Slané sušienky? Ánooooooo 🤗
Výborné k vínku, k posedeniu s priateľmi na grilovačke, či len tak keď je chuť na slané mlsanie.
Syr sa dá použiť akýkoľvek podľa našej chuti - ne/údený Eidam, Gouda, Ementál....
Bylinky taktiež volíme podľa chuti či dostupnosti. Vhodné na použitie sú v podstate akékoľvek ako napríklad tymián, mäta, rozmarín, bazalka, oregano, medvedí cesnak, rukola...
Posyp kľudne môžeme zameniť za rôzne semienka ako sezam biely, čierny, rasca, ľanové semienka...
Toľko kombinácii vytvoríme, koľko nám chuťové bunky umožnia.
Potrebujeme:
250 gramov masla izbovej teploty
200 gramov najemno nastrúhaný syr
350 gramov hladkej múky
2 žĺtky
soľ pridávame podľa zvoleného druhu syra
bielka na potieranie sušienok
bylinky, semienka podľa chuti
Maslo, múku, žĺtky, syr rukou spracujeme na kompaktné cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a dáme aspoň na pol hodinu odležať do chladničky.
Môžeme cesto na sušienky nechať v chladničke aj niekoľko hodín, ale po vybratí musíme nechať nejaký čas na pracovnej ploche zmäknúť, aby sa dalo vyvaľkať.
Na pomúčenej doske či podložke rozvaľkáme cesto na hrúbku približne 3 mm.
Pomocou formičky na vykrajovanie, vykrajujeme kolieska a pokladáme na plech s papierom na pečenie.
Kolieska potreme bielkom, uložíme lístky byliniek, ev. posypeme semienkami. Opätovne potrieme opatrne bielkom.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov celzia približne 10 minút. Sušienky majú zlatavú farbu.












Komentáre