Preskočiť na hlavný obsah

Fučka

 


Jednoduchý názov pre jednoduché ale zato famózne jedlo.

Fučka je tradičný pokrm našich predkov, kedy nebolo veľa času na jeho prípravu keďže sa robilo od rána do večera na statku, či poli.

A nehovoriac o tom, že bežne sa mäsité jedlá nepozdávali.

Naše prastaré matere uprednostňovali sýte chutné pokrmy pripravené za niekoľko minút.

A jedným z nich je aj fučka.

Tento názov jedla skrýva hustú zemiakovú kašu s múkou. Môžeme fučku mať na stole ako hlavné jedlo ale môže byť fučka aj ako príloha.

Podávať ju môžeme s opraženou cibuľou, pre mäskových pridáme aj opraženú slaninu. Chutná fučka je určite aj posypaná bryndzou.  

Dá sa preliať aj rozpusteným maslom, dokonca som sa dočítala, že sa pripravuje fučka aj na sladko a to posypaná práškovým cukrom.

Zvyčajne sa k fučke naleje do šálky mliečko sladké alebo kyslé.

Múku môžeme použiť hladkú, polohrubú, hrubú či krupicu. Ja som použila polohrubú múku.

Potrebujeme:

1 kg zemiaky

4-5 Pl polohrubá múka 

1 čl soľ

Na dokončenie: slanina, cibuľa 


Zemiaky si očistíme a nakrájame na kocky.

Dáme variť do osolenej vody do mäkka. 

Kým sa zemiaky varia, nakrájame si slaninu a dáme smažiť. Neskôr k slanine pridáme na tenké plátky pokrájanú cibuľu.

Keď sú zemiaky mäkké, trochu vody si odlejeme do hrnčeka.

Do hrnca nasypeme múku a pomačkáme na kašu.

Ak kaša príliš hustá, dolejeme vodou z hrnčeka.

Hrniec vrátime naspäť na sporák a miešame kým nám kaša nezačne pufkať.

Fučku naložíme na tanier, lyžicou urobíme jamky a uložíme smaženú slaninu s cibuľou.


Dobrú chuť 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. ...

Svätomartinské rožteky

Známe sladké rožteky (v Čechách rohlíčky) , ktoré sa piekli najmä v minulosti a piekli sa v deň svätého Martina. Boli súčasťou výslužky pre čeľaď a služobníctvo, ktoré končilo službu u hospodára. Martinské rožteky môžeme nájsť aj pod názvom Martinské podkovy, Martiny, Zahýbaky, Roháče, či Vandrovnice. Posledný názov práve súvisí s vandrovaním sluhov do služieb iného gazdu. Svätomartinské rožteky dostávali ako odmenu aj koledníci za martinskú koledu. Na Martina sa v niektorých krajinách konajú jarmoky, trhy a hody v obciach, kde majú kostol zasvätený práve svätému Martinovi. S menom Martin si spájame aj pranostiku: "Martin na bielom koni", kedy očakávame poletovanie prvých snehových vločiek. Martinské rožteky sa pečú najmä u našich susedov v Čechách, ale určite treba vyskúšať toto jemné krehké sladké pečivo. Je to naša tradícia, minulosť... a treba si pripomínať zvyky našich predkov aspoň takouto formou. Rožteky môžeme plniť slivkovým lekvárom, tvarohom, makovou či orechovou p...