Preskočiť na hlavný obsah

Šalát s cviklou a balkánskym syrom

 


Cvikla alebo aj červená repa je superpotravina.

Pre jej zdraviu prospešné látky je využívaná už 3000 rokov.

Staroveké civilizácie ako Rimania si cviklu cenili ako zdroj výživy a aj liečivých látok.

Časom sa červená repa udomácnila v cele Európe, Severnej Amerike aj Ázii. 

Obsahuje: 

🫜 antioxidanty 

🫜 vitamín C, B

🫜 železo 

🫜 podporuje zdravie srdca a ciev

🫜 zlepšuje stav pokožky, vlasov a nechtov 

🫜 môže tiež pomôcť pri zápche a tráviacich problémoch 

🫜 podporuje tvorbu červených krviniek a zlepšuje prekrvenie 

🫜 má močopudné účinky a pomáha odstraňovať toxíny z tela 

🫜 podporuje funkciu pečene a tvorbu žlče

🫜 posilňuje imunitný systém 

🫜 má vysoký obsah kyseliny listovej 

Dôležité upozornenie ☝️

Červená repa by mala byť zaradená do nášho jedálnička či už viac forme šťavy napríklad s ovocím, zaváraná je skvelá k mäsu, zemiakom... alebo cviklu využijeme do šalátov. A recept na výborný šalát s cviklou ponúkam práve teraz.

Jej zemitá chuť sa výborne ladí s balkánskym syrom, či kozím syrom.

Potrebujeme:

4 ks uvarené a očistené cvikly 

vanička mix listov šalátu 

balkánsky syr 

sekané orechy 

olivový olej či iné ingrediencie na dochutenie ako napríklad balzamico, med a podobne 

Ak sa chceme vyhnúť vareniu a čisteniu červenej repy v rukaviciach, kúpime v obchode už pripravenú repu hneď na použitie. My sme mali cviklu zo záhradky, menšie kúsky tak som použila viac kúskov.

Repu si nastrúhame alebo nakrájame najemno.  

Môžeme už teraz pridať syr. Ja používam balkánsky s jemnou krémovou konzistenciou.


Na tanier si uložíme lístky šalátov, položíme cviklu so syrom, pokvapkáme olejom a posypeme sekanými orechami. Soľ nepridávam, nakoľko syr je dostatočne slaný. 

Môžeme podávať s pečivom alebo samostatne.


Dobrú zdravú chuť 


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. ...

Makové linecké koláčiky

Linecké koláčiky sú neoddeliteľnou súčasťou pečenia počas sviatkov vianočných aj cez Veľkú noc. Rôzne tvary a zdobenie robí sviatočný vzhľad aj z jednoduchého koláčika. Prečo dobré neurobiť lepším? Pridáme celý mak na zaujímavý efekt a trochu škorice, ktorá urobí výbornú bodku v tejto skvelej kombinácii. Potrebujeme: 350 gramov hladkej múky 250 gramov maslo/Hera 200 gramov práškový cukor 45 gramov mak celý 1/2 sáčku prášku do pečiva 1/2 čl mletej škorice 1 ks celé vajce  Všetky ingrediencie zamiešame na hladké cesto. Cesto v mise necháme oddýchnuť v chladničke približne 2 hodiny. Ak necháme dlhšie v chladničke (napríklad cez noc), je potrebné na linke trochu nech sa obreje. Na riadne pomúčenej doske si vyvaľkáme plát (ja si cesto rozdelím na polovicu pre lepšiu manipuláciu).  Vykrajujeme rôzne tvary a ukladáme na plech s papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov celzia cca 5 až 7 minút. Čas záleží od rúry a hrúbky cesta....