Keď je sezóna jabĺk, radi využívame ich skvelú chuť do koláčov, zákuskov či štrúdle.
Každá odroda jablka je niečím špecifická, chuť, konzistencia, farba a pevnosť šupky....
A tieto vlastnosti jabĺk môžeme využiť podľa chuti a potreby pre daný dezert.
Barónkin jablkový koláč je hodný názvu vďaka dokonalej harmónii chutí a úžasného vzhľadu.
Prvý krát tento úžasný koláčik som jedla pri darovaní krvi, kde ho doniesla jedna skvelá osôbka. Všetci sa hneď vrhli na tácku s koláčom a zmizol v momente. Takže kto zaváhal, mal smolu a prišiel o chutný zážitok.
Odvtedy tento jablkový koláč pečiem dá sa povedať pravidelne a zároveň si pri ňom spomeniem na časy dobrých skutkov ľudí, ktorí darovali vzácnu tekutinu pre potrebu druhých.
Potrebujeme:
4 ks vajcia
250 gramov masla
300 gramov práškový cukor
450 gramov polohrubej múky
1 ks prášok do pečiva
1 ks škoricový cukor
jablká očistené a najemno nastrúhané
Žĺtka vyšľaháme so 150 g cukru, pridáme zmäknuté maslo a múku s práškom do pečiva.
Vymiesime tuhé cesto.
Tretinu cesta si odložíme do chladničky.
Ostatné cesto si roztlačíme rukami na plech či zapekaciu misu. Ja používam keramickú formu na pečenie a nie je treba potierať maslom.
Na cesto poukladáme nastrúhané jablká, posypeme škoricovým cukrom.
Navrch nanesieme tuhý sneh z bielkov, ktoré sme vyšľahali so 150 gramov práškového cukru.
Na sneh nastrúhame odložené cesto z chladničky.
Vrch môžeme ešte posypať škoricovým cukrom.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov do zlatista, približne 25 minút.
Dobrú sladkú chuť
Komentáre