To, že pohánka bola známa u nás ako obľúbená a vďaka zdraviu prospešným látkam využívaná v pokrmoch našich predkov je známe asi všetkým.
Dôležité je, aby pohánka bola súčasťou naších jedál aj v súčasnosti.
Priznám sa, pred niekoľkými rokmi som túto ingredienciu v jedlách nevyhľadávala, dokonca mi vyslovene nechutila.
No ale ako sa hovorí, že človeku sa meniace chute, našťastie to bolo aj v mojom prípade a teraz som si pohánku obľúbila a rada ju používam pri príprave obeda či večere.
Na bloguje jeden skvelý recept tiež nenáročný na prípravu. Dovoľte, aby som sem preniesla z daného receptu zdravotné benefity pohánky.
🤎 pohánka neobsahuje nasýtené tuky, cholesterol ani lepok
🤎 obsahuje antioxidanty, bielkoviny, vlákninu, minerály (vápnik, draslík, horčík, meď, mangán, železo), vitamíny (B, B6, C)
🤎 vhodná pre celiatikov ako náhrada pšenice
🤎 obsahuje esenciálne aminokyseliny
🤎 má menej kalórií ako napríklad pšenica či jačmeň
🤎 potláča chuť do jedla
🤎 reguluje hladinu cukru v krvi
🤎 znižuje riziko infarktu a mŕtvice
🤎 ideálna v jedálničku pre diabetikov
🤎 znižuje krvný tlak, cholesterol,
🤎 znižuje riziko rakoviny prsníka
🤎 pôsobí prospešne pri resp. po menopauze
🤎 vďaka rutínu pohánka spevňuje steny ciev aj najjemnejšie cievky, prospešná pri ochrane pred poškodením pokožky pôsobením slnka
🤎 skvelá pre zdravie zubov a kostí
🤎 uľahčuje vstrebávanie vápnika
🤎 zabraňuje vzniku osteoporózy
🤎 má preventívne účinky pri reumatických ochoreniach a artritíde
🤎 zabraňuje predčasnému starnutiu pokožky
🤎 účinná pri liečbe nízkeho hemoglobínu
🤎 skvelá pri chrípke a prechladnutí
Skúsite aj môj ďalší recept s pohánkou?
Potrebujeme:
1 šálka pohánky
250 gramov očistené šampiňóny
125 gramov baby špenát
1 ks cibuľa
2 ks strúčiky cesnaku
soľ, mleté čierne korenie
Na dokončenie:
syr - parmezán, balkánsky syr či bryndza
Pohánku si uvaríme podľa návodu.
Na masle alebo oleji si opražíme cibuľu.
Komentáre