Preskočiť na hlavný obsah

Masarykove sušienky

 


Tieto známe sušienky mal v obľube prvý prezident Československa Tomáš G. Masaryk. Nesmeli chýbať na sviatočnom stole vo vianočnom období. 

A keďže boli sušienky jeho obľúbené, dostali názov po tomto významnom politikovi. 

Preto dostali názov Masarykove sušienky, alebo tiež Masarykove vianočné sušienky.

Aj tu platí pravidlo, v jednoduchosti je krása, resp. úžasná chuť. 

Vianočný čas je typický pre pečenie rôznych obľúbených koláčikov, zákuskov a sušienok.

A myslím, že tieto jemné sušienky zaradím do repertoáru pečenia. 

Na internete je jediný základ receptu, s malými obmenami. 

Nakoľko som ich piekla prvý krát, chcela som skúsiť variantu s kakaom aj bez neho.

Originálne sušienky sú biele, ale mne viac chutia s pridaním kakaa.

Orechy sú pôvodne lieskové, ale kľudne použite vlašské orechy, mandle či iné orechy.

Dokonca som videla jeden recept, kde sa orechy na noc namočia do medoviny. 

Potrebujeme:

300 gramov hladká múka

200 gramov maslo zmäknuté

100 gramov práškový cukor

200 gramov orechy 

20 gramov kakao (nemusí byť)

1 žĺtok 

Na dokončenie: hnedý alebo práškový cukor


Orechy si namočíme aspoň na dve hodiny do vody. Môžeme ich nasekať nožom alebo v mixéri.

Všetky ingrediencie na cesto zmiešame spolu s orechami vypracujeme na kompaktný tvar.

Z cesta vytvarujeme valec v priemere 3 až 4 cm a zabalíme do fólie. 

Dáme na dve hodiny do chladničky, kľudne aj na celú noc.

Ja som s cestom hneď pracovala ale bolo mäkké a sušienky po upečení nie sú pekné okrúhle. Našťastie, chuť zachránila nie príliš vábny tvar.

Pred krájaním valček cesta obalíme v cukre.

Krájame 1 cm kúsky a ukladáme na plech s papierom na pečenie.



Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov celzia približne 10 až 15 minút.  

Po upečení necháme vychladnúť a podávame ku kávičke alebo k čaju.



Dobrú sladkú chuť 



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým cukrom (a

Cruffiny (kváskové)

 Každá z nás pozná muffiny aj croissanty. Cruffiny sú ich skvelá kombinácia. Prvá zmienka pochádza len prednedávnom z Austrálie v roku 2013. Preslávil ich až austrálsky šéfkuchár Ry Stephe v San Francisco v roku 2014, ktorý si dal aj ochrannú známku. Pred ich podnikom sú každé ráno dlhé rady ľudí aby si vychutnali čerstvé cruffiny. Našťastie sme žienky šikovné a cruffiny si upečieme aj doma. Môžeme ich plniť čokoládou, džemom, krémom typu créme patissieres,..... Receptom som sa inšpirovala na webe. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov mlieka 120 gramov Lievito madre 150 gramov hladkej múky Cesto 300 gramov hladkej múky 90 gramov mlieka 100 gramov zmäknuté maslo 50 gramov cukor kryštál 1 ks vanilkový cukor štipka soli cca 50 gramov zmäknuté maslo na potieranie Večer si zarobíme rozkvas. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto.  Cesto necháme 2 hodiny kysnúť na linke (kým zdvojnásobí objem) alebo zakrytú misu vložíme do chladničky.

Pečené buchty ako od babičky ( závin, babka, moravské koláče .... kváskové univerzálne cesto)

Kto by nemal rád klasické pečené buchty? A najmä ak ich urobia zlaté ruky našej babičky? Vôňa sa šíri celým bytom, susedia otáčajú nos smerom k nám a vraciame sa do detstva, keď nás babka vítala s plechom plným sladkých buchiet. Plnené tvarohom, lekvárom, makom....jedna lepšia ako druhá aj keď poradie ťažko určiť. Teraz vďaka tomuto receptu môžeme my našu babku aj celu rodinu ponúknuť výbornými buchtami. Cesto je univerzálne, takže môžeme z neho robiť aj koláče (osúchy), moravské koláče, záviny, babku.... Potrebujeme: Rozkvas: 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1Pl ražného kvásku) Cesto: Rozkvas 350 gramov polohrubej múky 90 gramov vlažného mlieka 75 gramov kryštálového cukru 100 ml oleja štipka soli maslo na potretie buchiet Plnka: Tvaroh, džem, mak, nutella... Do misy dáme vodu a riadne v nej rozmiešame kvások. Pridáme múku a premiešame. Necháme na linke cez noc kvások pracovať. Alebo aspoň 6 hodín. Do krásne