Preskočiť na hlavný obsah

Makový koláč bez vajec

 


Mala som chuť na koláč ku kávičke, typ bol na muffiny keďže sme mali kyslú smotanu ale po otvorení chladničky som zistila, že vajíčka nám záhadne zmizli. 

Jedno vajíčko na muffiny, bábovku, či bublinu nepomôže. Tak som pozrela, čo mi zásoby ponúkajú a upiekla som koláč aj bez vajec.

V mrazničke boli slivky, ktoré sa s makom skvele dopĺňajú. Sypala, liala, miešala... až vznikol výborný šťavnatý koláčik.

Potrebujeme:

200 gramov kyslá smotana

250 gramov kryštálový cukor (kľudne môžete použiť hnedý cukor)

350 gramov polohrubá múka

80 gramov olej (100 ml)

50 gramov mak celý

200 gramov mlieko (200 ml)

1 ks prášok do pečiva 

slivky alebo iné ovocie (čerstvé, zavárané, mrazené)

Posýpka: 125 gramov maslo, 6 Pl strúhanka a 6 Pl kryštálový cukor (použila som hnedý)

Všetky ingrediencie spolu poriadne premiešame a nalejeme na plech s papierom na pečenie. Kto má problém s makom, kľudne ho môžete vynechať.

Uložíme slivky. 

Na slivky nanesieme mrveničku.

Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov celzia približne 30 minút. Špajdlou skontrolujeme.


Necháme vychladnúť a podávame ku kávičke. Koláčik je nižší a vďaka slivkám šťavnatý.

Dobrú chuť 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Pečené buchty ako od babičky ( závin, babka, moravské koláče .... kváskové univerzálne cesto)

Kto by nemal rád klasické pečené buchty? A najmä ak ich urobia zlaté ruky našej babičky? Vôňa sa šíri celým bytom, susedia otáčajú nos smerom k nám a vraciame sa do detstva, keď nás babka vítala s plechom plným sladkých buchiet. Plnené tvarohom, lekvárom, makom....jedna lepšia ako druhá aj keď poradie ťažko určiť. Teraz vďaka tomuto receptu môžeme my našu babku aj celu rodinu ponúknuť výbornými buchtami. Cesto je univerzálne, takže môžeme z neho robiť aj koláče (osúchy), moravské koláče, záviny, babku.... Potrebujeme: Rozkvas: 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1Pl ražného kvásku) Cesto: Rozkvas 350 gramov polohrubej múky 90 gramov vlažného mlieka 75 gramov kryštálového cukru 100 ml oleja štipka soli maslo na potretie buchiet Plnka: Tvaroh, džem, mak, nutella... Do misy dáme vodu a riadne v nej rozmiešame kvások. Pridáme múku a premiešame. Necháme na linke cez noc kvások pracovať. Alebo aspoň 6 hodín. Do krásne...

Praclíky s kváskom

Praclíky výborne sa hodia k pivku, namiesto pečiva k raňajkám alebo k pohosteniu pre návštevu. Nájdeme ich aj pod názvom Bavorské praclíky, Lúhované praclíky, Bretzel, Pretzel či Laugenbretzel. Typické pri príprave praclíkov je pred pečením im dopriať malý kúpeľ vo vode so sódou bikarbónou alebo 4% roztoku hydroxidu sodného. Ja som v recepte použila sódu bikarbónu nakoľko je dostupná a bezpečná. Potrebujeme: Rozkvas/predcesto 160 gramov hladkej múky T650 105 gramov mlieka 140 gramov Lievito madre Cesto 340 gramov hladkej múky môže byť T650 180 gramov mlieka 1Pl masti (40 gramov) 1,5 čl soli Lúhovanie 1,5 litra vody 100 gramov sódy bikarbóny Posyp Hrubozrnná soľ Večer si zarobíme rozkvas a necháme do rána kvasiť. Minimálne 6 hodín. Nezľaknite sa je to dosť husté, do rána bude rozkvas jemný ale nie riedky. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Cesto zakryjeme a necháme 2 hodiny odpočívať. Po dvoch hodinách si cesto vy...