Marec a apríl patrí sezóne medvediemu cesnaku.
Jeho chutné zdravé liečivé listy môžeme zbierať v lese až do jeho kvitnutia.
Nie darmo sa volá medvedí...
Medvede po zimnom spánku si vďaka tejto bylinke dávali do poriadku svoj tráviaci systém.
V každom recepte s medvedím cesnakom mám jeho zdraviu prospešné účinky a keďže ako sa hovorí, opakovanie je matka múdrosti, prečítajte si ich aj teraz.
💚 podporuje imunitu
💚 detoxikuje organizmus
💚 prečisťuje črevá
💚 využíva sa pri liečbe vysokého krvného tlaku
💚 má antibakteriálne a antibiotické účinky
💚 používa sa pri srdcovo cievnych problémoch
💚 zmierňuje bolesti hlavy
💚 pomáha pri kŕčových žilách
💚 je výborný pri liečbe astmy, či zápale priedušiek, zmierňuje dýchacie ťažkosti
💚 dokonca pomáha sa zbaviť hlistov z tela
Medvedí cesnak má v kuchyni naozaj široké využitie od varenia po pečenie.
Ale tento krát nebudeme medvedí cesnak tepelne upravovať, nakoľko si ideme urobiť z neho pesto, ktoré nám v chladničke vydrží niekoľko mesiacov. Ak teda vydrží...
Základný recept je listy medvedieho cesnaku, olej a soľ.
Takto nám vydrží naozaj niekoľko mesiacov, píše sa že aj rok.
Pridaním rôznych ingrediencií ako orechy vlašské, mandle, píniové oriešky alebo rôzne iné bylinky ako tymián, oregano, bazalku či dokonca žihľavu dosiahneme vždy inú chuť.
Na cestoviny je ideálne pesto pridaním syra parmezánu.
Pre milovníkov pikantného jedla určite je ideálne použiť vločky čili papričky.
Olej môžeme použiť slnečnicový, olivový, sezamový, či iný podľa toho ako máte chuť experimentovať s chuťami pesta.
Potrebujeme:
100 gramov nasekaných listov medvedieho cesnaku
100 gramov oleja = 120 ml
1 čl soli = 10 gramov
Stonky listov odstránime a zelené časti vložíme do mixéra. Skúšala som aj stonky ale tie sa mi zamotali o mixér a tvorili vlákna, ktoré som aj tak musela vyhodiť. Jedine, že by sa stonky nasekali nadrobno, alebo och môžeme použiť napríklad do polievky.
Pridáme olej a soľ a vymixujeme na hladkú konzistenciu.
Ja som použila ponorný mixér a vyššiu nádobu.
Pesto nalejeme do sklenenej fľašky a odložíme do chladničky.
Použiť sa dá na cestoviny, mäso, ryby, na chlebík s maslom, opečený toast, do rôznych omáčok, nátierok, či pečených slaných dobrôt ako slimáky z lístkového cesta, či kysnutého ako napríklad trhací chlebík a podobne.
Myslím, že medvedí cesnak má naozaj veľké využitie v kuchyni.
Komentáre