Preskočiť na hlavný obsah

Zákusok s jahodami a pudingom

 


Leto ponúka okrem jedenia čerstvých voňavých  sladkých červených jahôd rôzne spôsoby prípravy ako varenie džemu, robenie sirupov, výrobu domácej zmrzliny, mrazenie na zimné obdobie.... Z prvých jahôdiek pečiem vždy našu obľúbenú bublinu. 

Ale keďže jahôdky dozrievajú stále, skúsila som upiecť zákusok s pudingom.

Nie je príliš sladký a vyzerá zákusok slávnostnejšie takže sa hodí aj na oslavu. 

Jahody môžeme použiť aj mrazené, zavárané a kľudne ich môžeme zameniť za iné (maliny, černice, čučoriedky, ....)

Potrebujeme:

5 ks vajcia

200 gramov kryštálový cukor

100 ml mlieka

100 ml oleja

250 gramov polohrubá múka

1 ks prášok do pečiva

Puding:

1 liter mlieka

3 ks vanilkový puding 

5 Pl kryštálový cukor (kto chce viac sladký zákusok, cukor si pridá)

70 gramov masla izbovej teploty

450 gramov kyslej smotany

1 ks vanilkový cukor

Na dokončenie:

250 ml smotany na šľahanie

(kto chce môže pridať do smotany na šľahanie stužovač šľahačky)


V miske si vyšľaháme vajíčka s cukrom do peny.


Pridáme mlieko, olej, múku s práškom do pečiva a premiešame.

Kto chce kakaový korpus, pridá 2 Pl kakaa.

Cesto vylejeme na plech s papierom na pečenie. Pečieme na 180 stupňov celzia cca 15 minút. Určite vyskúšame test so špajdlou.


V troche mlieka si rozmiešame pudingy s cukrom a vlejeme do zvyšku mlieka v hrnci. Uvaríme puding, do ktorého vmiešame maslo.


Za občasného miešania necháme vychladnúť.

Následne pridáme kyslú smotanu s vanilkovým cukrom a dobre premiešame.


Na cesto si natrieme jahodový džem. Tento krok môžeme vynechať.

Na džem položíme jahody a nanesieme krém.


Posledná vrstva je šľahačka.


Pred podávaním môžeme ozdobiť zákusok jahodami, strúhanou čokoládou, či lístkom mäty.




Dobrú chuť 



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. ...

Svätomartinské rožteky

Známe sladké rožteky (v Čechách rohlíčky) , ktoré sa piekli najmä v minulosti a piekli sa v deň svätého Martina. Boli súčasťou výslužky pre čeľaď a služobníctvo, ktoré končilo službu u hospodára. Martinské rožteky môžeme nájsť aj pod názvom Martinské podkovy, Martiny, Zahýbaky, Roháče, či Vandrovnice. Posledný názov práve súvisí s vandrovaním sluhov do služieb iného gazdu. Svätomartinské rožteky dostávali ako odmenu aj koledníci za martinskú koledu. Na Martina sa v niektorých krajinách konajú jarmoky, trhy a hody v obciach, kde majú kostol zasvätený práve svätému Martinovi. S menom Martin si spájame aj pranostiku: "Martin na bielom koni", kedy očakávame poletovanie prvých snehových vločiek. Martinské rožteky sa pečú najmä u našich susedov v Čechách, ale určite treba vyskúšať toto jemné krehké sladké pečivo. Je to naša tradícia, minulosť... a treba si pripomínať zvyky našich predkov aspoň takouto formou. Rožteky môžeme plniť slivkovým lekvárom, tvarohom, makovou či orechovou p...