Preskočiť na hlavný obsah

Sypaný jablkový koláč

 


Super rýchly, super chutný jablkový koláč takmer bez práce. 

A keď takmer bez práce, tak je to pravda. Najviac času zabralo čistenie jabĺk od šupky a jadrovníka a ich strúhanie.

Žiadna varecha, či dokonca mixér.

Videla som ho viackrát na internete, tak som sa rozhodla koláčik skúsiť a neľutujem.

Ďalší výborný dezert v mojich receptoch. 

Nemám na blogu recepty s iným ovocím ako z chutných zdravých jabĺk. A môj prvý recept, ktorý je na hrnčeky a nie gramy.

Je vhodný pre ľudí ktorí nemôžu vajíčka, koláč ich totiž vôbec neobsahuje.

Tento recept je perfektný pri zvýšení jabĺk, ktoré pre ich práve nie svieži vzhľad už nikto nechce jesť.

Potrebujeme:

1 hrnček detskej krupice

1 hrnček hladkej múky

1 hrnček práškového cukru

1 ks prášok do pečiva 

cca 1 kg jabĺk očistených

1 ks škoricový cukor 

100 gramov masla

1 hrnček = 300 ml


V miske si zmiešame detskú krupicu, hladkú múku, práškový cukor a prášok do pečiva.

Kto nemá detskú krupicu, kľudne môže použiť dve šálky polohrubej múky. V tomto prípade šálku hladkej múky vynecháme.


Dno a boky tortovej formy alebo zapekacej misy vymažeme maslom a vysypeme strúhankou (môžeme kľudne použiť polohrubú múku).

Nasypeme prvú vrstvu sypkej zmesi.


Nanesieme vrstvu strúhaných jabĺk, ktoré posypeme trochu škoricovým cukrom.

Opäť posypeme sypkou zmesou.


Takto postupne minieme ingrediencie. Posledná vrstva je sypká, na ktorú nastrúhame maslo.


Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov celzia približne 40 minút.

Ja som po upečení koláča horúci vrch posypala trošku škoricovým cukrom.


Necháme úplne vychladnúť.

Môžeme podávať so šľahačkou či so zmrzlinou v teplých dňoch.


Dobrú chuť

Na obruči formy sa objavilo krásne ❤️

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. ...

Svätomartinské rožteky

Známe sladké rožteky (v Čechách rohlíčky) , ktoré sa piekli najmä v minulosti a piekli sa v deň svätého Martina. Boli súčasťou výslužky pre čeľaď a služobníctvo, ktoré končilo službu u hospodára. Martinské rožteky môžeme nájsť aj pod názvom Martinské podkovy, Martiny, Zahýbaky, Roháče, či Vandrovnice. Posledný názov práve súvisí s vandrovaním sluhov do služieb iného gazdu. Svätomartinské rožteky dostávali ako odmenu aj koledníci za martinskú koledu. Na Martina sa v niektorých krajinách konajú jarmoky, trhy a hody v obciach, kde majú kostol zasvätený práve svätému Martinovi. S menom Martin si spájame aj pranostiku: "Martin na bielom koni", kedy očakávame poletovanie prvých snehových vločiek. Martinské rožteky sa pečú najmä u našich susedov v Čechách, ale určite treba vyskúšať toto jemné krehké sladké pečivo. Je to naša tradícia, minulosť... a treba si pripomínať zvyky našich predkov aspoň takouto formou. Rožteky môžeme plniť slivkovým lekvárom, tvarohom, makovou či orechovou p...