Preskočiť na hlavný obsah

Svätomartinské rožteky



Známe sladké rožteky (v Čechách rohlíčky) , ktoré sa piekli najmä v minulosti a piekli sa v deň svätého Martina.

Boli súčasťou výslužky pre čeľaď a služobníctvo, ktoré končilo službu u hospodára.

Martinské rožteky môžeme nájsť aj pod názvom Martinské podkovy, Martiny, Zahýbaky, Roháče, či Vandrovnice. Posledný názov práve súvisí s vandrovaním sluhov do služieb iného gazdu.

Svätomartinské rožteky dostávali ako odmenu aj koledníci za martinskú koledu.

Na Martina sa v niektorých krajinách konajú jarmoky, trhy a hody v obciach, kde majú kostol zasvätený práve svätému Martinovi.

S menom Martin si spájame aj pranostiku: "Martin na bielom koni", kedy očakávame poletovanie prvých snehových vločiek.

Martinské rožteky sa pečú najmä u našich susedov v Čechách, ale určite treba vyskúšať toto jemné krehké sladké pečivo.

Je to naša tradícia, minulosť... a treba si pripomínať zvyky našich predkov aspoň takouto formou.

Rožteky môžeme plniť slivkovým lekvárom, tvarohom, makovou či orechovou plnkou.

V recepte je použitý prášok do pečiva, no Martinské rožky sú aj z kysnutého cesta.

My si teraz ideme upiecť svätomartinské rožteky bez kysnutia.

Potrebujeme:

200 gramov maslo zmäknuté

200 gramov kyslá smotana

400 gramov hladká múka

50 gramov cukor práškový

6 gramov prášok do pečiva (1 čl)

2 ks žĺtka

štipka soli

Na potieranie: vajíčko zmiešané s troškou mlieka.

Na posyp môžeme použiť: nemletý mak, mleté vlašské orechy či mandle


Ingrediencie na cesto zmiešame rukou (alebo v robote) a vypracujeme cesto. Múku preosejeme cez sitko. Necháme ho v chladničke odležať aspoň dve hodiny.


Cesto si rozdelíme na štyri rovnaké kúsky.

Každý kúsok rozvaľkáme na pomúčenej doske.

Radielkom alebo nožom si kruh rozdelíme na osem častí.

Na širší koniec nanesieme plnku či lekvár a zrolujeme.

Vytvarujeme rožteky, ktoré ukladáme na plech s papierom na pečenie.


Každý rožtek potrieme vajíčkom zmiešaným troškou mlieka. 


Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov celzia približne 20 minút.

Necháme vychladnúť a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.



Dobrú sladkú chuť 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Makové linecké koláčiky

Linecké koláčiky sú neoddeliteľnou súčasťou pečenia počas sviatkov vianočných aj cez Veľkú noc. Rôzne tvary a zdobenie robí sviatočný vzhľad aj z jednoduchého koláčika. Prečo dobré neurobiť lepším? Pridáme celý mak na zaujímavý efekt a trochu škorice, ktorá urobí výbornú bodku v tejto skvelej kombinácii. Potrebujeme: 350 gramov hladkej múky 250 gramov maslo/Hera 200 gramov práškový cukor 45 gramov mak celý 1/2 sáčku prášku do pečiva 1/2 čl mletej škorice 1 ks celé vajce  Všetky ingrediencie zamiešame na hladké cesto. Cesto v mise necháme oddýchnuť v chladničke približne 2 hodiny. Ak necháme dlhšie v chladničke (napríklad cez noc), je potrebné na linke trochu nech sa obreje. Na riadne pomúčenej doske si vyvaľkáme plát (ja si cesto rozdelím na polovicu pre lepšiu manipuláciu).  Vykrajujeme rôzne tvary a ukladáme na plech s papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov celzia cca 5 až 7 minút. Čas záleží od rúry a hrúbky cesta....

Domáci Baileys

Baileys je krémový karamelový likér vhodný najmä pre dámy pre jeho jemnú výbornú smotanovú chuť. Príprava je jednoduchá a určite stojí za vyskúšanie. Kupovaný už u nás nemá miesto. Ja si už Vianoce bez baileys neviem ani predstaviť podobne ako napríklad bez medovníčkov. A keď fľašu trochu ozdobíme, kľudne môžeme baileys aj darovať. Z uvedeného množstva budeme mať cca 2l. Potrebujeme: 2 ks plechovky salco uvarené 0,5 l rumu 0,5 l mlieka 1ks puding mandľový alebo karamelový. Salco si vopred uvaríme. Položíme plechovky hore dnom do hrnca a nalejeme vodu tak aby salco bolo ponorené.  Varíme na slabom ohni hodinu, po hodine otočíme a varíme ďalšiu hodinu. Dávame pozor aby salco bolo ponorené vo vode. Podľa potreby dolejeme vodu. Necháme vychladnúť. Ideálne je aby sme si salco uvarili deň dopredu. Salco dáme do misky (gumenou stierkou sa mne najlepšie dostáva husté salco von z plechovky), pridáme uvarený a vychladnutý puding (bez cukru). Mixujeme metličkami (ručne alebo m...