Fašiangy sa nezaobídu bez sladkej dobroty ako sú šišky.
Nadýchané, krehké, vnútri vláčne... Darmo naše babky a prababky vedeli čo je dobré.
Viem, v dnešnej dobe jesť kysnuté koláče a ešte aj smažené na tuku je nemysliteľné, ale eko, bio, raw dezerty sa môžu pripraviť kedykoľvek počas roka. Najmä keď je sezóna ovocia.
Teraz je obdobie na fánky, šišky, rozetky...a ja si ich doprajem raz do roka.
Mám tu už recept na skvelé šišky, tie sú s hladkou múkou.
Objavila som ale v mojom archíve receptov šišky s polohrubou múkou, tak som si ich chcela pripomenúť. Robila som ich dávno, odvtedy recept čakal na jeho výslnie.
Potrebujeme:
Rozkvas:
150 gramov mlieko
150 gramov polohrubá múka
150 gramov lievito madre (alebo 1 Pl ražný kvások)
Cesto:
150 gramov mlieko
280 gramov polohrubá múka
65 gramov kryštálový cukor
20 gramov olej
30 gramov rum (tuzemský um)
2 ks žĺtka
Večer si pripravíme rozkvas.
Rozvaľkáme na hrúbku asi 2 cm a vykrajujeme kolieska.
Necháme hodinu zakryté podkysnúť.
Smažíme v rozpálenom tuku do zlatista.
Smažené šišky vyberieme na papierový obrúsok. Tu som tiež nezaprela svoj talent na originálny každý kúsok. Niekto má šišky úplne dokonalo rovnaké, ja som dopriala každej šiške originálnych tvar.
Šišky môžeme pocukrovať ešte horúce alebo vychladnuté. Pred podávaním môžeme pridať svoj obľúbený džem.
Vnútri sú ako obláčik.
Dobrú sladkú chuť
Komentáre