Preskočiť na hlavný obsah

Marlenka guľky

 


K vianočným sviatkom sladké jednoducho patrí. Tak ako vianočný stromček, výzdoba, naše tradičné jedlá počas tohto obdobia, tak aj koláčiky a cukrovinky nesmú chýbať na sviatočnom stole.

A kto má rád výborné sladké, skoro bez práce a nepečené dezerty, otvoril správny recept.

Marlenka guľky sú sladké vďaka salcu a medu, ale tieto ingrediencie sú neoddeliteľnou súčasťou Vianoc.

Do prípravy môžeme kľudne zapojiť detičky. Myslím, že veľmi radi budú drviť v ručičkách medové pláty a aj tvarovať finálne guličky.

Salco môžeme použiť už hotové karamelové, alebo klasika salco a uvaríme si.

Konzerva salca musí byť celá ponorená vo vode. Hodinu varíme na jednej strane (zvyknem hore dnom) a po otočení konzervy opäť hodinu varíme. Počas varenia vodu dolievame.

Potrebujeme:

1 ks balenie medových plátov (ja som mala 270 gramové)

1 ks konzerva salca 

1 pl med tekutý 

100 gramov rozpustené maslo 

120 gramov mleté/sekané orechy 


Medové pláty si rozdrvíme rukami. 

Všetky ingrediencie si dáme do misy. Asi tri hrste rozdrvených plátov a trochu mletých orechov si dáme zvlášť do misky. V tom budeme guľky obaľovať.

Lyžicou riadne premiešame, aby sme vytvorili jednu hmotu.

Ruky si môžeme trošku namočiť vodou a tvarujeme guľky, ktoré obaľujeme v zmesi rozdrvených plátov a orechov.

Ukladáme na tácku. Môžeme vkladať aj do papierových košíčkov. 


Necháme stuhnúť v chladničke alebo na balkóne.

TIP:

Marlenka guľky môžeme obaliť aj v strúhanej čokoláde, alebo poliať čokoládou, kľudne pri obaľovaní môžeme použiť kokos, drobné cukríky určené na posyp dezertov,...


Dobrú sladkú chuť 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. ...

Jednoduchý kváskový chlieb

Ak ste sa rozhodli kváskovať, nemohli ste urobiť lepšie pre svoju rodinku. Vôňa chleba, ktorá sa šíri bytom, výborný chrumkavý mäkkučký chlebík  a najmä vďaka kvásku má chlieb veľa benefitov. Kvások ako taký používa človek už niekoľko tisícročí na výrobu obilných placiek a podobne. Voľakedy naše prababičky vyrábali kvások zo starého chleba alebo zo zvyškov cesta. Stačilo ich namočiť do vlažnej vody. Výhody kváskovania :  + kvások na rozdiel od droždia z obchodu obsahuje viac druhov kvasných baktérií. + vďaka kvásku cesto lepšie kysne + zlepšuje trvanlivosť pečiva, chleba... + zlepšuje stráviteľnosť (nenafukuje) + zlepšuje výživové vlastnosti Kváskový chlebík je po prispôsobení múk vhodný aj pre diabetikov, celiatikov, histaminikov. Dokonca niektorí ľudia uvádzajú zlepšenie trávenia. Kvások si môžeme založiť doma. Je to 14 dňový proces kŕmenia vodou a múkou. Môžeme osloviť susedu, kamarátku alebo niekoho v blízkom okolí o kom vieme že kváskuje. Je tzv kvásková mapa ...