Preskočiť na hlavný obsah

Kváskové croissanty


Francúzske pečivo obľúbený croissant má rôzne zdroje vzniku. Jeden príbeh hovorí že už v roku 732, iný že v roku 1638 sa piekli laminované koláče v tvare polmesiaca ako symbol pre víťazstvo na turkami.
V roku 1839 rakúsky dôstojník August Zang založil v Paríži pekáreň kde piekol rakúske špeciality, okrem iných aj sladký rohlík KIPFERL.
Rohlík sa stal natoľko obľúbeným, že ho začali piecť aj francúzsky pekári pod názvom croissant  a  ro pár rokov bol základom francúzskych raňajok.
Sú rôzne obľúbené plnky ako čokoláda, džem, alebo slaná verzia so šunkou, syrom...
Recept som našla na internete a upravila podľa seba.


Rozkvas:   
70 gramov hladkej múky
70 gramov vody
100 gramov Lievito madre (1 Pl kvásku)

Necháme cca 12 hodín pri izbovej teplote kvasiť

Cesto:
300 g hladkej múky
110 gramov mlieka
30 g zmäknuté maslo
20 gramov kryštál cukor  
štipka soli
150 g masla na cesto

Večer si zarobíme rozkvas zmiešaním LM s vodou a múkou.


Necháme cez noc na linke pracovať kvások.



K rozkvasu pridáme ostatné suroviny a riadne mixérom premiešame.
Vložíme do misy, prikryjeme a odložíme na 5 hodín do chladničky.
Následne cesto vyvaľkáme, poukladáme kúsky zmäknutého masla ktoré sme vybrali skôr z chladničky, alebo dali na niekoľko sekúnd do mikrovlnky. Ak máme maslo izbovej teploty môžeme ho na cesto natrieť 


Skladáme tak, že spodnú tretinu cesta preložíme smerom hore, zbytok cesta zhora dole a podobne aj z ľavej a z pravej strany.
Vznikne nám pekne poskladané cesto ako na obrázku nižšie.


Cesto opäť položíme do misy, prikryjeme a dáme na hodinu do chladničky.
Po hodine cesto vyvaľkáme, opäť poskladáme a vrátime do chladničky.
O hodinu postup zopakujeme. Takto urobíme 3 krát.
Môžeme cesto odložiť do chladničky do druhého dňa alebo ho opäť po hodine vybrať a vyvalkať na hrúbku 3 až 4 mm.
Pre lepšiu manipuláciu s cestom, môžeme si ho rozkrojiť na polovicu.


 Pomocou radielka alebo nožíka vykrajujeme trojuholníky, ktoré stáčame od širšieho konca
Môžeme položiť na trojuholník kúsok šunky, párok, alebo dať lyžičku džemu či čokolády.

Alebo krájame obdĺžnik, v jednej tretine urobíme radielkom 3 zárezy. Dáme čokoládu a zrolujeme.





Môžeme použiť aj párky.



Zrolované croissanty uložíme na plech, necháme 2 až 3  hodiny kysnúť. Záleží od teploty v miestnosti. Potrieme vajíčkom, croissanty na slano môžeme posypať syrom.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 220 stupňov celzia 5 minút, teplotu znížime na 180 a pečieme 10 až 15 minút.


 Croissanty sú možno časovo náročnejšie ale výsledok stojí za to.





Dobrú chuť

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Pečené buchty ako od babičky, závin, babka, moravské koláče .... (kváskove)

Kto by nemal rád klasické pečené buchty? A najmä ak ich urobia zlaté ruky našej babičky? Vôňa sa šíri celým bytom, susedia otáčajú nos smerom k nám a vraciame sa do detstva, keď nás babka vítala s plechom plným sladkých buchiet. Plnené tvarohom, lekvárom, makom....jedna lepšia ako druhá aj keď poradie ťažko určiť. Teraz vďaka tomuto receptu môžeme my našu babku aj celu rodinu ponúknuť výbornými buchtami. Cesto je univerzálne, takže môžeme z neho robiť aj koláče (osúchy), moravské koláče, záviny, babku.... Potrebujeme: Rozkvas: 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1Pl ražného kvásku) Cesto: Rozkvas 350 gramov polohrubej múky 90 gramov vlažného mlieka 75 gramov kryštálového cukru 100 ml oleja štipka soli maslo na potretie buchiet Plnka: Tvaroh, džem, mak, nutella... Do misy dáme vodu a riadne v nej rozmiešame kvások. Pridáme múku a premiešame. Necháme na linke cez noc kvások pracovať. Alebo aspoň 6 hodín. Do krásne

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Miese

Praclíky s kváskom

Praclíky výborne sa hodia k pivku, namiesto pečiva k raňajkám alebo k pohosteniu pre návštevu. Nájdeme ich aj pod názvom Bavorské praclíky, Lúhované praclíky, Bretzel, Pretzel či Laugenbretzel. Typické pri príprave praclíkov je pred pečením im dopriať malý kúpeľ vo vode so sódou bikarbónou alebo 4% roztoku hydroxidu sodného. Ja som v recepte použila sódu bikarbónu nakoľko je dostupná a bezpečná. Potrebujeme: Rozkvas/predcesto 160 gramov hladkej múky T650 105 gramov mlieka 140 gramov Lievito madre Cesto 340 gramov hladkej múky môže byť T650 180 gramov mlieka 1Pl masti (40 gramov) 1,5 čl soli Lúhovanie 1,5 litra vody 100 gramov sódy bikarbóny Posyp Hrubozrnná soľ Večer si zarobíme rozkvas a necháme do rána kvasiť. Minimálne 6 hodín. Nezľaknite sa je to dosť husté, do rána bude rozkvas jemný ale nie riedky. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Cesto zakryjeme a necháme 2 hodiny odpočívať. Po dvoch hodinách si cesto vy