Jablkové koláče aj zákusky sú vždy vítané ako dezert nielen ku kávičke.
Vymýšľam akú kysnutú dobrotku som ešte nepiekla a napadol ma tento recept, ktorý som prvý krát skúšala pár rokov dozadu.
Kto nemá rád príliš sladké, zvolí kyselkavú odrodu.
Jablko je najuniverzálnejšie ovocie, obľúbené hádam u všetkých teda v mojom okolí určite.
Niekto nemá rád orechy, kokos, mliečne výrobky ako tvaroh a podobne ale jablká má v obľube každý.
Hodia sa na výrobu zákuskov, kysnutého ev. kváskoveho cesta, či lístkového cesta.
V recepte som použila (nielen) moje obľúbené, dokonalé uni cesto.
Buď použijete kváskový recept alebo svoj osvedčený recept s droždím.
Prikladám link na kváskové uni cesto:
https://receptyslavkycoolinarky.blogspot.com/2019/03/pecene-buchty-podla-starkej-kvaskove.html?m=1
V recepte som použila polovičnú dávku cesta a vyšlo mi z neho 6 kúskov taštičiek.
Ak budete robiť z celej dávky, ingrediencie prispôsobíte.
Potrebujeme:
3 ks jablká
1 ks puding Zlatý klas
1 Pl kryštálový cukor (záleží od jabĺk)
1/2 balíčka škoricový cukor
200 ml vody do jabĺk
100 ml na rozrobenie pudingu
Plnku si pripravíme kým nám cesto kysne v miske.
Jablká si umyjeme, ošúpeme a odstránime jadrovník.
Môžeme ich postrúhať alebo nakrájať na menšie kúsky. Ja som zvolila druhú možnosť.
Posypeme cukrom aj škoricovým, podlejeme vodou a dusíme do mäkka.
Uvarené jablká môžeme rozmixovať ponorným mixérom do hladka. Zdá sa mi to praktickejšie ako ruku namáhať strúhaním jabĺk.
Mne pomohol pučiak na zemiaky. Mám radšej kúsky jabĺk v tomto koláčiku ako hladkú kašu.
V miske si vo vode rozmiešame puding a vlejeme do jabĺk.
Premiešame, minútku povaríme aby nám plnka zhustla.
Necháme úplne vychladnúť.
Cesto si rozvaľkáme.
Radielkom nakrájame obdĺžniky a v každom kúsku si urobíme zárezy.
Na každý kúsok položíme plnku.
Časť cesta kde sú zárezy preložíme cez plnku a poriadne kraje zatlačíme.
Poukladáme na plech s papierom na pečenie a necháme kysnúť približne 1,5 hodiny.
Pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme na 180 stupňov približne 25 minút.
Upečené koláčiky necháme vychladnúť na mriežke.
Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Komentáre