Tento rok som prišla na chuť tekviciam a rada ich využívam v kuchyni.
Podľa mňa tekvica je nedocenená a málo používaná potravina. Dá sa využiť v slanej aj v sladkej príprave pokrmov.
Tekvicový chlebík je podobne ako banánový výborný napríklad na raňajky.
Hneď po prvom súste som vedela, že si nájde miesto v našom jedálničku.
Tekvice sú typické na jeseň, preto treba využiť ich plody čo najviac na prípravu koláčov, pečiva, dezertov a podobne.
Už len pri krájaní nás potešia krásnou vôňou a po upečení sladkou chuťou.
Bola by škoda nevyužiť tekvice pri varení a pečení.
V recepte môžeme použiť bielu múku ako aj špaldovú, biely cukor, hnedý cukor či med.
Do cesta je možné nasypať sekané orechy, hrozienka, kúsky čokolády...
Potrebujeme:
2 ks celé vajcia
150 gramov hnedý cukor
240 gramov tekvicové pyré
100 gramov biely jogurt/kyslá smotana
100 gramov maslo rozpustené
1 čl škorice (môžeme nahradiť perníkovým korením, alebo tekvicovým korením)
300 gramov špaldová hladká múka
štipka soli
štipka muškátového orieška
1 ks prášok do pečiva
V miske si zmiešame vajíčka s cukrom do peny, pridáme tekvicové pyré, jogurt a rozpustené ale vychladnuté maslo. Všetko dobre premiešame.
V druhej miske si zmiešame múku, prášok do pečiva, soľ a koreniny.
Pomaly nasypeme do riedkej zmesy.
Všetko poriadne premiešame. Teraz môžeme pridať orechy, hrozienka, čokoládu a podobne. Opäť premiešame.
Cesto nalejeme do formy napríklad na biskupský chlebíček. Formu môžeme vymazať a vysypať múkou alebo použijeme papier na pečenie.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov celzia približne 60 minút.
Záleží od veľkosti formy a rúry. Kontrolujeme špajdlou.
Po upečení necháme vychladnúť.
Pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom, ozdobiť šľahačkou, posypať orechami...
Tip:
Domáce tekvicové pyré
Tekvicu si umyjeme a nakrájame na kolieska.
Vyberieme semienka a uložíme na plech s papierom na pečenie.
Pokvapkáme olejom a pečieme na 180 stupňov celzia domäkka.
Ja som jednotlivé kúsky zbavila šupky ale nie je nutné.
Tekvicu vložíme do nádoby a ponorný mixérom rozmixujeme dohladka.
Komentáre