Preskočiť na hlavný obsah

Svätomartinské rožteky



Známe sladké rožteky (v Čechách rohlíčky) , ktoré sa piekli najmä v minulosti a piekli sa v deň svätého Martina.

Boli súčasťou výslužky pre čeľaď a služobníctvo, ktoré končilo službu u hospodára.

Martinské rožteky môžeme nájsť aj pod názvom Martinské podkovy, Martiny, Zahýbaky, Roháče, či Vandrovnice. Posledný názov práve súvisí s vandrovaním sluhov do služieb iného gazdu.

Svätomartinské rožteky dostávali ako odmenu aj koledníci za martinskú koledu.

Na Martina sa v niektorých krajinách konajú jarmoky, trhy a hody v obciach, kde majú kostol zasvätený práve svätému Martinovi.

S menom Martin si spájame aj pranostiku: "Martin na bielom koni", kedy očakávame poletovanie prvých snehových vločiek.

Martinské rožteky sa pečú najmä u našich susedov v Čechách, ale určite treba vyskúšať toto jemné krehké sladké pečivo.

Je to naša tradícia, minulosť... a treba si pripomínať zvyky našich predkov aspoň takouto formou.

Rožteky môžeme plniť slivkovým lekvárom, tvarohom, makovou či orechovou plnkou.

V recepte je použitý prášok do pečiva, no Martinské rožky sú aj z kysnutého cesta.

My si teraz ideme upiecť svätomartinské rožteky bez kysnutia.

Potrebujeme:

200 gramov maslo zmäknuté

200 gramov kyslá smotana

400 gramov hladká múka

50 gramov cukor práškový

6 gramov prášok do pečiva (1 čl)

2 ks žĺtka

štipka soli

Na potieranie: vajíčko zmiešané s troškou mlieka.

Na posyp môžeme použiť: nemletý mak, mleté vlašské orechy či mandle


Ingrediencie na cesto zmiešame rukou (alebo v robote) a vypracujeme cesto. Múku preosejeme cez sitko. Necháme ho v chladničke odležať aspoň dve hodiny.


Cesto si rozdelíme na štyri rovnaké kúsky.

Každý kúsok rozvaľkáme na pomúčenej doske.

Radielkom alebo nožom si kruh rozdelíme na osem častí.

Na širší koniec nanesieme plnku či lekvár a zrolujeme.

Vytvarujeme rožteky, ktoré ukladáme na plech s papierom na pečenie.


Každý rožtek potrieme vajíčkom zmiešaným troškou mlieka. 


Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov celzia približne 20 minút.

Necháme vychladnúť a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.



Dobrú sladkú chuť 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Pečené buchty ako od babičky ( závin, babka, moravské koláče .... kváskové univerzálne cesto)

Kto by nemal rád klasické pečené buchty? A najmä ak ich urobia zlaté ruky našej babičky? Vôňa sa šíri celým bytom, susedia otáčajú nos smerom k nám a vraciame sa do detstva, keď nás babka vítala s plechom plným sladkých buchiet. Plnené tvarohom, lekvárom, makom....jedna lepšia ako druhá aj keď poradie ťažko určiť. Teraz vďaka tomuto receptu môžeme my našu babku aj celu rodinu ponúknuť výbornými buchtami. Cesto je univerzálne, takže môžeme z neho robiť aj koláče (osúchy), moravské koláče, záviny, babku.... Potrebujeme: Rozkvas: 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1Pl ražného kvásku) Cesto: Rozkvas 350 gramov polohrubej múky 90 gramov vlažného mlieka 75 gramov kryštálového cukru 100 ml oleja štipka soli maslo na potretie buchiet Plnka: Tvaroh, džem, mak, nutella... Do misy dáme vodu a riadne v nej rozmiešame kvások. Pridáme múku a premiešame. Necháme na linke cez noc kvások pracovať. Alebo aspoň 6 hodín. Do krásne...

Praclíky s kváskom

Praclíky výborne sa hodia k pivku, namiesto pečiva k raňajkám alebo k pohosteniu pre návštevu. Nájdeme ich aj pod názvom Bavorské praclíky, Lúhované praclíky, Bretzel, Pretzel či Laugenbretzel. Typické pri príprave praclíkov je pred pečením im dopriať malý kúpeľ vo vode so sódou bikarbónou alebo 4% roztoku hydroxidu sodného. Ja som v recepte použila sódu bikarbónu nakoľko je dostupná a bezpečná. Potrebujeme: Rozkvas/predcesto 160 gramov hladkej múky T650 105 gramov mlieka 140 gramov Lievito madre Cesto 340 gramov hladkej múky môže byť T650 180 gramov mlieka 1Pl masti (40 gramov) 1,5 čl soli Lúhovanie 1,5 litra vody 100 gramov sódy bikarbóny Posyp Hrubozrnná soľ Večer si zarobíme rozkvas a necháme do rána kvasiť. Minimálne 6 hodín. Nezľaknite sa je to dosť husté, do rána bude rozkvas jemný ale nie riedky. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Cesto zakryjeme a necháme 2 hodiny odpočívať. Po dvoch hodinách si cesto vy...