Preskočiť na hlavný obsah

Sladký tekvicový chlebík

 


Tento rok som prišla na chuť tekviciam a rada ich využívam v kuchyni. 

Podľa mňa tekvica je nedocenená a málo používaná potravina. Dá sa využiť v slanej aj v sladkej príprave pokrmov. 

Tekvicový chlebík je podobne ako banánový výborný napríklad na raňajky.

Hneď po prvom súste som vedela, že si nájde miesto v našom jedálničku.

Tekvice sú typické na jeseň, preto treba využiť ich plody čo najviac na prípravu koláčov, pečiva, dezertov a podobne.

Už len pri krájaní nás potešia krásnou vôňou a po upečení sladkou chuťou. 

Bola by škoda nevyužiť tekvice pri varení a pečení. 

V recepte môžeme použiť bielu múku ako aj špaldovú, biely cukor, hnedý cukor či med.

Do cesta je možné nasypať sekané orechy, hrozienka, kúsky čokolády...

Potrebujeme:

2 ks celé vajcia

150 gramov hnedý cukor 

240 gramov tekvicové pyré 

100 gramov biely jogurt/kyslá smotana

100 gramov maslo rozpustené

1 čl škorice (môžeme nahradiť perníkovým korením, alebo tekvicovým korením)

300 gramov špaldová hladká múka

štipka soli

štipka muškátového orieška

1 ks prášok do pečiva 

V miske si zmiešame vajíčka s cukrom do peny, pridáme tekvicové pyré, jogurt a rozpustené ale vychladnuté maslo. Všetko dobre premiešame.

V druhej miske si zmiešame múku, prášok do pečiva, soľ a koreniny.

Pomaly nasypeme do riedkej zmesy.

Všetko poriadne premiešame. Teraz môžeme pridať orechy, hrozienka, čokoládu a podobne. Opäť premiešame.


Cesto nalejeme do formy napríklad na biskupský chlebíček. Formu môžeme vymazať a vysypať múkou alebo použijeme papier na pečenie.


Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov celzia približne 60 minút.

Záleží od veľkosti formy a rúry. Kontrolujeme špajdlou.

Po upečení necháme vychladnúť.


Pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom, ozdobiť šľahačkou, posypať orechami...  



Dobrú chuť 

Tip:

Domáce tekvicové pyré 

Tekvicu si umyjeme a nakrájame na kolieska.

Vyberieme semienka a uložíme na plech s papierom na pečenie.

Pokvapkáme olejom a pečieme na 180 stupňov celzia domäkka.

Ja som jednotlivé kúsky zbavila šupky ale nie je nutné.

Tekvicu vložíme do nádoby a ponorný mixérom rozmixujeme dohladka.



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým cukrom (a

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Miese

Praclíky s kváskom

Praclíky výborne sa hodia k pivku, namiesto pečiva k raňajkám alebo k pohosteniu pre návštevu. Nájdeme ich aj pod názvom Bavorské praclíky, Lúhované praclíky, Bretzel, Pretzel či Laugenbretzel. Typické pri príprave praclíkov je pred pečením im dopriať malý kúpeľ vo vode so sódou bikarbónou alebo 4% roztoku hydroxidu sodného. Ja som v recepte použila sódu bikarbónu nakoľko je dostupná a bezpečná. Potrebujeme: Rozkvas/predcesto 160 gramov hladkej múky T650 105 gramov mlieka 140 gramov Lievito madre Cesto 340 gramov hladkej múky môže byť T650 180 gramov mlieka 1Pl masti (40 gramov) 1,5 čl soli Lúhovanie 1,5 litra vody 100 gramov sódy bikarbóny Posyp Hrubozrnná soľ Večer si zarobíme rozkvas a necháme do rána kvasiť. Minimálne 6 hodín. Nezľaknite sa je to dosť husté, do rána bude rozkvas jemný ale nie riedky. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Cesto zakryjeme a necháme 2 hodiny odpočívať. Po dvoch hodinách si cesto vy