Preskočiť na hlavný obsah

Barónkin jablkový koláč




Keď je sezóna jabĺk, radi využívame ich skvelú chuť do koláčov, zákuskov či štrúdle.

Každá odroda jablka je niečím špecifická, chuť, konzistencia, farba a pevnosť šupky....
A tieto vlastnosti jabĺk môžeme využiť podľa chuti a potreby pre daný dezert.

Barónkin jablkový koláč je hodný názvu vďaka dokonalej harmónii chutí a úžasného vzhľadu. 
Prvý krát tento úžasný koláčik som jedla pri darovaní krvi, kde ho doniesla jedna skvelá osôbka. Všetci sa hneď vrhli na tácku s koláčom a zmizol v momente. Takže kto zaváhal, mal smolu a prišiel o chutný zážitok.

Odvtedy tento jablkový koláč pečiem dá sa povedať pravidelne a zároveň si pri ňom spomeniem na časy dobrých skutkov ľudí, ktorí darovali vzácnu tekutinu pre potrebu druhých.


Potrebujeme:
4 ks vajcia
250 gramov masla
300 gramov práškový cukor
450 gramov polohrubej múky
1 ks prášok do pečiva
1 ks škoricový cukor
jablká očistené a najemno nastrúhané

Žĺtka vyšľaháme so 150 g cukru, pridáme zmäknuté maslo a múku s práškom do pečiva.

Vymiesime tuhé cesto.



Tretinu cesta si odložíme do chladničky.
Ostatné cesto si roztlačíme rukami na plech či zapekaciu misu. Ja používam keramickú formu na pečenie a nie je treba potierať maslom. 



Na cesto poukladáme nastrúhané jablká, posypeme škoricovým cukrom. 



Navrch nanesieme tuhý sneh z bielkov, ktoré sme vyšľahali so 150 gramov práškového cukru. 



Na sneh nastrúhame odložené cesto z chladničky. 



Vrch môžeme ešte posypať škoricovým cukrom.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov do zlatista, približne 25 minút. 




Dobrú sladkú chuť

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým cukrom (a

Cruffiny (kváskové)

 Každá z nás pozná muffiny aj croissanty. Cruffiny sú ich skvelá kombinácia. Prvá zmienka pochádza len prednedávnom z Austrálie v roku 2013. Preslávil ich až austrálsky šéfkuchár Ry Stephe v San Francisco v roku 2014, ktorý si dal aj ochrannú známku. Pred ich podnikom sú každé ráno dlhé rady ľudí aby si vychutnali čerstvé cruffiny. Našťastie sme žienky šikovné a cruffiny si upečieme aj doma. Môžeme ich plniť čokoládou, džemom, krémom typu créme patissieres,..... Receptom som sa inšpirovala na webe. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov mlieka 120 gramov Lievito madre 150 gramov hladkej múky Cesto 300 gramov hladkej múky 90 gramov mlieka 100 gramov zmäknuté maslo 50 gramov cukor kryštál 1 ks vanilkový cukor štipka soli cca 50 gramov zmäknuté maslo na potieranie Večer si zarobíme rozkvas. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto.  Cesto necháme 2 hodiny kysnúť na linke (kým zdvojnásobí objem) alebo zakrytú misu vložíme do chladničky.

Pečené buchty ako od babičky ( závin, babka, moravské koláče .... kváskové univerzálne cesto)

Kto by nemal rád klasické pečené buchty? A najmä ak ich urobia zlaté ruky našej babičky? Vôňa sa šíri celým bytom, susedia otáčajú nos smerom k nám a vraciame sa do detstva, keď nás babka vítala s plechom plným sladkých buchiet. Plnené tvarohom, lekvárom, makom....jedna lepšia ako druhá aj keď poradie ťažko určiť. Teraz vďaka tomuto receptu môžeme my našu babku aj celu rodinu ponúknuť výbornými buchtami. Cesto je univerzálne, takže môžeme z neho robiť aj koláče (osúchy), moravské koláče, záviny, babku.... Potrebujeme: Rozkvas: 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1Pl ražného kvásku) Cesto: Rozkvas 350 gramov polohrubej múky 90 gramov vlažného mlieka 75 gramov kryštálového cukru 100 ml oleja štipka soli maslo na potretie buchiet Plnka: Tvaroh, džem, mak, nutella... Do misy dáme vodu a riadne v nej rozmiešame kvások. Pridáme múku a premiešame. Necháme na linke cez noc kvások pracovať. Alebo aspoň 6 hodín. Do krásne