K jeseni patria neodmysliteľne šťavnaté jablká.
Recepty s týmto zdravím ovocím je veľmi veľa.
Nie nadarmo sa koná v jesenných dňoch známe jablkové hodovanie, kde určite nájdeme veľa chutných koláčikov a inšpirácií na pečenie.
Jeden veľmi starý recept je aj na Šarišský jablkový koláč, známy aj pod názvom Šarišský jablčník.
Múku môžeme použiť klasickú bielu ale aj špaldovú.
Cukor kryštálový či trstinový.
Orechy taktiež môžeme pridať vlašské alebo sú skvelé napríklad pekanové.
Ja som piekla koláčik so špaldovou múkou a použila som v recepty len jablká.
Cukor som ubrala, nakoľko som pred podávaním chcela posypať práškovým cukrom. A určite záleží aj od toho ako máme sladké jablká použité v recepte.
Pre tých čo majú radšej "hrnčekovú verziu" receptov, teraz je použitý 250 ml hrnček. Koláčik je nenáročný na prípravu, všetko zmiešame postupne a šup na plech či inú formu na pečenie.
Potrebujeme:
5 ks celé vajcia
300 g kryštál cukor = 1,5 hrnčeka
350 g hladká múka = 2 hrnčeky
250 ml oleja
1 kl škorica mletá
1 kl sóda bikarbóna
5 ks jablká
Jablká si ošúpeme a nakrájame.
V miske si zmiešame vajíčka s cukrom.
Pridáme olej a premiešame.
V múke si zmiešame sódu a škoricu a postupne sypeme k vajíčkam.
Nakoniec v miešame jablká a cesto vylejeme do tukom vymastenej a múkou vysypanej formy na pečenie. Môžeme samozrejme použiť papier na pečenie.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov celzia približne 30 až 35 minút.
Komentáre