Lístkové cesto je ideálne na použitie rôznych chuťoviek.
Oslavy, grilovačky, návštevy... nezaobídu sa bez sladkých či slaných malých pokrmov na "zobnutie" k vínku alebo k pivku.
Vďaka rýchlej príprave, lístkové cesto môžeme naplniť rôznymi ingredienciami a upiecť v rúre.
Známe a veľmi obľúbené u nás v rodine sú slimáky z lístkového cesta plnené šunkou, syrom Eidam, prípadne kombinácia feta syru a baby špenát ev. sušené paradajky.
Postup receptu mám na blogu.
Tento krát som ale na oslavu menín nášho synka chcela pripraviť niečo iné ale zároveň rýchle a chutné.
Voľba padla na syr Niva, v chladničke bol kúsok eidam syru a tak už len krôčik k realizácii tyčiniek.
Syr môžeme použiť akýkoľvek spomínaný vyššie eidam, parmezán, čedar či iný vami obľúbený syr.
Potrebujeme:
2 ks lístkové cesto
1 ks (trojuholník) syr Niva
1 ks vajíčko na potieranie
na dokončenie môžeme použiť rôzne semienka ako sezam biely, čierny, rasca, mak... alebo sušené bylinky ako rozmarín, bazalka, tymián...
Lístkové cesto si rozrolujeme a rozmrvíme syr Niva. Kúsok eidamu čo som mala v chladničke som nastrúhala najemno.
Položíme druhú časť cesta a valčekom na cesto trochu povaľkáme.
Opatrne dáme dole papier na pečenie a cesto si nožom alebo radielkom nakrájame na polovicu po celej dĺžke a následne na pásiky.
Každý pásik si stočíme do špirály.
Potrieme rozšľahaným vajíčkom. Môžeme posypať i nemusíme a vložíme do vyhriatej rúry na 200 stupňov celzia.
Pečieme do zlatista približne 10 až 15 minút.
Upečené syrové tyčinky necháme vychladnúť.
Môžeme podávať aj cesnakovým dresingom.
Dobrú chuť
Komentáre