K vianočným sviatkom sladké jednoducho patrí. Tak ako vianočný stromček, výzdoba, naše tradičné jedlá počas tohto obdobia, tak aj koláčiky a cukrovinky nesmú chýbať na sviatočnom stole.
A kto má rád výborné sladké, skoro bez práce a nepečené dezerty, otvoril správny recept.
Marlenka guľky sú sladké vďaka salcu a medu, ale tieto ingrediencie sú neoddeliteľnou súčasťou Vianoc.
Do prípravy môžeme kľudne zapojiť detičky. Myslím, že veľmi radi budú drviť v ručičkách medové pláty a aj tvarovať finálne guličky.
Salco môžeme použiť už hotové karamelové, alebo klasika salco a uvaríme si.
Konzerva salca musí byť celá ponorená vo vode. Hodinu varíme na jednej strane (zvyknem hore dnom) a po otočení konzervy opäť hodinu varíme. Počas varenia vodu dolievame.
Potrebujeme:
1 ks balenie medových plátov (ja som mala 270 gramové)
1 ks konzerva salca
1 pl med tekutý
100 gramov rozpustené maslo
120 gramov mleté/sekané orechy
Medové pláty si rozdrvíme rukami.
Všetky ingrediencie si dáme do misy. Asi tri hrste rozdrvených plátov a trochu mletých orechov si dáme zvlášť do misky. V tom budeme guľky obaľovať.
Lyžicou riadne premiešame, aby sme vytvorili jednu hmotu.
Ruky si môžeme trošku namočiť vodou a tvarujeme guľky, ktoré obaľujeme v zmesi rozdrvených plátov a orechov.
Ukladáme na tácku. Môžeme vkladať aj do papierových košíčkov.
Necháme stuhnúť v chladničke alebo na balkóne.
TIP:
Marlenka guľky môžeme obaliť aj v strúhanej čokoláde, alebo poliať čokoládou, kľudne pri obaľovaní môžeme použiť kokos, drobné cukríky určené na posyp dezertov,...
Komentáre