Knäckbrot (anglicky crisbread) je chrumkavý tenký suchý chlebík.
Pečie sa zväčša z ražnej celozrnnej múky, resp. inej celozrnnej múky. Použiť sa dá aj špaldová múka.
Knäckbrot pripomína skôr krekry ako chlieb, ale je skvelá náhrada za pečivo či klasický chlieb.
Je typický pre severské krajiny a svoju obľubu má aj u nás.
Vďaka svojím zdraviu prospešným účinkom je knäckbrot vhodný pri diéte, či zdravej strave.
Priaznivo pôsobí na trávenie, znižuje cholesterol, vďaka celozrnnej ražnej múke knäckbrot obsahuje vitamíny (B1, B2, B3, B6, vitamín K, E, kyselinu listovú...), minerály ako napríklad fosfor, draslík, horčík, železo, vápnik...je výborný na zdravú pokožku, ako aj nechty či vlasy. Pôsobí preventívne na kardiovaskulárny systém.
Knäckbrot je skvelý so syrom či už rozotieraľným alebo plátkovým, kúsok šunky, zelenina a výborné raňajky máme na úvod dňa.
Potrebujeme:
300 gramov ražnej celozrnnej múky
180 gramov mlieka
100 gramov masla izbovej teploty
1 čl soli
1 Pl ražný kvások (nemusí byť)
Všetko spolu zmiešame. Ja som použila mixér s hákmi na kysnuté cesto a následne rukou som vypracovala hladké cesto.
Ak nepoužijeme kvások, cesto necháme asi pol hodinu odpočívať.
S kváskom cesto necháme kvasiť najmenej 6 hodín.
Je mäkké na dotyk, to je pre nás znamenie, že je pripravené na vaľkanie.
Na pomúčenej doske (použijeme pod cesto ražnú múku si cesto vyvaľkáme na približne 3 mm).
Môžeme posypať semienkami ako sezam, ľanové semienka, chia....
Valčekom na cesto semienka trochu zapracujeme do cesta.
Radielkom si nakrájame nami zvolené tvary.
Ukladáme na plech s papierom na pečenie a pečieme v predhriatej rúre na 200 stupňov celzia približne 10 až 15 minút.
Upečené knäckbroty uložíme na mriežku a necháme vychladnúť.
Podávame s obľúbenými surovinami na raňajky či desiatu.
Knäckbroty uložíme do plechovej krabičky.
Komentáre