Gaštany sú typické plody jesene, ale gaštanové pyré si môžeme kúpiť kedykoľvek.
Túto sladkú dobrotu ako malá som zbožňovala v lahôdkach, kde pyré predávali v kelímku s veľkou porciou šľahačky.
Výborný retro dezert chutí ešte aj teraz a s obľubou ho pripravím rodinke.
Ale gaštanové pyré použiť do prípravy torty bol skvelý nápad, chutilo každému.
Do plnky som použila jedno 250 gramové gaštanové pyré, čo je pre mňa úplne postačujúce sladké ale ak chcete mať krém vyšší, použite dve kocky.
Potrebujeme:
4 ks vajíčka
200 gramov kryštálový cukor
150 ml olej
100 ml teplá voda
250 gramov hladká múka
2 Pl kakao
1/2 balíčka prášku do pečiva
štipka soli do bielok
Plnka:
300 ml mlieko
1 ks puding Zlatý klas
1 ks (250 gramov) gaštanové pyré
100 gramov maslo
Na dokončenie:
250 ml smotana na šľahanie
Bielka vyšľaháme do tuha so štipkou soli. Postupne prisypeme cukor a pár minút šľaháme.
Po jednom žĺtku pridáme k bielkom striedavo s olejom.
Postupne prilejeme aj vodu.
Múku preosejeme s kakaom a práškom do pečiva a opäť postupne prisypeme do vaječnej zmesi.
Na dno formy dáme papier na pečenie a vylejeme cesto.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov celzia približne 40 minút.
Skontrolujeme špajdlou.
Medzitým si uvaríme puding a necháme vychladnúť.
Gaštanové pyré nastrúhame najemno a zmiešame s pudingom a zmäknutým maslom.
Ešte horúci korpus potrieme džemom.
Použila som jemne kyselkavý jahodovo ríbezľový.
Necháme vychladnúť.
Plnku natrieme na tortu a ozdobíme šľahačkou.
Ak sa vám zdá málo plnky alebo máte radšej sladšie dezerty, kľudne do plnky pridajte dva kusy pyré a 200 gramov masla.
Pred podávaním môžeme posypať čokoládou strúhanou.
Ja som nechala vyniknúť jemnú chuť šľahačky.
Komentáre