Preskočiť na hlavný obsah

Pesto z medvedieho cesnaku

 


Marec a apríl patrí sezóne medvediemu cesnaku.

Jeho chutné zdravé liečivé listy môžeme zbierať v lese až do jeho kvitnutia.

Nie darmo sa volá medvedí...

Medvede po zimnom spánku si vďaka tejto bylinke dávali do poriadku svoj tráviaci systém. 

V každom recepte s medvedím cesnakom mám jeho zdraviu prospešné účinky a keďže ako sa hovorí, opakovanie je matka múdrosti, prečítajte si ich aj teraz. 


💚 podporuje imunitu


💚 detoxikuje organizmus


💚 prečisťuje črevá


💚 využíva sa pri liečbe vysokého krvného tlaku


💚 má antibakteriálne a antibiotické účinky


💚 používa sa pri srdcovo cievnych problémoch


💚 zmierňuje bolesti hlavy


💚 pomáha pri kŕčových žilách


💚 je výborný pri liečbe astmy, či zápale priedušiek, zmierňuje dýchacie ťažkosti


💚 dokonca pomáha sa zbaviť hlistov z tela  


Medvedí cesnak má v kuchyni naozaj široké využitie od varenia po pečenie.

Ale tento krát nebudeme medvedí cesnak tepelne upravovať, nakoľko si ideme urobiť z neho pesto, ktoré nám v chladničke vydrží niekoľko mesiacov. Ak teda vydrží...

Základný recept je listy medvedieho cesnaku, olej a soľ.

Takto nám vydrží naozaj niekoľko mesiacov, píše sa že aj rok.

Pridaním rôznych ingrediencií ako orechy vlašské, mandle, píniové oriešky alebo rôzne iné bylinky ako tymián, oregano, bazalku či dokonca žihľavu dosiahneme vždy inú chuť.

Na cestoviny je ideálne pesto pridaním syra parmezánu.

Pre milovníkov pikantného jedla určite je ideálne použiť vločky čili papričky. 

Olej môžeme použiť slnečnicový, olivový, sezamový, či iný podľa toho ako máte chuť experimentovať s chuťami pesta. 

Potrebujeme: 

100 gramov nasekaných listov medvedieho cesnaku 

100 gramov oleja = 120 ml

1 čl soli = 10 gramov 

Stonky listov odstránime a zelené časti vložíme do mixéra. Skúšala som aj stonky ale tie sa mi zamotali o mixér a tvorili vlákna, ktoré som aj tak musela vyhodiť. Jedine, že by sa stonky nasekali nadrobno, alebo och môžeme použiť napríklad do polievky.

Pridáme olej a soľ a vymixujeme na hladkú konzistenciu.

Ja som použila ponorný mixér a vyššiu nádobu.

Pesto nalejeme do sklenenej fľašky a odložíme do chladničky. 

Použiť sa dá na cestoviny, mäso, ryby, na chlebík s maslom, opečený toast, do rôznych omáčok, nátierok, či pečených slaných dobrôt ako slimáky z lístkového cesta, či kysnutého ako napríklad trhací chlebík a podobne. 

Myslím, že medvedí cesnak má naozaj veľké využitie v kuchyni. 



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Jednoduchý kváskový chlieb

Ak ste sa rozhodli kváskovať, nemohli ste urobiť lepšie pre svoju rodinku. Vôňa chleba, ktorá sa šíri bytom, výborný chrumkavý mäkkučký chlebík  a najmä vďaka kvásku má chlieb veľa benefitov. Kvások ako taký používa človek už niekoľko tisícročí na výrobu obilných placiek a podobne. Voľakedy naše prababičky vyrábali kvások zo starého chleba alebo zo zvyškov cesta. Stačilo ich namočiť do vlažnej vody. Výhody kváskovania :  + kvások na rozdiel od droždia z obchodu obsahuje viac druhov kvasných baktérií. + vďaka kvásku cesto lepšie kysne + zlepšuje trvanlivosť pečiva, chleba... + zlepšuje stráviteľnosť (nenafukuje) + zlepšuje výživové vlastnosti Kváskový chlebík je po prispôsobení múk vhodný aj pre diabetikov, celiatikov, histaminikov. Dokonca niektorí ľudia uvádzajú zlepšenie trávenia. Kvások si môžeme založiť doma. Je to 14 dňový proces kŕmenia vodou a múkou. Môžeme osloviť susedu, kamarátku alebo niekoho v blízkom okolí o kom vieme že kváskuje. Je tzv kvásková mapa ...

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. ...