Preskočiť na hlavný obsah

Falošná gulášová polievka

 



Asi každá z nás pozná čo to je nemať príliš veľa času na varenie či pečenie.
Alebo chuť na prípravu zložitejších receptov.

Moje deti majú veľmi radi polievky, tak ich preto varím aj cez týždeň.

No nie vždy je možnosť stráviť pri sporáku viac času.

Pri príprave fučky som si odložila pár zemiakov a uvarila výbornú falošnú gulášovú polievku.

Nič zložité, zemiaky na hlavný chod aj tak ošúpané. 

Potrebujeme:
4 až 5 ks zemiaky 
1 ks cibuľa 
3 ks cesnak 
1 pl masť bravčová/olej 
soľ, mleté čierne korenie, mletá červená paprika, mletá rasca, majoránka 

Na masti speníme nadrobno pokrájanú cibuľu. Pridáme nadrobno pokrájaný cesnak.


Smažíme, kým nezacítime krásnu vôňu cesnaku.

Vložíme zemiaky, posypeme soľou, rascou, mletým čiernym korením, mletou paprikou a premiešame.


Zalejeme vodou.
Keď sú zemiaky skoro uvarené, prisypeme majoránku.


Chutnú jednoduchú falošnú gulášovú polievku môžeme podávať s pečivom či chlebíkom.


Dobrú chuť 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým cukrom (a

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Miese

Mrkvový koláč / torta

Kto koláč neochutná, neuverí že je viac ako výborný. Sú koláče a torty so zeleninou ako cvikla či cuketa ale mrkvu som ešte v recepte na sladké ešte nevidela. Chuť je úžasná, je šťavnatý a jeden kúsok nestačí. Stačí doplniť výborným krémom z mascarpone a šľahačkou a dokonalý dezert je na svete. Potrebujeme: 4 ks celé vajcia 600 gramov nastrúhanej mrkvy 300 gramov polohrubej múky 120 gramov nasekané orechy 300 gramov kryštálového cukru 1 ks vanilkový cukor 300 ml oleja 1 prášok do pečiva 1 čl sódy bikarbóny štipka soli V miske si vymiešame vajcia s cukrom. Za stáleho miešania vlejeme olej.  Pridáme mrkvu a premiešame. Postupne pridávame ostatné ingrediencie. Formu na tortu alebo plech si potrieme maslom a vysypeme polohrubou múkou. Vlejeme cesto a pečieme v rozohriatej rúre na 170 stupňov približne 40 minút. V tortovej forme sa pečie približne hodinu keďže je cesto vyššie. Pre istotu cesto kontrolujeme špajdlov. Na vrch to