638 sa piekli laminované koláče v tvare polmesiaca ako symbol pre víťazstvo na turkami.
V roku 1839 rakúsky dôstojník August Zang založil v Paríži pekáreň kde piekol rakúske špeciality, okrem iných aj sladký rohlík KIPFERL.
Rohlík sa stal natoľko obľúbeným, že ho začali piecť aj francúzsky pekári pod názvom croissant  a  ro pár rokov bol základom francúzskych raňajok.
Sú rôzne obľúbené plnky ako čokoláda, džem, alebo slaná verzia so šunkou, syrom...
Recept som našla na internete a upravila podľa seba.


Rozkvas:   
70 gramov hladkej múky
70 gramov vody
100 gramov Lievito madre (1 Pl kvásku)

Necháme cca 12 hodín pri izbovej teplote kvasiť

Cesto:
300 g hladkej múky
110 gramov mlieka
30 g zmäknuté maslo
20 gramov kryštál cukor  
štipka soli
150 g masla na cesto

Večer si zarobíme rozkvas zmiešaním LM s vodou a múkou.


Necháme cez noc na linke pracovať kvások.



K rozkvasu pridáme ostatné suroviny a riadne mixérom premiešame.
Vložíme do misy, prikryjeme a odložíme na 5 hodín do chladničky.
Následne cesto vyvaľkáme, poukladáme kúsky zmäknutého masla ktoré sme vybrali skôr z chladničky, alebo dali na niekoľko sekúnd do mikrovlnky. Ak máme maslo izbovej teploty môžeme ho na cesto natrieť 


Skladáme tak, že spodnú tretinu cesta preložíme smerom hore, zbytok cesta zhora dole a podobne aj z ľavej a z pravej strany.
Vznikne nám pekne poskladané cesto ako na obrázku nižšie.


Cesto opäť položíme do misy, prikryjeme a dáme na hodinu do chladničky.
Po hodine cesto vyvaľkáme, opäť poskladáme a vrátime do chladničky.
O hodinu postup zopakujeme. Takto urobíme 3 krát.
Môžeme cesto odložiť do chladničky do druhého dňa alebo ho opäť po hodine vybrať a vyvalkať na hrúbku 3 až 4 mm.
Pre lepšiu manipuláciu s cestom, môžeme si ho rozkrojiť na polovicu.


 Pomocou radielka alebo nožíka vykrajujeme trojuholníky, ktoré stáčame od širšieho konca
Môžeme položiť na trojuholník kúsok šunky, párok, alebo dať lyžičku džemu či čokolády.

Alebo krájame obdĺžnik, v jednej tretine urobíme radielkom 3 zárezy. Dáme čokoládu a zrolujeme.





Môžeme použiť aj párky.



Zrolované croissanty uložíme na plech, necháme 2 až 3  hodiny kysnúť. Záleží od teploty v miestnosti. Potrieme vajíčkom, croissanty na slano môžeme posypať syrom.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 220 stupňov celzia 5 minút, teplotu znížime na 180 a pečieme 10 až 15 minút.


 Croissanty sú možno časovo náročnejšie ale výsledok stojí za to.





Dobrú chuť

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Makové linecké koláčiky

Linecké koláčiky sú neoddeliteľnou súčasťou pečenia počas sviatkov vianočných aj cez Veľkú noc. Rôzne tvary a zdobenie robí sviatočný vzhľad aj z jednoduchého koláčika. Prečo dobré neurobiť lepším? Pridáme celý mak na zaujímavý efekt a trochu škorice, ktorá urobí výbornú bodku v tejto skvelej kombinácii. Potrebujeme: 350 gramov hladkej múky 250 gramov maslo/Hera 200 gramov práškový cukor 45 gramov mak celý 1/2 sáčku prášku do pečiva 1/2 čl mletej škorice 1 ks celé vajce  Všetky ingrediencie zamiešame na hladké cesto. Cesto v mise necháme oddýchnuť v chladničke približne 2 hodiny. Ak necháme dlhšie v chladničke (napríklad cez noc), je potrebné na linke trochu nech sa obreje. Na riadne pomúčenej doske si vyvaľkáme plát (ja si cesto rozdelím na polovicu pre lepšiu manipuláciu).  Vykrajujeme rôzne tvary a ukladáme na plech s papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov celzia cca 5 až 7 minút. Čas záleží od rúry a hrúbky cesta....

Detský vianočný punč

  Vianočný punč má rád asi každý. Umocňuje pocit vianočného obdobia.  Tradičný vianočný punč sa varí predovšetkým z čaju, vína a rumu pridaním ovocia a korením. Túto sladkú horúcu dobrotu majú aj detičky radi, samozrejme pripraviť sa musí bez alkoholu. Ja som uvarila z ingrediencií čo som mala doma a chutilo aj nám dospelým.  Čaj môžeme použiť čierny aj ovocný ideálne detský bez kofeínu.  Šťavu z pomaranča môžeme nahradiť jablkovým džúsom. Potrebujeme: 1 liter čaju  150 ml šťava z pomaranča 1 ks jablko 1 ks pomaranč 1 ks škorica 2 ks badián 5 ks klinčeky  2 Pl medu/cukru (alebo podľa chuti) Jablko aj pomaranč si očistíme, jablko zbavíme jadierok a nakrájame na malé kúsky. Vložíme do hrnca s čajom, medom a šťavou  z pomaranča a približne desať minút povaríme na slabom ohni. Vlastne punč iba ohrievame.   Ešte teplý punč aj s kúskami ovocia nalejeme do šálky.                       ...