Preskočiť na hlavný obsah

Medový krémeš



Medový krémeš vo forme minitortičky je skvelá voľba.

To že chutí dokonale vďaka vanilkovému lahodnému pudingu a nadýchanej šľahačky, písať nemusím. 

Minitortičky vyzerajú slávnostne, elegantne a vďaka jednotlivým kúskom sa nemusíme trápiť krájaním rovnakých rezov. 

Medový krémeš je najlepšie urobiť deň vopred, aby krém a šľahačka stihli vsiaknuť do cesta. 

Pred podávaním môžeme krémeš posypať cez šablónu práškovým cukrom. 

Bude vyzerať excelentne.

Keď takto podáte dezert návšteve, zaručene budete mať úspech a pochvalu. 

Potrebujeme: 

480 gramov hladká múka

90 gramov zmäknuté maslo

190 gramov práškový cukor

3 Pl med

2 ks celé vajcia

1 ks žĺtok

1 čl sóda bikarbóna 


Krém:

500 ml mlieko

2 ks puding Zlatý klas

120 gramov kryštálový cukor

1 ks vanilínový cukor 

250 gramov maslo izbovej teploty 


2 ks smotana na šľahanie (500 ml) 

2 ks stužovač (nemusí byť)


Všetky ingrediencie dáme do misky. 


Rukou vymiešame kompaktné cesto.


Preložíme na pomúčenú podložku a vyvaľkáme na hrúbku 3 až 4 milimetre.


Pomocou formičky alebo pohára vykrajujeme kolieska s priemerom približne 7 centimetrov. Musime mať párny počet.


Kolieska ukladáme na plech s papierom na pečenie.


Pečieme vo vyhriatej rúre na 190 stupňov celzia približne desať minút.
Kolieska sledujeme, nakoľko každá rúra je iná.

Necháme vychladnúť.


Uvaríme si puding s cukrom kryštálovým aj vanilínovým. Maslo si vymiešame mixérom a po lyžiciach pridávame vychladnutý puding. Poriadne premiešame a naplníme cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou.

Krém striekanie na jednotlivé kolieska.


Odložíme na chvíľu do chladničky, nech krém stuhne.

Následne si vyšľaháme smotany na šľahanie a taktiež nanesieme na krém pomocou ozdobnej špičky.


Položíme na jednotlivé krémeše zvyšné 
kolieska a necháme v chladničke do 
druhého dňa. 



Pred podávaním posypeme práškovým  cukrom.   





Dobrú sladkú chuť 






Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým cukrom (a

Cruffiny (kváskové)

 Každá z nás pozná muffiny aj croissanty. Cruffiny sú ich skvelá kombinácia. Prvá zmienka pochádza len prednedávnom z Austrálie v roku 2013. Preslávil ich až austrálsky šéfkuchár Ry Stephe v San Francisco v roku 2014, ktorý si dal aj ochrannú známku. Pred ich podnikom sú každé ráno dlhé rady ľudí aby si vychutnali čerstvé cruffiny. Našťastie sme žienky šikovné a cruffiny si upečieme aj doma. Môžeme ich plniť čokoládou, džemom, krémom typu créme patissieres,..... Receptom som sa inšpirovala na webe. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov mlieka 120 gramov Lievito madre 150 gramov hladkej múky Cesto 300 gramov hladkej múky 90 gramov mlieka 100 gramov zmäknuté maslo 50 gramov cukor kryštál 1 ks vanilkový cukor štipka soli cca 50 gramov zmäknuté maslo na potieranie Večer si zarobíme rozkvas. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto.  Cesto necháme 2 hodiny kysnúť na linke (kým zdvojnásobí objem) alebo zakrytú misu vložíme do chladničky.

Pečené buchty ako od babičky ( závin, babka, moravské koláče .... kváskové univerzálne cesto)

Kto by nemal rád klasické pečené buchty? A najmä ak ich urobia zlaté ruky našej babičky? Vôňa sa šíri celým bytom, susedia otáčajú nos smerom k nám a vraciame sa do detstva, keď nás babka vítala s plechom plným sladkých buchiet. Plnené tvarohom, lekvárom, makom....jedna lepšia ako druhá aj keď poradie ťažko určiť. Teraz vďaka tomuto receptu môžeme my našu babku aj celu rodinu ponúknuť výbornými buchtami. Cesto je univerzálne, takže môžeme z neho robiť aj koláče (osúchy), moravské koláče, záviny, babku.... Potrebujeme: Rozkvas: 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1Pl ražného kvásku) Cesto: Rozkvas 350 gramov polohrubej múky 90 gramov vlažného mlieka 75 gramov kryštálového cukru 100 ml oleja štipka soli maslo na potretie buchiet Plnka: Tvaroh, džem, mak, nutella... Do misy dáme vodu a riadne v nej rozmiešame kvások. Pridáme múku a premiešame. Necháme na linke cez noc kvások pracovať. Alebo aspoň 6 hodín. Do krásne