Môžeme medvedí cesnak zakomponovať do chlebíka, focacci či podplamenníka. Kto nemá rád výraznú chuť klasického cesnaku, medvedí cesnak je ideálna voľba.
Ja som sa ale rozhodla vyskúšať túto aromarickú ingredienciu ako plnku do kváskových slimákov na slano.
Tentokrát krát som zvolila cesto bez rozkvasu.
Ale samozrejme, ak preferujete rozkvas a následne zapracovanie cesta, je na vás aký spôsob zvolíte.
Potrebujeme:
150 gramov LM (zvyšok z fľaše po odobratí na ďalšie kŕmenie)
310 gramov mlieko vlažné (stačí izbová teplota)
100 gramov polohrubá múka
400 gramov hladká múka
50 gramov bravčová masť
20 gramov soľ
1 ks celé vajce
Plnka:
190 gramov masla izbovej teploty
podľa chuti medvedí cesnak nasekaný (ja som dala nasekaný dve plné hrste)
1 čl soľ
Na dokončenie: vajíčko na potretie, na posyp napríklad sezam, rasca,...
V miske si mixérom vymiesime všetky ingrediencie na cesto.
Necháme aspoň 6 hodín kvasiť. Čas záleží od sily kvásku a teploty v miestnosti.
Po uplynutí času si cesto preložíme na pracovnú dosku. Trochu podsypeme múkou a premiesime. S cestom sa veľmi dobre pracuje. Ak je lepivé, posypeme trochou múky.
Vyvaľkáme na hrúbku 1 cm.
Zmiešame maslo, soľ a medvedí cesnak. Rozotrieme plnku na cesto.
Zrolujeme.
Krájame hrubšie kolieska, budúce slimáky a ukladáme na plech s papierom na pečenie. Necháme hodinku ešte kysnúť. Pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a môžeme posypať sezamom alebo semienkami podľa chuti.
Pečieme vo vyhriatej rúre na dvesto stupňov celzia približne 15 minút.
Necháme vychladnúť. Môžeme podávať návšteve k vínku či k pivku.
Dobrú chuť
Komentáre