Preskočiť na hlavný obsah

PÁN chlebík (kváskový)

 


Juj, čo bolo radosti pri jedení tohto chlebíka.

Jemnučký vďaka varenému zemiaku, voňavý zase vďaka na masti smaženej cibule. Balónik na prvý pohľad, láska na prvé zahryznutie. Preto mi nedalo inak ako PÁN chlebík.

Veľký chlebík ideálny ku grilovačke, k vareniu guláša či k dobrej polievke, prívarku... Proste je ideálny k dobrému jedlu, ktoré ešte viac zdokonaľuje.

Chlebík je potravina, ktorá nikdy nebude chýbať v našom jedálničku. Piekli ho naše staré mamy a ich mamy a je mi cťou, pokračovať v tejto úžasnej voňavej práci, u mňa skôr záľubou.

Ja ho proste neviem vynechať, či nahradiť inou alternatívou.

A teraz sa priznám, že som úplne zabudla fotiť postup, ale sľubujem, že keď budem opäť piecť tento chlebík, všetky fotky na blog pridám.

Potrebujeme:

Rozkvas

100 gramov lievito madre (LM)

100 gramov voda

100 gramov hladká múka


Cesto:

300 gramov voda

150 gramov polohrubá múka

450 gramov hladká múka

100 gramov varené zemiaky

1 ks menšia (cca 50 gramov) cibuľa osmažená na masti, oleji či masle 

15 gramov soľ

Rozkvas si zamiešame a necháme niekoľko hodín kvasiť. Najmenej 6 hodín ale v teple samozrejme sledujeme ako sa dvíha.

Následne pridáme vodu a múku a premiešame. Necháme hodinu fermentovať.

Po hodine pridáme soľ, cibuľu a zemiaky najemno nastrúhané. Cibuľa a zemiak sa pridávajú vychladnuté.

Ja som uvarila zemiaky v šupke, ale kľudne dajte vopred ošúpané a uvarené zemiaky (napríklad ak ostane z obeda).

Mixérom poriadne premiešame.

Cesto predkladáme každú pol hodinu. Ak je teplo, môžeme prekladať častejšie. Čas kysnutia sa nám skráti, čiže aj čas medzi prekladaním prispôsobíme.

Cesto necháme kysnúť dve. Po tomto čase ho prenesieme na pracovnú dosku a premiesime.

Prenesieme do ošatky a necháme opäť dve hodiny kysnúť. Alebo kým cesto nezväčší svoj objem.

Pečieme ako sme zvyknutí, ja najradšej v liatinovom pekáči.

Zapnem rúru na 250 stupňov a zohrieva sa mi kým cesto prenesiem z ošatky na papier na pečenie (niekedy zapnem aj skôr)

Necháme 15 minút na 250, následne pokrievku dám dole a nechám 5 minút približne.

Stíšim teplotu na 200 a dopekám podľa potreby. Väčšinou 20 minút.





Dobrú chuť 


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým cukrom (a

Cruffiny (kváskové)

 Každá z nás pozná muffiny aj croissanty. Cruffiny sú ich skvelá kombinácia. Prvá zmienka pochádza len prednedávnom z Austrálie v roku 2013. Preslávil ich až austrálsky šéfkuchár Ry Stephe v San Francisco v roku 2014, ktorý si dal aj ochrannú známku. Pred ich podnikom sú každé ráno dlhé rady ľudí aby si vychutnali čerstvé cruffiny. Našťastie sme žienky šikovné a cruffiny si upečieme aj doma. Môžeme ich plniť čokoládou, džemom, krémom typu créme patissieres,..... Receptom som sa inšpirovala na webe. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov mlieka 120 gramov Lievito madre 150 gramov hladkej múky Cesto 300 gramov hladkej múky 90 gramov mlieka 100 gramov zmäknuté maslo 50 gramov cukor kryštál 1 ks vanilkový cukor štipka soli cca 50 gramov zmäknuté maslo na potieranie Večer si zarobíme rozkvas. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto.  Cesto necháme 2 hodiny kysnúť na linke (kým zdvojnásobí objem) alebo zakrytú misu vložíme do chladničky.

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Miese