Preskočiť na hlavný obsah

Koláčiky z lístkového cesta plnené makom a višňami

 


V chladničke som mala v poháriku makovú plnku, ktorú používam do závinu či mrkvových koláčikov.

No tento krát som popri varení nemalá čas piecť kváskové koláče a ani iný dezert.

Ale chuť na sladké ku kávičke poobede bola silnejšia.

V chladničke lístkové cesto, v skrinke višne a nápad sa zrodil v sekunde.

Skoro bezprácne som sa o chvíľu vytešovala z vône práve upečených koláčikov.

Lístkové cesto je úžasne univerzálne na použitie či už v sladkej alebo v slanej verzii.

Tvar výsledného dezertu záleží od našej nálady, vkusu, či času, čo asi závisí aj od  náročnosti tvaru koláčika 

Doslova za niekoľko minút vyčaríme skvelý dezert s rôznymi náplňami ovocnými, tvarohom, čokoládou, orechami, makom... 

A tú poslednú ingredienciu som si zvolila keďže mi bolo ľúto vyhodiť famóznu makovú plnku, ktorú nájdete na mojom blogu. 

Potrebujeme: 

1 ks rolku lístkového cesta

maková plnka

zavárané višne

vajíčko na potretie


Lístkové cesto si rozrolujeme a pomocou noža alebo radielka nakrájame.

Na jednu polovicu položíme plnku a višne.


Druhú polovicu cesta môžeme narezať ale nemusíme. Záleží len na každom ako bude koláčik vyzerať. Preložíme na plnku a vidličkou kraje zatlačíme. 


Pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom.

Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov celzia dozlatista. 


Necháme vychladnúť. To je najhoršie pri tej vôni.

Pred podávaním posypeme práškovým cukrom a môžeme si vychutnať chrumkavý, krehký koláčik s úžasnou plnkou.


Dobrú sladkú chuť 


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Bublanina s ovocím

Bublanina bola, je a vždy bude obľúbený koláč.  Netreba zvlášť miešať bielky a žĺtky a napriek tomu je koláč skvelý. S pridaním obľúbeného ovocia ako jahody, višne, marhule, černice, ríbezle.... upečieme voňavú sladkú dobrotu na poobedie ku kávičke, alebo ako sladké raňajky. Trochu cesta si necháme, vmiešame polievkovú lyžicu kakaa (ak je cesto veľmi husté vlejeme trošku mlieka) a cesto na plechu ním pofŕkame. A máme opäť inú chuť aj výzor. Potrebujeme: 4 ks celé vajcia 400 g práškový cukor 300 ml mlieka 500 g polohrubej múky 200 ml oleja 1 ks prášok do pečiva jahody alebo ovocie podľa chuti Najprv si celé vajíčka vymiešame s cukrom (mixérom bude cesto viac nadýchané). Prilejeme postupne olej, mlieko a nakoniec nasypeme múku s práškom do pečiva. Plech si potrieme olejom a vysypeme múkou. Nalejeme cesto, uložíme ovocie a  pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov približne 25 až 30 minút. Čas pečenia sledujeme a koláč môžeme skúšať špajdlov. ...

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. ...