Preskočiť na hlavný obsah

Krémová polievka s medvedím cesnakom


 Dary lesa, ktoré nám príroda ponúka je okrem iného aj úžasne zdravý medvedí cesnak.

Ideálne jarné počasie a slnečné dni láka do prírody, preto pri prechádzke spojíme príjemné s užitočným a nazbierame si túto chutnú bylinku. 

Medvedí cesnak môžeme použiť len tak samotný na chlebík s maslom, do šalátov, nátierok, pri príprave cestovín či prívarkov.

Pozitívne účinky som už písala na blogu v recepte na nátierku s medvedím cesnakom.

Pripomeniem ich aj v tomto recepte na skvelú polievku.

💚 podporuje imunitu

💚 detoxikuje organizmus

💚 prečisťuje črevá

💚 využíva sa pri liečbe vysokého krvného tlaku

💚 má antibakteriálne a antibiotické účinky

💚 používa sa pri srdcovo cievnych problémoch

💚 zmierňuje bolesti hlavy

💚 pomáha pri kŕčových žilách

💚 je výborný pri liečbe astmy, či zápale priedušiek, zmierňuje dýchacie ťažkosti

💚 dokonca pomáha sa zbaviť hlistov z tela 


Potrebujeme: 

1 Pl maslo

1 ks malá cibuľa 

5 ks menšie zemiaky 

1 ks zväzok medvedí cesnak

soľ, mleté čierne korenie

Na dokončenie:

cca 50 ml smotana na šľahanie (alebo podľa potreby) 

Medvedí cesnak si opláchneme.


Na masle si osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu. 


Pridáme na kocky nakrájané zemiaky, premiešame. Môžeme pridať 1 Pl hladkej múky, polievka bude hustejšia. 

Zemiaky zalejeme vodou tak, aby boli úplne ponorené vo vode. Veľa vody nedávame aby polievka nebola riedka.

Osolíme a okoreníme.

Keď sú zemiaky mäkké, nasypeme nakrájaný medvedí cesnak. Minútku povaríme.


Polievku rozmixujeme ponorným mixérom, nalejeme smotanu na šľahanie, necháme prejsť varom a odstavíme od ohňa.


Pred podávaním polievku môžeme ozdobiť bylinkami, olejom, semienkami alebo podávať s krutónmi. 


Dobrú chuť 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým cukrom (a

Jednoduchý kváskový chlieb

Ak ste sa rozhodli kváskovať, nemohli ste urobiť lepšie pre svoju rodinku. Vôňa chleba, ktorá sa šíri bytom, výborný chrumkavý mäkkučký chlebík  a najmä vďaka kvásku má chlieb veľa benefitov. Kvások ako taký používa človek už niekoľko tisícročí na výrobu obilných placiek a podobne. Voľakedy naše prababičky vyrábali kvások zo starého chleba alebo zo zvyškov cesta. Stačilo ich namočiť do vlažnej vody. Výhody kváskovania :  + kvások na rozdiel od droždia z obchodu obsahuje viac druhov kvasných baktérií. + vďaka kvásku cesto lepšie kysne + zlepšuje trvanlivosť pečiva, chleba... + zlepšuje stráviteľnosť (nenafukuje) + zlepšuje výživové vlastnosti Kváskový chlebík je po prispôsobení múk vhodný aj pre diabetikov, celiatikov, histaminikov. Dokonca niektorí ľudia uvádzajú zlepšenie trávenia. Kvások si môžeme založiť doma. Je to 14 dňový proces kŕmenia vodou a múkou. Môžeme osloviť susedu, kamarátku alebo niekoho v blízkom okolí o kom vieme že kváskuje. Je tzv kvásková mapa kde sa dá

Princezky

  Obľúbené sušienky s kávovým krémom, známe z nášho detstva určite stoja za vyskúšanie. Na tvare v tomto prípade naozaj nezáleží, lebo chuť je dôležitá. Pokiaľ nemáme formičku na vykrajovanie v tvare princeziek, urobíme si sušienky v akomkoľvek tvare podľa našej nálady či dostupnosti tvarov formičiek. Ak pridáme trochu nastrúhanej bielej, hnedej či horkej čokolády (cca 30 gramov) chuť bude vždy iná.  Do plnky môžeme použiť rozpustnú - nescu kávu rozmiešanú v troche vody alebo presso kávu. V oboch prípadoch do plnky zamiešame studenú kávu. Potrebujeme: 500 gramov hladkej múky 250 gramov maslo 150 gramov práškový cukor 40 gramov kakao 2 ks celé vajcia 1 ks vanilínový cukor Plnka: 125 gramov zmäknuté maslo 100 gramov cukor práškový 120 gramov sušené mlieko 3 až 5 čl kávy (záleží od hustoty krému) 30 gramov čokolády nastrúhanej na jemno (nemusí byť) Najprv si urobíme kávu do plnky aby nám stihla vychladnúť. Ingrediencie na cesto dáme do misky. Maslo z chladničky som si nastrúhala. Vymiesim