Preskočiť na hlavný obsah

Slimáky s medvedím cesnakom (kváskové)

 


Keď už tu máme sezónu úžasnej zdravej bylinky - medvedí cesnak, škoda ho nevyužiť aj pri pečení (nielen) kváskových dobrôt.

Môžeme medvedí cesnak zakomponovať do chlebíka, focacci či podplamenníka. Kto nemá rád výraznú chuť klasického cesnaku, medvedí cesnak je ideálna voľba.

Ja som sa ale rozhodla vyskúšať túto aromarickú ingredienciu ako plnku do kváskových slimákov na slano.

Tentokrát krát som zvolila cesto bez rozkvasu.

Ale samozrejme, ak preferujete rozkvas a následne zapracovanie cesta, je na vás aký spôsob zvolíte.

Potrebujeme:

150 gramov LM (zvyšok z fľaše po odobratí na ďalšie kŕmenie)

310 gramov mlieko vlažné (stačí izbová teplota)

100 gramov polohrubá múka

400 gramov hladká múka

50 gramov bravčová masť 

20 gramov soľ

1 ks celé vajce 

Plnka:

190 gramov masla izbovej teploty

podľa chuti medvedí cesnak nasekaný (ja som dala nasekaný dve plné hrste)

1 čl soľ

Na dokončenie: vajíčko na potretie, na posyp napríklad sezam, rasca,... 


V miske si mixérom vymiesime všetky ingrediencie na cesto.

Necháme aspoň 6  hodín kvasiť. Čas záleží od sily kvásku a teploty v miestnosti.

Po uplynutí času si cesto preložíme na pracovnú dosku. Trochu podsypeme múkou a premiesime. S cestom sa veľmi dobre pracuje. Ak je lepivé, posypeme trochou múky.

Vyvaľkáme na hrúbku 1 cm.


Zmiešame maslo, soľ a medvedí cesnak. Rozotrieme plnku na cesto.


Zrolujeme.


Krájame hrubšie kolieska, budúce slimáky a ukladáme na plech s papierom na pečenie. Necháme hodinku ešte kysnúť. Pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a môžeme posypať sezamom alebo semienkami podľa chuti.


Pečieme vo vyhriatej rúre na dvesto stupňov celzia približne 15 minút. 

Necháme vychladnúť. Môžeme podávať návšteve k vínku či k pivku.


Dobrú chuť

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým cukrom (a

Cruffiny (kváskové)

 Každá z nás pozná muffiny aj croissanty. Cruffiny sú ich skvelá kombinácia. Prvá zmienka pochádza len prednedávnom z Austrálie v roku 2013. Preslávil ich až austrálsky šéfkuchár Ry Stephe v San Francisco v roku 2014, ktorý si dal aj ochrannú známku. Pred ich podnikom sú každé ráno dlhé rady ľudí aby si vychutnali čerstvé cruffiny. Našťastie sme žienky šikovné a cruffiny si upečieme aj doma. Môžeme ich plniť čokoládou, džemom, krémom typu créme patissieres,..... Receptom som sa inšpirovala na webe. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov mlieka 120 gramov Lievito madre 150 gramov hladkej múky Cesto 300 gramov hladkej múky 90 gramov mlieka 100 gramov zmäknuté maslo 50 gramov cukor kryštál 1 ks vanilkový cukor štipka soli cca 50 gramov zmäknuté maslo na potieranie Večer si zarobíme rozkvas. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto.  Cesto necháme 2 hodiny kysnúť na linke (kým zdvojnásobí objem) alebo zakrytú misu vložíme do chladničky.

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Miese