Preskočiť na hlavný obsah

Kváskové croissanty


Francúzske pečivo obľúbený croissant má rôzne zdroje vzniku. Jeden príbeh hovorí že už v roku 732, iný že v roku 1638 sa piekli laminované koláče v tvare polmesiaca ako symbol pre víťazstvo na turkami.
V roku 1839 rakúsky dôstojník August Zang založil v Paríži pekáreň kde piekol rakúske špeciality, okrem iných aj sladký rohlík KIPFERL.
Rohlík sa stal natoľko obľúbeným, že ho začali piecť aj francúzsky pekári pod názvom croissant  a  ro pár rokov bol základom francúzskych raňajok.
Sú rôzne obľúbené plnky ako čokoláda, džem, alebo slaná verzia so šunkou, syrom...
Recept som našla na internete a upravila podľa seba.


Rozkvas:   
70 gramov hladkej múky
70 gramov vody
100 gramov Lievito madre (1 Pl kvásku)

Necháme cca 12 hodín pri izbovej teplote kvasiť

Cesto:
300 g hladkej múky
110 gramov mlieka
30 g zmäknuté maslo
20 gramov kryštál cukor  
štipka soli
150 g masla na cesto

Večer si zarobíme rozkvas zmiešaním LM s vodou a múkou.


Necháme cez noc na linke pracovať kvások.



K rozkvasu pridáme ostatné suroviny a riadne mixérom premiešame.
Vložíme do misy, prikryjeme a odložíme na 5 hodín do chladničky.
Následne cesto vyvaľkáme, poukladáme kúsky zmäknutého masla ktoré sme vybrali skôr z chladničky, alebo dali na niekoľko sekúnd do mikrovlnky. Ak máme maslo izbovej teploty môžeme ho na cesto natrieť 


Skladáme tak, že spodnú tretinu cesta preložíme smerom hore, zbytok cesta zhora dole a podobne aj z ľavej a z pravej strany.
Vznikne nám pekne poskladané cesto ako na obrázku nižšie.


Cesto opäť položíme do misy, prikryjeme a dáme na hodinu do chladničky.
Po hodine cesto vyvaľkáme, opäť poskladáme a vrátime do chladničky.
O hodinu postup zopakujeme. Takto urobíme 3 krát.
Môžeme cesto odložiť do chladničky do druhého dňa alebo ho opäť po hodine vybrať a vyvalkať na hrúbku 3 až 4 mm.
Pre lepšiu manipuláciu s cestom, môžeme si ho rozkrojiť na polovicu.


 Pomocou radielka alebo nožíka vykrajujeme trojuholníky, ktoré stáčame od širšieho konca
Môžeme položiť na trojuholník kúsok šunky, párok, alebo dať lyžičku džemu či čokolády.

Alebo krájame obdĺžnik, v jednej tretine urobíme radielkom 3 zárezy. Dáme čokoládu a zrolujeme.





Môžeme použiť aj párky.



Zrolované croissanty uložíme na plech, necháme 2 až 3  hodiny kysnúť. Záleží od teploty v miestnosti. Potrieme vajíčkom, croissanty na slano môžeme posypať syrom.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 220 stupňov celzia 5 minút, teplotu znížime na 180 a pečieme 10 až 15 minút.


 Croissanty sú možno časovo náročnejšie ale výsledok stojí za to.





Dobrú chuť

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým cukrom (a

Jednoduchý kváskový chlieb

Ak ste sa rozhodli kváskovať, nemohli ste urobiť lepšie pre svoju rodinku. Vôňa chleba, ktorá sa šíri bytom, výborný chrumkavý mäkkučký chlebík  a najmä vďaka kvásku má chlieb veľa benefitov. Kvások ako taký používa človek už niekoľko tisícročí na výrobu obilných placiek a podobne. Voľakedy naše prababičky vyrábali kvások zo starého chleba alebo zo zvyškov cesta. Stačilo ich namočiť do vlažnej vody. Výhody kváskovania :  + kvások na rozdiel od droždia z obchodu obsahuje viac druhov kvasných baktérií. + vďaka kvásku cesto lepšie kysne + zlepšuje trvanlivosť pečiva, chleba... + zlepšuje stráviteľnosť (nenafukuje) + zlepšuje výživové vlastnosti Kváskový chlebík je po prispôsobení múk vhodný aj pre diabetikov, celiatikov, histaminikov. Dokonca niektorí ľudia uvádzajú zlepšenie trávenia. Kvások si môžeme založiť doma. Je to 14 dňový proces kŕmenia vodou a múkou. Môžeme osloviť susedu, kamarátku alebo niekoho v blízkom okolí o kom vieme že kváskuje. Je tzv kvásková mapa kde sa dá

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Miese