Preskočiť na hlavný obsah

Torta s gaštanovým pyré

 


Gaštany sú typické plody jesene, ale gaštanové pyré si môžeme kúpiť kedykoľvek.

Túto sladkú dobrotu ako malá som zbožňovala v lahôdkach, kde pyré predávali v kelímku s veľkou porciou šľahačky.

Výborný retro dezert chutí ešte aj teraz a s obľubou ho pripravím rodinke.

Ale gaštanové pyré použiť do prípravy torty bol skvelý nápad, chutilo každému. 

Do plnky som použila jedno 250 gramové gaštanové pyré, čo je pre mňa úplne postačujúce sladké ale ak chcete mať krém vyšší, použite dve kocky.  

Potrebujeme:

4 ks vajíčka

200 gramov kryštálový cukor

150 ml olej

100 ml teplá voda

250 gramov hladká múka

2 Pl kakao

1/2 balíčka prášku do pečiva

štipka soli do bielok 

Plnka:

300 ml mlieko

1 ks puding Zlatý klas

1 ks (250 gramov) gaštanové pyré

100 gramov maslo 

Na dokončenie:

250 ml smotana na šľahanie 

Bielka vyšľaháme do tuha so štipkou soli. Postupne prisypeme cukor a pár minút šľaháme.

Po jednom žĺtku pridáme k bielkom striedavo s olejom.

Postupne prilejeme aj vodu.

Múku preosejeme s kakaom a práškom do pečiva a opäť postupne prisypeme do vaječnej zmesi.

Na dno formy dáme papier na pečenie a vylejeme cesto.

Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov celzia približne 40 minút.

Skontrolujeme špajdlou. 

Medzitým si uvaríme puding a necháme vychladnúť. 

Gaštanové pyré nastrúhame najemno a zmiešame s pudingom a zmäknutým maslom. 

Ešte horúci korpus potrieme džemom.

Použila som jemne kyselkavý jahodovo ríbezľový.

Necháme vychladnúť.

Plnku natrieme na tortu a ozdobíme šľahačkou. 

Ak sa vám zdá málo plnky alebo máte radšej sladšie dezerty, kľudne do plnky pridajte dva kusy pyré a 200 gramov masla.

Pred podávaním môžeme posypať čokoládou strúhanou. 

Ja som nechala vyniknúť jemnú chuť šľahačky.



Dobrú sladkú chuť 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým cukrom (a

Jednoduchý kváskový chlieb

Ak ste sa rozhodli kváskovať, nemohli ste urobiť lepšie pre svoju rodinku. Vôňa chleba, ktorá sa šíri bytom, výborný chrumkavý mäkkučký chlebík  a najmä vďaka kvásku má chlieb veľa benefitov. Kvások ako taký používa človek už niekoľko tisícročí na výrobu obilných placiek a podobne. Voľakedy naše prababičky vyrábali kvások zo starého chleba alebo zo zvyškov cesta. Stačilo ich namočiť do vlažnej vody. Výhody kváskovania :  + kvások na rozdiel od droždia z obchodu obsahuje viac druhov kvasných baktérií. + vďaka kvásku cesto lepšie kysne + zlepšuje trvanlivosť pečiva, chleba... + zlepšuje stráviteľnosť (nenafukuje) + zlepšuje výživové vlastnosti Kváskový chlebík je po prispôsobení múk vhodný aj pre diabetikov, celiatikov, histaminikov. Dokonca niektorí ľudia uvádzajú zlepšenie trávenia. Kvások si môžeme založiť doma. Je to 14 dňový proces kŕmenia vodou a múkou. Môžeme osloviť susedu, kamarátku alebo niekoho v blízkom okolí o kom vieme že kváskuje. Je tzv kvásková mapa kde sa dá

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Miese