Preskočiť na hlavný obsah

Kváskové croissanty


Francúzske pečivo obľúbený croissant má rôzne zdroje vzniku. Jeden príbeh hovorí že už v roku 732, iný že v roku 1638 sa piekli laminované koláče v tvare polmesiaca ako symbol pre víťazstvo na turkami.
V roku 1839 rakúsky dôstojník August Zang založil v Paríži pekáreň kde piekol rakúske špeciality, okrem iných aj sladký rohlík KIPFERL.
Rohlík sa stal natoľko obľúbeným, že ho začali piecť aj francúzsky pekári pod názvom croissant  a  ro pár rokov bol základom francúzskych raňajok.
Sú rôzne obľúbené plnky ako čokoláda, džem, alebo slaná verzia so šunkou, syrom...
Recept som našla na internete a upravila podľa seba.


Rozkvas:   
70 gramov hladkej múky
70 gramov vody
100 gramov Lievito madre (1 Pl kvásku)

Necháme cca 12 hodín pri izbovej teplote kvasiť

Cesto:
300 g hladkej múky
110 gramov mlieka
30 g zmäknuté maslo
20 gramov kryštál cukor  
štipka soli
150 g masla na cesto

Večer si zarobíme rozkvas zmiešaním LM s vodou a múkou.


Necháme cez noc na linke pracovať kvások.



K rozkvasu pridáme ostatné suroviny a riadne mixérom premiešame.
Vložíme do misy, prikryjeme a odložíme na 5 hodín do chladničky.
Následne cesto vyvaľkáme, poukladáme kúsky zmäknutého masla ktoré sme vybrali skôr z chladničky, alebo dali na niekoľko sekúnd do mikrovlnky. Ak máme maslo izbovej teploty môžeme ho na cesto natrieť 


Skladáme tak, že spodnú tretinu cesta preložíme smerom hore, zbytok cesta zhora dole a podobne aj z ľavej a z pravej strany.
Vznikne nám pekne poskladané cesto ako na obrázku nižšie.


Cesto opäť položíme do misy, prikryjeme a dáme na hodinu do chladničky.
Po hodine cesto vyvaľkáme, opäť poskladáme a vrátime do chladničky.
O hodinu postup zopakujeme. Takto urobíme 3 krát.
Môžeme cesto odložiť do chladničky do druhého dňa alebo ho opäť po hodine vybrať a vyvalkať na hrúbku 3 až 4 mm.
Pre lepšiu manipuláciu s cestom, môžeme si ho rozkrojiť na polovicu.


 Pomocou radielka alebo nožíka vykrajujeme trojuholníky, ktoré stáčame od širšieho konca
Môžeme položiť na trojuholník kúsok šunky, párok, alebo dať lyžičku džemu či čokolády.

Alebo krájame obdĺžnik, v jednej tretine urobíme radielkom 3 zárezy. Dáme čokoládu a zrolujeme.





Môžeme použiť aj párky.



Zrolované croissanty uložíme na plech, necháme 2 až 3  hodiny kysnúť. Záleží od teploty v miestnosti. Potrieme vajíčkom, croissanty na slano môžeme posypať syrom.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 220 stupňov celzia 5 minút, teplotu znížime na 180 a pečieme 10 až 15 minút.


 Croissanty sú možno časovo náročnejšie ale výsledok stojí za to.





Dobrú chuť

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Lávový koláčik

  Pri listovaní časopisov v mojej zbierke receptov, pripomenul sa mi tento úžasný koláčik s tekutou čokoládou vo vnútri. Je tak jednoduchý, že by bola škoda nevychutnať si horúcu čokoládu v podobe famózneho koláčika. K dokonalosti veľa nechýba. Stačí vyvážiť horúce studenou zmrzlinou. Alebo sladký dezert doplniť omáčkou z ovocia, či pridať šľahačku. Dôležité je načasovať prípravu aby sa dezert podával ihneď po dopečení. Príprava trvá približne 15 minút a samotné pečenie taktiež cca 15 minút.  Potrebujeme: 125 gramov čokolády aspoň 70%  125 gramov masla 150 gramov práškový cukor 2 ks celé vajcia 2 ks žĺtka (bielka použijeme na laskonky či tortu Pavlovu) 50 gramov hladkej múky Na dokončenie: zmrzlina, šľahačka, ovocie.... Rúru si predhrejeme na 190 stupňov. Nad parou si rozpustíme čokoládu s maslom a necháme vychladnúť. V miske si vymiešame žĺtky, celé vajíčka a cukor do svetlej hmoty. Do vajíčok s cukrom pridáme vychladnutú čokoládu a následne zamiešame múku. Formičky si v...

Pečené buchty ako od babičky ( závin, babka, moravské koláče .... kváskové univerzálne cesto)

Kto by nemal rád klasické pečené buchty? A najmä ak ich urobia zlaté ruky našej babičky? Vôňa sa šíri celým bytom, susedia otáčajú nos smerom k nám a vraciame sa do detstva, keď nás babka vítala s plechom plným sladkých buchiet. Plnené tvarohom, lekvárom, makom....jedna lepšia ako druhá aj keď poradie ťažko určiť. Teraz vďaka tomuto receptu môžeme my našu babku aj celu rodinu ponúknuť výbornými buchtami. Cesto je univerzálne, takže môžeme z neho robiť aj koláče (osúchy), moravské koláče, záviny, babku.... Potrebujeme: Rozkvas: 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1Pl ražného kvásku) Cesto: Rozkvas 350 gramov polohrubej múky 90 gramov vlažného mlieka 75 gramov kryštálového cukru 100 ml oleja štipka soli maslo na potretie buchiet Plnka: Tvaroh, džem, mak, nutella... Do misy dáme vodu a riadne v nej rozmiešame kvások. Pridáme múku a premiešame. Necháme na linke cez noc kvások pracovať. Alebo aspoň 6 hodín. Do krásne...