Juj, čo bolo radosti pri jedení tohto chlebíka.
Jemnučký vďaka varenému zemiaku, voňavý zase vďaka na masti smaženej cibule. Balónik na prvý pohľad, láska na prvé zahryznutie. Preto mi nedalo inak ako PÁN chlebík.
Veľký chlebík ideálny ku grilovačke, k vareniu guláša či k dobrej polievke, prívarku... Proste je ideálny k dobrému jedlu, ktoré ešte viac zdokonaľuje.
Chlebík je potravina, ktorá nikdy nebude chýbať v našom jedálničku. Piekli ho naše staré mamy a ich mamy a je mi cťou, pokračovať v tejto úžasnej voňavej práci, u mňa skôr záľubou.
Ja ho proste neviem vynechať, či nahradiť inou alternatívou.
A teraz sa priznám, že som úplne zabudla fotiť postup, ale sľubujem, že keď budem opäť piecť tento chlebík, všetky fotky na blog pridám.
Potrebujeme:
Rozkvas
100 gramov lievito madre (LM)
100 gramov voda
100 gramov hladká múka
Cesto:
300 gramov voda
150 gramov polohrubá múka
450 gramov hladká múka
100 gramov varené zemiaky
1 ks menšia (cca 50 gramov) cibuľa osmažená na masti, oleji či masle
15 gramov soľ
Rozkvas si zamiešame a necháme niekoľko hodín kvasiť. Najmenej 6 hodín ale v teple samozrejme sledujeme ako sa dvíha.
Následne pridáme vodu a múku a premiešame. Necháme hodinu fermentovať.
Po hodine pridáme soľ, cibuľu a zemiaky najemno nastrúhané. Cibuľa a zemiak sa pridávajú vychladnuté.
Ja som uvarila zemiaky v šupke, ale kľudne dajte vopred ošúpané a uvarené zemiaky (napríklad ak ostane z obeda).
Mixérom poriadne premiešame.
Cesto predkladáme každú pol hodinu. Ak je teplo, môžeme prekladať častejšie. Čas kysnutia sa nám skráti, čiže aj čas medzi prekladaním prispôsobíme.
Cesto necháme kysnúť dve. Po tomto čase ho prenesieme na pracovnú dosku a premiesime.
Prenesieme do ošatky a necháme opäť dve hodiny kysnúť. Alebo kým cesto nezväčší svoj objem.
Pečieme ako sme zvyknutí, ja najradšej v liatinovom pekáči.
Zapnem rúru na 250 stupňov a zohrieva sa mi kým cesto prenesiem z ošatky na papier na pečenie (niekedy zapnem aj skôr)
Necháme 15 minút na 250, následne pokrievku dám dole a nechám 5 minút približne.
Stíšim teplotu na 200 a dopekám podľa potreby. Väčšinou 20 minút.
Dobrú chuť
Komentáre