Jednoduchý názov pre jednoduché ale zato famózne jedlo.
Fučka je tradičný pokrm našich predkov, kedy nebolo veľa času na jeho prípravu keďže sa robilo od rána do večera na statku, či poli.
A nehovoriac o tom, že bežne sa mäsité jedlá nepozdávali.
Naše prastaré matere uprednostňovali sýte chutné pokrmy pripravené za niekoľko minút.
A jedným z nich je aj fučka.
Tento názov jedla skrýva hustú zemiakovú kašu s múkou. Môžeme fučku mať na stole ako hlavné jedlo ale môže byť fučka aj ako príloha.
Podávať ju môžeme s opraženou cibuľou, pre mäskových pridáme aj opraženú slaninu. Chutná fučka je určite aj posypaná bryndzou.
Dá sa preliať aj rozpusteným maslom, dokonca som sa dočítala, že sa pripravuje fučka aj na sladko a to posypaná práškovým cukrom.
Zvyčajne sa k fučke naleje do šálky mliečko sladké alebo kyslé.
Múku môžeme použiť hladkú, polohrubú, hrubú či krupicu. Ja som použila polohrubú múku.
Potrebujeme:
1 kg zemiaky
4-5 Pl polohrubá múka
1 čl soľ
Na dokončenie: slanina, cibuľa
Zemiaky si očistíme a nakrájame na kocky.
Dáme variť do osolenej vody do mäkka.
Kým sa zemiaky varia, nakrájame si slaninu a dáme smažiť. Neskôr k slanine pridáme na tenké plátky pokrájanú cibuľu.
Keď sú zemiaky mäkké, trochu vody si odlejeme do hrnčeka.
Do hrnca nasypeme múku a pomačkáme na kašu.
Ak kaša príliš hustá, dolejeme vodou z hrnčeka.
Hrniec vrátime naspäť na sporák a miešame kým nám kaša nezačne pufkať.
Fučku naložíme na tanier, lyžicou urobíme jamky a uložíme smaženú slaninu s cibuľou.
Komentáre