Preskočiť na hlavný obsah

Marlenka guľky

 


K vianočným sviatkom sladké jednoducho patrí. Tak ako vianočný stromček, výzdoba, naše tradičné jedlá počas tohto obdobia, tak aj koláčiky a cukrovinky nesmú chýbať na sviatočnom stole.

A kto má rád výborné sladké, skoro bez práce a nepečené dezerty, otvoril správny recept.

Marlenka guľky sú sladké vďaka salcu a medu, ale tieto ingrediencie sú neoddeliteľnou súčasťou Vianoc.

Do prípravy môžeme kľudne zapojiť detičky. Myslím, že veľmi radi budú drviť v ručičkách medové pláty a aj tvarovať finálne guličky.

Salco môžeme použiť už hotové karamelové, alebo klasika salco a uvaríme si.

Konzerva salca musí byť celá ponorená vo vode. Hodinu varíme na jednej strane (zvyknem hore dnom) a po otočení konzervy opäť hodinu varíme. Počas varenia vodu dolievame.

Potrebujeme:

1 ks balenie medových plátov (ja som mala 270 gramové)

1 ks konzerva salca 

1 pl med tekutý 

100 gramov rozpustené maslo 

120 gramov mleté/sekané orechy 


Medové pláty si rozdrvíme rukami. 

Všetky ingrediencie si dáme do misy. Asi tri hrste rozdrvených plátov a trochu mletých orechov si dáme zvlášť do misky. V tom budeme guľky obaľovať.

Lyžicou riadne premiešame, aby sme vytvorili jednu hmotu.

Ruky si môžeme trošku namočiť vodou a tvarujeme guľky, ktoré obaľujeme v zmesi rozdrvených plátov a orechov.

Ukladáme na tácku. Môžeme vkladať aj do papierových košíčkov. 


Necháme stuhnúť v chladničke alebo na balkóne.

TIP:

Marlenka guľky môžeme obaliť aj v strúhanej čokoláde, alebo poliať čokoládou, kľudne pri obaľovaní môžeme použiť kokos, drobné cukríky určené na posyp dezertov,...


Dobrú sladkú chuť 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. ...

Svätomartinské rožteky

Známe sladké rožteky (v Čechách rohlíčky) , ktoré sa piekli najmä v minulosti a piekli sa v deň svätého Martina. Boli súčasťou výslužky pre čeľaď a služobníctvo, ktoré končilo službu u hospodára. Martinské rožteky môžeme nájsť aj pod názvom Martinské podkovy, Martiny, Zahýbaky, Roháče, či Vandrovnice. Posledný názov práve súvisí s vandrovaním sluhov do služieb iného gazdu. Svätomartinské rožteky dostávali ako odmenu aj koledníci za martinskú koledu. Na Martina sa v niektorých krajinách konajú jarmoky, trhy a hody v obciach, kde majú kostol zasvätený práve svätému Martinovi. S menom Martin si spájame aj pranostiku: "Martin na bielom koni", kedy očakávame poletovanie prvých snehových vločiek. Martinské rožteky sa pečú najmä u našich susedov v Čechách, ale určite treba vyskúšať toto jemné krehké sladké pečivo. Je to naša tradícia, minulosť... a treba si pripomínať zvyky našich predkov aspoň takouto formou. Rožteky môžeme plniť slivkovým lekvárom, tvarohom, makovou či orechovou p...