Preskočiť na hlavný obsah

Šišky II.

 


Fašiangy sa nezaobídu bez sladkej dobroty ako sú šišky.

Nadýchané, krehké, vnútri vláčne... Darmo naše babky a prababky vedeli čo je dobré.

Viem, v dnešnej dobe jesť kysnuté koláče a ešte aj smažené na tuku je nemysliteľné, ale eko, bio, raw dezerty sa môžu pripraviť kedykoľvek počas roka. Najmä keď je sezóna ovocia. 

Teraz je obdobie na fánky, šišky, rozetky...a ja si ich doprajem raz do roka.

Mám tu už recept na skvelé šišky, tie sú s hladkou múkou.

Objavila som ale v mojom archíve receptov šišky s polohrubou múkou, tak som si ich chcela pripomenúť. Robila som ich dávno, odvtedy recept čakal na jeho výslnie.

Potrebujeme:

Rozkvas: 

150 gramov mlieko

150 gramov polohrubá múka

150 gramov lievito madre (alebo 1 Pl ražný kvások) 


Cesto:

150 gramov mlieko

280 gramov polohrubá múka

65 gramov kryštálový cukor

20 gramov olej

30 gramov rum (tuzemský um) 

2 ks žĺtka


Večer si pripravíme rozkvas.


Do rána necháme na linke.

Nebojte sa mlieka v rozkvase, nie je tak teplo že by mlieko skyslo. Ráno máme krásny rozkvas ktorý sa zdvojnásobil. 


Pridáme ostatné suroviny.


Vymiesime hladké cesto.


Necháme dve až tri hodiny kvasiť.  Keď cesto zdvojnásobí objem je pripravené na výrobu šišiek. Cesto si prenesieme na pomúčenú podložku a niekoľko krát (aj pomocou cukrárskej stierky) preložíme.


Rozvaľkáme na hrúbku asi 2 cm a vykrajujeme kolieska.

Necháme hodinu zakryté podkysnúť. 

Smažíme v rozpálenom tuku do zlatista.

Smažené šišky vyberieme na papierový obrúsok. Tu som tiež nezaprela svoj talent na originálny každý kúsok. Niekto má šišky úplne dokonalo rovnaké, ja som dopriala každej šiške originálnych tvar.


Šišky môžeme pocukrovať ešte horúce alebo vychladnuté. Pred podávaním môžeme pridať svoj obľúbený džem.

Vnútri sú ako obláčik.

Dobrú sladkú chuť 

 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým cukrom (a

Jednoduchý kváskový chlieb

Ak ste sa rozhodli kváskovať, nemohli ste urobiť lepšie pre svoju rodinku. Vôňa chleba, ktorá sa šíri bytom, výborný chrumkavý mäkkučký chlebík  a najmä vďaka kvásku má chlieb veľa benefitov. Kvások ako taký používa človek už niekoľko tisícročí na výrobu obilných placiek a podobne. Voľakedy naše prababičky vyrábali kvások zo starého chleba alebo zo zvyškov cesta. Stačilo ich namočiť do vlažnej vody. Výhody kváskovania :  + kvások na rozdiel od droždia z obchodu obsahuje viac druhov kvasných baktérií. + vďaka kvásku cesto lepšie kysne + zlepšuje trvanlivosť pečiva, chleba... + zlepšuje stráviteľnosť (nenafukuje) + zlepšuje výživové vlastnosti Kváskový chlebík je po prispôsobení múk vhodný aj pre diabetikov, celiatikov, histaminikov. Dokonca niektorí ľudia uvádzajú zlepšenie trávenia. Kvások si môžeme založiť doma. Je to 14 dňový proces kŕmenia vodou a múkou. Môžeme osloviť susedu, kamarátku alebo niekoho v blízkom okolí o kom vieme že kváskuje. Je tzv kvásková mapa kde sa dá

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Miese