Preskočiť na hlavný obsah

Slimáky s medvedím cesnakom (kváskové)

 


Keď už tu máme sezónu úžasnej zdravej bylinky - medvedí cesnak, škoda ho nevyužiť aj pri pečení (nielen) kváskových dobrôt.

Môžeme medvedí cesnak zakomponovať do chlebíka, focacci či podplamenníka. Kto nemá rád výraznú chuť klasického cesnaku, medvedí cesnak je ideálna voľba.

Ja som sa ale rozhodla vyskúšať túto aromarickú ingredienciu ako plnku do kváskových slimákov na slano.

Tentokrát krát som zvolila cesto bez rozkvasu.

Ale samozrejme, ak preferujete rozkvas a následne zapracovanie cesta, je na vás aký spôsob zvolíte.

Potrebujeme:

150 gramov LM (zvyšok z fľaše po odobratí na ďalšie kŕmenie)

310 gramov mlieko vlažné (stačí izbová teplota)

100 gramov polohrubá múka

400 gramov hladká múka

50 gramov bravčová masť 

20 gramov soľ

1 ks celé vajce 

Plnka:

190 gramov masla izbovej teploty

podľa chuti medvedí cesnak nasekaný (ja som dala nasekaný dve plné hrste)

1 čl soľ

Na dokončenie: vajíčko na potretie, na posyp napríklad sezam, rasca,... 


V miske si mixérom vymiesime všetky ingrediencie na cesto.

Necháme aspoň 6  hodín kvasiť. Čas záleží od sily kvásku a teploty v miestnosti.

Po uplynutí času si cesto preložíme na pracovnú dosku. Trochu podsypeme múkou a premiesime. S cestom sa veľmi dobre pracuje. Ak je lepivé, posypeme trochou múky.

Vyvaľkáme na hrúbku 1 cm.


Zmiešame maslo, soľ a medvedí cesnak. Rozotrieme plnku na cesto.


Zrolujeme.


Krájame hrubšie kolieska, budúce slimáky a ukladáme na plech s papierom na pečenie. Necháme hodinku ešte kysnúť. Pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a môžeme posypať sezamom alebo semienkami podľa chuti.


Pečieme vo vyhriatej rúre na dvesto stupňov celzia približne 15 minút. 

Necháme vychladnúť. Môžeme podávať návšteve k vínku či k pivku.


Dobrú chuť

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým cukrom (a

Jednoduchý kváskový chlieb

Ak ste sa rozhodli kváskovať, nemohli ste urobiť lepšie pre svoju rodinku. Vôňa chleba, ktorá sa šíri bytom, výborný chrumkavý mäkkučký chlebík  a najmä vďaka kvásku má chlieb veľa benefitov. Kvások ako taký používa človek už niekoľko tisícročí na výrobu obilných placiek a podobne. Voľakedy naše prababičky vyrábali kvások zo starého chleba alebo zo zvyškov cesta. Stačilo ich namočiť do vlažnej vody. Výhody kváskovania :  + kvások na rozdiel od droždia z obchodu obsahuje viac druhov kvasných baktérií. + vďaka kvásku cesto lepšie kysne + zlepšuje trvanlivosť pečiva, chleba... + zlepšuje stráviteľnosť (nenafukuje) + zlepšuje výživové vlastnosti Kváskový chlebík je po prispôsobení múk vhodný aj pre diabetikov, celiatikov, histaminikov. Dokonca niektorí ľudia uvádzajú zlepšenie trávenia. Kvások si môžeme založiť doma. Je to 14 dňový proces kŕmenia vodou a múkou. Môžeme osloviť susedu, kamarátku alebo niekoho v blízkom okolí o kom vieme že kváskuje. Je tzv kvásková mapa kde sa dá

Sicílske cestoviny / cestoviny so sušenými paradajkami

  Sicília je nádherný región na juhu Talianska. Priezračné more, nekonečné pláže, niekde s bielym pieskom, ktoré pripomínajú Karibik.  Taliani majú skvelé jedlá častokrát s pár ingredienciami ale vždy s gastronomickým zážitkom. Kto obľubuje sušené paradajky ako ja, určite vyskúšajte recept kde je potrebné len cesnak, sušené paradajky a cestoviny. Niekedy jedlo môžeme obmeniť cuketou, syrom, tuniakom, kapary či inou surovinou. Ingrediencie v recepte sú bez gramov a kusov, každý si množstvo prispôsobí. Potrebujeme: cesnak sušené paradajky v oleji cestoviny  pár kvapiek citrónovej šťavy  soľ a mleté čierne korenie podľa chuti na posypanie parmezán (nemusí byť) Na rozohriatom oleji si osmažíme nakrájaný cesnak. Nesnažte ho dlho aby nebol horký. Je preto vhodné si nakrájať cesnak aj sušené paradajky zároveň. Keď začne voňať, pridáme nakrájané sušené paradajky (môžeme naliať aj trochu oleja z paradajok). Chvíľu smažíme s cesnakom.  Teraz môžeme pridať nakrájanú cuketu, kapary, tuniaka z konz