Tieto známe sušienky mal v obľube prvý prezident Československa Tomáš G. Masaryk. Nesmeli chýbať na sviatočnom stole vo vianočnom období.
A keďže boli sušienky jeho obľúbené, dostali názov po tomto významnom politikovi.
Preto dostali názov Masarykove sušienky, alebo tiež Masarykove vianočné sušienky.
Aj tu platí pravidlo, v jednoduchosti je krása, resp. úžasná chuť.
Vianočný čas je typický pre pečenie rôznych obľúbených koláčikov, zákuskov a sušienok.
A myslím, že tieto jemné sušienky zaradím do repertoáru pečenia.
Na internete je jediný základ receptu, s malými obmenami.
Nakoľko som ich piekla prvý krát, chcela som skúsiť variantu s kakaom aj bez neho.
Originálne sušienky sú biele, ale mne viac chutia s pridaním kakaa.
Orechy sú pôvodne lieskové, ale kľudne použite vlašské orechy, mandle či iné orechy.
Dokonca som videla jeden recept, kde sa orechy na noc namočia do medoviny.
Potrebujeme:
300 gramov hladká múka
200 gramov maslo zmäknuté
100 gramov práškový cukor
200 gramov orechy
20 gramov kakao (nemusí byť)
1 žĺtok
Na dokončenie: hnedý alebo práškový cukor
Orechy si namočíme aspoň na dve hodiny do vody. Môžeme ich nasekať nožom alebo v mixéri.
Všetky ingrediencie na cesto zmiešame spolu s orechami vypracujeme na kompaktný tvar.
Z cesta vytvarujeme valec v priemere 3 až 4 cm a zabalíme do fólie.
Dáme na dve hodiny do chladničky, kľudne aj na celú noc.
Ja som s cestom hneď pracovala ale bolo mäkké a sušienky po upečení nie sú pekné okrúhle. Našťastie, chuť zachránila nie príliš vábny tvar.
Pred krájaním valček cesta obalíme v cukre.
Krájame 1 cm kúsky a ukladáme na plech s papierom na pečenie.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov celzia približne 10 až 15 minút.
Po upečení necháme vychladnúť a podávame ku kávičke alebo k čaju.
Komentáre