Leto ponúka okrem jedenia čerstvých voňavých sladkých červených jahôd rôzne spôsoby prípravy ako varenie džemu, robenie sirupov, výrobu domácej zmrzliny, mrazenie na zimné obdobie.... Z prvých jahôdiek pečiem vždy našu obľúbenú bublinu.
Ale keďže jahôdky dozrievajú stále, skúsila som upiecť zákusok s pudingom.
Nie je príliš sladký a vyzerá zákusok slávnostnejšie takže sa hodí aj na oslavu.
Jahody môžeme použiť aj mrazené, zavárané a kľudne ich môžeme zameniť za iné (maliny, černice, čučoriedky, ....)
Potrebujeme:
5 ks vajcia
200 gramov kryštálový cukor
100 ml mlieka
100 ml oleja
250 gramov polohrubá múka
1 ks prášok do pečiva
Puding:
1 liter mlieka
3 ks vanilkový puding
5 Pl kryštálový cukor (kto chce viac sladký zákusok, cukor si pridá)
70 gramov masla izbovej teploty
450 gramov kyslej smotany
1 ks vanilkový cukor
Na dokončenie:
250 ml smotany na šľahanie
(kto chce môže pridať do smotany na šľahanie stužovač šľahačky)
V miske si vyšľaháme vajíčka s cukrom do peny.
Pridáme mlieko, olej, múku s práškom do pečiva a premiešame.
Kto chce kakaový korpus, pridá 2 Pl kakaa.
Cesto vylejeme na plech s papierom na pečenie. Pečieme na 180 stupňov celzia cca 15 minút. Určite vyskúšame test so špajdlou.
V troche mlieka si rozmiešame pudingy s cukrom a vlejeme do zvyšku mlieka v hrnci. Uvaríme puding, do ktorého vmiešame maslo.
Za občasného miešania necháme vychladnúť.
Následne pridáme kyslú smotanu s vanilkovým cukrom a dobre premiešame.
Na cesto si natrieme jahodový džem. Tento krok môžeme vynechať.
Na džem položíme jahody a nanesieme krém.
Posledná vrstva je šľahačka.
Pred podávaním môžeme ozdobiť zákusok jahodami, strúhanou čokoládou, či lístkom mäty.
Komentáre