Preskočiť na hlavný obsah

Marlenka guľky

 


K vianočným sviatkom sladké jednoducho patrí. Tak ako vianočný stromček, výzdoba, naše tradičné jedlá počas tohto obdobia, tak aj koláčiky a cukrovinky nesmú chýbať na sviatočnom stole.

A kto má rád výborné sladké, skoro bez práce a nepečené dezerty, otvoril správny recept.

Marlenka guľky sú sladké vďaka salcu a medu, ale tieto ingrediencie sú neoddeliteľnou súčasťou Vianoc.

Do prípravy môžeme kľudne zapojiť detičky. Myslím, že veľmi radi budú drviť v ručičkách medové pláty a aj tvarovať finálne guličky.

Salco môžeme použiť už hotové karamelové, alebo klasika salco a uvaríme si.

Konzerva salca musí byť celá ponorená vo vode. Hodinu varíme na jednej strane (zvyknem hore dnom) a po otočení konzervy opäť hodinu varíme. Počas varenia vodu dolievame.

Potrebujeme:

1 ks balenie medových plátov (ja som mala 270 gramové)

1 ks konzerva salca 

1 pl med tekutý 

100 gramov rozpustené maslo 

120 gramov mleté/sekané orechy 


Medové pláty si rozdrvíme rukami. 

Všetky ingrediencie si dáme do misy. Asi tri hrste rozdrvených plátov a trochu mletých orechov si dáme zvlášť do misky. V tom budeme guľky obaľovať.

Lyžicou riadne premiešame, aby sme vytvorili jednu hmotu.

Ruky si môžeme trošku namočiť vodou a tvarujeme guľky, ktoré obaľujeme v zmesi rozdrvených plátov a orechov.

Ukladáme na tácku. Môžeme vkladať aj do papierových košíčkov. 


Necháme stuhnúť v chladničke alebo na balkóne.

TIP:

Marlenka guľky môžeme obaliť aj v strúhanej čokoláde, alebo poliať čokoládou, kľudne pri obaľovaní môžeme použiť kokos, drobné cukríky určené na posyp dezertov,...


Dobrú sladkú chuť 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Detský vianočný punč

  Vianočný punč má rád asi každý. Umocňuje pocit vianočného obdobia.  Tradičný vianočný punč sa varí predovšetkým z čaju, vína a rumu pridaním ovocia a korením. Túto sladkú horúcu dobrotu majú aj detičky radi, samozrejme pripraviť sa musí bez alkoholu. Ja som uvarila z ingrediencií čo som mala doma a chutilo aj nám dospelým.  Čaj môžeme použiť čierny aj ovocný ideálne detský bez kofeínu.  Šťavu z pomaranča môžeme nahradiť jablkovým džúsom. Potrebujeme: 1 liter čaju  150 ml šťava z pomaranča 1 ks jablko 1 ks pomaranč 1 ks škorica 2 ks badián 5 ks klinčeky  2 Pl medu/cukru (alebo podľa chuti) Jablko aj pomaranč si očistíme, jablko zbavíme jadierok a nakrájame na malé kúsky. Vložíme do hrnca s čajom, medom a šťavou  z pomaranča a približne desať minút povaríme na slabom ohni. Vlastne punč iba ohrievame.   Ešte teplý punč aj s kúskami ovocia nalejeme do šálky.                       ...

Makové linecké koláčiky

Linecké koláčiky sú neoddeliteľnou súčasťou pečenia počas sviatkov vianočných aj cez Veľkú noc. Rôzne tvary a zdobenie robí sviatočný vzhľad aj z jednoduchého koláčika. Prečo dobré neurobiť lepším? Pridáme celý mak na zaujímavý efekt a trochu škorice, ktorá urobí výbornú bodku v tejto skvelej kombinácii. Potrebujeme: 350 gramov hladkej múky 250 gramov maslo/Hera 200 gramov práškový cukor 45 gramov mak celý 1/2 sáčku prášku do pečiva 1/2 čl mletej škorice 1 ks celé vajce  Všetky ingrediencie zamiešame na hladké cesto. Cesto v mise necháme oddýchnuť v chladničke približne 2 hodiny. Ak necháme dlhšie v chladničke (napríklad cez noc), je potrebné na linke trochu nech sa obreje. Na riadne pomúčenej doske si vyvaľkáme plát (ja si cesto rozdelím na polovicu pre lepšiu manipuláciu).  Vykrajujeme rôzne tvary a ukladáme na plech s papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov celzia cca 5 až 7 minút. Čas záleží od rúry a hrúbky cesta....