Medvedí cesnak je známa jarná bylinka používaná v kuchyni aj v bylinkárstve dlhé roky.
Sezóna zberu záleží od teploty ale už vo februári sa môžeme tešiť z prvých lístkov medvedieho cesnaku.
Okrem toho, že je jemnejší ako klasický cesnak, jedlo nám krásne farebne doplní a najmä má veľa prospešných látok a účinkov pre naše telo.
💚 podporuje imunitu
💚 detoxikuje organizmus
💚 prečisťuje črevá
💚 využíva sa pri liečbe vysokého krvného tlaku
💚 má antibakteriálne a antibiotické účinky
💚 používa sa pri srdcovo cievnych problémoch
💚 zmierňuje bolesti hlavy
💚 pomáha pri kŕčových žilách
💚 je výborný pri liečbe astmy, či zápale priedušiek, zmierňuje dýchacie ťažkosti
💚 dokonca pomáha sa zbaviť hlistov z tela
Medvedí cesnak sa skvele dopĺňa s ostatnými surovinami. Výborný je k mäsu, rybám, do kysnutého cesta, do omelety, polievky, či nátierky.
A nátierku si môžete vyskúšať v nasledujúcom recepte. A ako vždy, množstvo si prispôsobíme počtu hladných stravníkov.
Potrebujeme:
120 gramov smotanový syr (typu Lučina)
50 až 100 gramov masla (použila som živočíšne)
2 ks tavený syr (trojuholníky)
1 viazanička medvedieho cesnaku (cca 17ks)
soľ, mleté čierne korenie použijeme podľa chuti (ja som v tomto recepte úplne vynechala)
Môžeme kľudne ingrediencie kombinovať a obmieňať.
Všetko spolu zmiešame ručne (medvedí cesnak nasekáme nadrobno) alebo pomocou mixéra rozmixujeme.
Nátierku natierame na pečivo alebo chlebík a podávame ozdobené nasekanými listami medvedieho cesnaku alebo inou bylinkou.
Komentáre