Vedeli ste, že úplne prvé počiatky tohto skvelého typicky letného pokrmu siahajú až do čias stredoveku, kedy kočovníci pripravovali svoje jedlá v pahrebe?
Skladba obedu či večere bola samozrejme iná, najmä mäso bolo skôr ulovené ako kúpené, či dochované.
Živánska (niektoré recepty uvádzajú názov živánska pečienka) je ideálna pri záhradnej párty, rodinnom posedení, či stretnutí priateľov.
Bola by ale škoda, neurobiť si radosť aj v zime, kedy živánsku upečieme doma v rúre.
Základné ingrediencie sú mäsko (bravčové, kuracie,...), zemiaky, cibuľa, klobása a slanina.
Ale pridaním inej suroviny ako napríklad papriky, pochutíme si rovnako.
Mäso použijeme podľa chutí resp aké preferujeme. My sme mali krkovičku.
Možno sa zdá samotná príprava zložitá a dlhá na čas ale garantujem, že výsledok je viac ako skvelý.
Ak už predsa sa nám nechce baliť všetko zvlášť, kľudne všetko poukladáme na plech či pekáč, zakryjeme alobalom a pečieme.
Túto možnosť môžeme využiť najmä v zime.
Množstvo si zvolíme podľa počtu hladošov.
Mne z uvedených surovín vyšlo osem porcií.
Potrebujeme:
1 kg mäsko (krkovička)
1 kg zemiaky
4 ks klobása
300 gramov slanina
4 ks cibuľa
soľ, mleté čierne korenie, bylinky,..
Pripravíme si jednotlivé suroviny.
Zemiaky si očistíme a nakrájame na kolieska. Ja som použila nové zemiaky, tak som ich len riadne umyla a nakrájala.
Alobal si dáme do tvaru kríža, lepšie sa nám všetko zabalí a tá výborná šťava ostane vnútri.
Poukladáme si zemiaky, mäsko, slaninu, klobásu a cibuľu. Samozrejme nesmieme zabudnúť na soľ a korenie.
Dôkladne zabalíme.
Položíme na rošt grilu.
Pečieme nad pahrebou približne 45 minút až hodinu. Mäsko musí byť mäkké.
Môj synak stihol aj marshmallov urobiť 😁.
Pri rozbaľovaní balíčka plného výbornej chuti dávame pozor na unikajúcu paru.
Môžeme posypať obľúbenou bylinkou.
Ja som odstrihla na záhradke kôpor.
Komentáre