Preskočiť na hlavný obsah

Pudingový koláč s kyslou smotanou

 


Koláčik možno vyzerá zložito, ale opak je pravdou. Skvelý svieži dezert ideálny nielen na letné teplé dni.

A aj tu platí, že kombinácia chutí a vizuálnej stránky koláčika je na našej fantázii alebo dostupnosti ingrediencií.

Puding môžeme zvoliť jahodový, malinový, čokoládový, pistáciový, kokosový,...

Cesto môžeme upiecť bez kakaa, do kyslej smotany zamiešaním smotany na šľahanie budeme mať malú obmenu.


Potrebujeme:

Cesto:

5 ks vajcia

200 gramov kryštálový cukor

1 ks vanilkový cukor 

100 ml olej

100 ml mlieko

250 gramov polohrubá múka

1 ks prášok do pečiva

2 Pl kakao


Puding:

1 liter mlieka

2 ks puding v prášku podľa nášho výberu

5 Pl kryštálový cukor

Smotanová vrstva:

1 kg kyslá smotana

4 Pl kryštálový cukor

2 ks vanilkový cukor


Vajcia si vymiešame s cukrom, pridáme vanilkový cukor a premiešame.


Prilejeme olej, premiešame, následne mlieko a taktiež premiešame.

Postupne prisypeme múku s práškom do pečiva a poriadne premiešame.


Časť cesta (približne 3/4 ) nalejeme na plech s vyšším okrajom, ktorý sme potreli olejom a vysypali múkou. Môžeme použiť aj papier na pečenie.

Do zvyšného cesta pridáme kakao a premiešame.

Na bledé cesto nalejeme "haky-baky kakaové cesto.


Puding si uvaríme podľa návodu na obale.

S malou naberačkou alebo polievkovou lyžicou kladieme puding na cesto.

Ja som pridávala asi tri vrstvy pudingu  (malou naberačkou)


Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov celzia približne 30 minút.

Počas pečenia si vymiešame kyslú smotanu s cukrami. 

Po vybratí koláča z rúry, nalejeme smotanu a necháme vychladnúť.

Koláč je najlepšie nechať niekoľko hodín v chladničke, ideálne počas noci nech sa chute prepoja.

Koláčik je nielen skvelý ale vďaka kombinácii farieb nádherný.

Pred podávaním môžeme posypať grankom alebo strúhanou čokoládou, ozdobiť bylinkami, jedlými kvetmi... 



Dobrú chuť 

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým cukrom (a

Cruffiny (kváskové)

 Každá z nás pozná muffiny aj croissanty. Cruffiny sú ich skvelá kombinácia. Prvá zmienka pochádza len prednedávnom z Austrálie v roku 2013. Preslávil ich až austrálsky šéfkuchár Ry Stephe v San Francisco v roku 2014, ktorý si dal aj ochrannú známku. Pred ich podnikom sú každé ráno dlhé rady ľudí aby si vychutnali čerstvé cruffiny. Našťastie sme žienky šikovné a cruffiny si upečieme aj doma. Môžeme ich plniť čokoládou, džemom, krémom typu créme patissieres,..... Receptom som sa inšpirovala na webe. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov mlieka 120 gramov Lievito madre 150 gramov hladkej múky Cesto 300 gramov hladkej múky 90 gramov mlieka 100 gramov zmäknuté maslo 50 gramov cukor kryštál 1 ks vanilkový cukor štipka soli cca 50 gramov zmäknuté maslo na potieranie Večer si zarobíme rozkvas. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto.  Cesto necháme 2 hodiny kysnúť na linke (kým zdvojnásobí objem) alebo zakrytú misu vložíme do chladničky.

Jednoduchý kváskový chlieb

Ak ste sa rozhodli kváskovať, nemohli ste urobiť lepšie pre svoju rodinku. Vôňa chleba, ktorá sa šíri bytom, výborný chrumkavý mäkkučký chlebík  a najmä vďaka kvásku má chlieb veľa benefitov. Kvások ako taký používa človek už niekoľko tisícročí na výrobu obilných placiek a podobne. Voľakedy naše prababičky vyrábali kvások zo starého chleba alebo zo zvyškov cesta. Stačilo ich namočiť do vlažnej vody. Výhody kváskovania :  + kvások na rozdiel od droždia z obchodu obsahuje viac druhov kvasných baktérií. + vďaka kvásku cesto lepšie kysne + zlepšuje trvanlivosť pečiva, chleba... + zlepšuje stráviteľnosť (nenafukuje) + zlepšuje výživové vlastnosti Kváskový chlebík je po prispôsobení múk vhodný aj pre diabetikov, celiatikov, histaminikov. Dokonca niektorí ľudia uvádzajú zlepšenie trávenia. Kvások si môžeme založiť doma. Je to 14 dňový proces kŕmenia vodou a múkou. Môžeme osloviť susedu, kamarátku alebo niekoho v blízkom okolí o kom vieme že kváskuje. Je tzv kvásková mapa kde sa dá