Preskočiť na hlavný obsah

Bábovka podľa starkej







Asi nie je jednoduchší koláč ako voňavá nadýchaná bábovka.
Mám rada tradičné jedlá, hľadám staré osvedčené recepty  a mala som šťastie, že som dostala tento recept na bábovku od staršej susedky, ktorá ho zdedila po svojej mame.

Potrebujeme:

250 gramov polohrubej múky
200 gramov kryštálového cukru
1 balíček vanilkového cukru
4 žĺtka
4 bielka
200 ml mlieka
200 ml oleja
prášok do pečiva
štipka soli (do bielok)

Žĺtka vymiešame s cukrom, postupne vmiešame olej a mlieko.
Ja používam vajíčka domáce ak mám ak nie tak podstielkový chov. Sú krásne sfarbené do oranžova.


Prisypeme múku s práškom do pečiva.
Opatrne vmiešame sneh z bielkov.
Na tri krát sneh zamiešame do cesta.



Cesto nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy.
Do jednej tretiny cesta pridáme preosiate kakao. Ak je treba prilejeme trochu mlieka.
Kakaové cesto vlejeme do formy k bielemu cestu a vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov celzia.
Pečieme cca 50 minút. Samozrejme kontrolujeme špajdlou.



Po upečení položíme ešte horúcu formu s bábovkou na mokrú utierku. Bude sa nám ľahšie vyklápať z formy.
Okraje opatrne oddelíme nožom a bábovku vyklopíme na tanier či iný podnos.



Chybičky krásy posypeme práškovým cukrom.
















Dobrú chuť









































Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Makové linecké koláčiky

Linecké koláčiky sú neoddeliteľnou súčasťou pečenia počas sviatkov vianočných aj cez Veľkú noc. Rôzne tvary a zdobenie robí sviatočný vzhľad aj z jednoduchého koláčika. Prečo dobré neurobiť lepším? Pridáme celý mak na zaujímavý efekt a trochu škorice, ktorá urobí výbornú bodku v tejto skvelej kombinácii. Potrebujeme: 350 gramov hladkej múky 250 gramov maslo/Hera 200 gramov práškový cukor 45 gramov mak celý 1/2 sáčku prášku do pečiva 1/2 čl mletej škorice 1 ks celé vajce  Všetky ingrediencie zamiešame na hladké cesto. Cesto v mise necháme oddýchnuť v chladničke približne 2 hodiny. Ak necháme dlhšie v chladničke (napríklad cez noc), je potrebné na linke trochu nech sa obreje. Na riadne pomúčenej doske si vyvaľkáme plát (ja si cesto rozdelím na polovicu pre lepšiu manipuláciu).  Vykrajujeme rôzne tvary a ukladáme na plech s papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov celzia cca 5 až 7 minút. Čas záleží od rúry a hrúbky cesta....

Detský vianočný punč

  Vianočný punč má rád asi každý. Umocňuje pocit vianočného obdobia.  Tradičný vianočný punč sa varí predovšetkým z čaju, vína a rumu pridaním ovocia a korením. Túto sladkú horúcu dobrotu majú aj detičky radi, samozrejme pripraviť sa musí bez alkoholu. Ja som uvarila z ingrediencií čo som mala doma a chutilo aj nám dospelým.  Čaj môžeme použiť čierny aj ovocný ideálne detský bez kofeínu.  Šťavu z pomaranča môžeme nahradiť jablkovým džúsom. Potrebujeme: 1 liter čaju  150 ml šťava z pomaranča 1 ks jablko 1 ks pomaranč 1 ks škorica 2 ks badián 5 ks klinčeky  2 Pl medu/cukru (alebo podľa chuti) Jablko aj pomaranč si očistíme, jablko zbavíme jadierok a nakrájame na malé kúsky. Vložíme do hrnca s čajom, medom a šťavou  z pomaranča a približne desať minút povaríme na slabom ohni. Vlastne punč iba ohrievame.   Ešte teplý punč aj s kúskami ovocia nalejeme do šálky.                       ...