Cesto na veterníky je univerzálne, čiže sa hodí verzia na sladko aj slano.
Potrebujeme:
300 ml vody
125 gramov masla
štipka soli
100 gramov hladká múka
100 gramov polohrubá múka
4 ks celé vajce
Do vody vložíme maslo.
Necháme maslo rozpustiť.
Keď začne voda vrieť nasypeme múku.
Teraz miešaním cesto odpalujeme. Začne sa odlepovať od stien hrnca. Takto miešame cca 3 minúty.
Necháme cesto mierne vychladnúť. Keď sa dotkneme rukou cesta nemalo by byť veľmi teplé.
Postupne pridávame po jednom kuse vajíčka. Varechou alebo mixérom každé vajíčko zapracujeme do cesta.
Cesto si prenesieme do sáčku/vrecka s ozdobnou cukrárskou špičkou a na plech nanášame budúce veterníky.
Plech môžeme potrieť vodou, alebo položíme papier na pečenie a ďalšia možnosť je plech natrieť olejom a vysypať múkou.
Použila som na ukážku papier na pečenie a druhý plech som potrela vodou.
Podarili sa v oboch prípadoch.
Komentáre