Preskočiť na hlavný obsah

Koláčiky z lístkového cesta plnené makom a višňami

 


V chladničke som mala v poháriku makovú plnku, ktorú používam do závinu či mrkvových koláčikov.

No tento krát som popri varení nemalá čas piecť kváskové koláče a ani iný dezert.

Ale chuť na sladké ku kávičke poobede bola silnejšia.

V chladničke lístkové cesto, v skrinke višne a nápad sa zrodil v sekunde.

Skoro bezprácne som sa o chvíľu vytešovala z vône práve upečených koláčikov.

Lístkové cesto je úžasne univerzálne na použitie či už v sladkej alebo v slanej verzii.

Tvar výsledného dezertu záleží od našej nálady, vkusu, či času, čo asi závisí aj od  náročnosti tvaru koláčika 

Doslova za niekoľko minút vyčaríme skvelý dezert s rôznymi náplňami ovocnými, tvarohom, čokoládou, orechami, makom... 

A tú poslednú ingredienciu som si zvolila keďže mi bolo ľúto vyhodiť famóznu makovú plnku, ktorú nájdete na mojom blogu. 

Potrebujeme: 

1 ks rolku lístkového cesta

maková plnka

zavárané višne

vajíčko na potretie


Lístkové cesto si rozrolujeme a pomocou noža alebo radielka nakrájame.

Na jednu polovicu položíme plnku a višne.


Druhú polovicu cesta môžeme narezať ale nemusíme. Záleží len na každom ako bude koláčik vyzerať. Preložíme na plnku a vidličkou kraje zatlačíme. 


Pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom.

Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov celzia dozlatista. 


Necháme vychladnúť. To je najhoršie pri tej vôni.

Pred podávaním posypeme práškovým cukrom a môžeme si vychutnať chrumkavý, krehký koláčik s úžasnou plnkou.


Dobrú sladkú chuť 


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým cukrom (a

Cruffiny (kváskové)

 Každá z nás pozná muffiny aj croissanty. Cruffiny sú ich skvelá kombinácia. Prvá zmienka pochádza len prednedávnom z Austrálie v roku 2013. Preslávil ich až austrálsky šéfkuchár Ry Stephe v San Francisco v roku 2014, ktorý si dal aj ochrannú známku. Pred ich podnikom sú každé ráno dlhé rady ľudí aby si vychutnali čerstvé cruffiny. Našťastie sme žienky šikovné a cruffiny si upečieme aj doma. Môžeme ich plniť čokoládou, džemom, krémom typu créme patissieres,..... Receptom som sa inšpirovala na webe. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov mlieka 120 gramov Lievito madre 150 gramov hladkej múky Cesto 300 gramov hladkej múky 90 gramov mlieka 100 gramov zmäknuté maslo 50 gramov cukor kryštál 1 ks vanilkový cukor štipka soli cca 50 gramov zmäknuté maslo na potieranie Večer si zarobíme rozkvas. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto.  Cesto necháme 2 hodiny kysnúť na linke (kým zdvojnásobí objem) alebo zakrytú misu vložíme do chladničky.

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Miese