Cvikla alebo aj červená repa je superpotravina.
Pre jej zdraviu prospešné látky je využívaná už 3000 rokov.
Staroveké civilizácie ako Rimania si cviklu cenili ako zdroj výživy a aj liečivých látok.
Časom sa červená repa udomácnila v cele Európe, Severnej Amerike aj Ázii.
Obsahuje:
antioxidanty
vitamín C, B
železo
podporuje zdravie srdca a ciev
zlepšuje stav pokožky, vlasov a nechtov
môže tiež pomôcť pri zápche a tráviacich problémoch
podporuje tvorbu červených krviniek a zlepšuje prekrvenie
má močopudné účinky a pomáha odstraňovať toxíny z tela
podporuje funkciu pečene a tvorbu žlče
posilňuje imunitný systém
má vysoký obsah kyseliny listovej
Dôležité upozornenie ☝️
Červená repa by mala byť zaradená do nášho jedálnička či už viac forme šťavy napríklad s ovocím, zaváraná je skvelá k mäsu, zemiakom... alebo cviklu využijeme do šalátov. A recept na výborný šalát s cviklou ponúkam práve teraz.
Jej zemitá chuť sa výborne ladí s balkánskym syrom, či kozím syrom.
Potrebujeme:
4 ks uvarené a očistené cvikly
vanička mix listov šalátu
balkánsky syr
sekané orechy
olivový olej či iné ingrediencie na dochutenie ako napríklad balzamico, med a podobne
Ak sa chceme vyhnúť vareniu a čisteniu červenej repy v rukaviciach, kúpime v obchode už pripravenú repu hneď na použitie. My sme mali cviklu zo záhradky, menšie kúsky tak som použila viac kúskov.
Repu si nastrúhame alebo nakrájame najemno.
Môžeme už teraz pridať syr. Ja používam balkánsky s jemnou krémovou konzistenciou.
Na tanier si uložíme lístky šalátov, položíme cviklu so syrom, pokvapkáme olejom a posypeme sekanými orechami. Soľ nepridávam, nakoľko syr je dostatočne slaný.
Môžeme podávať s pečivom alebo samostatne.





Komentáre