Preskočiť na hlavný obsah

Fánky podľa starého receptu

 


Fašiangy patria k obľúbenej časti roka našich predkov. Bola to čas, kedy nebolo potrebné pracovať na poli od rána do večera. Práve naopak, fašiangy je čas zábav, veselíc, karnevalov, plesov, bálov....

Ľudia na dedinách aj mestách vymýšľali rôzne masky, preoblečení za zvieratá aj bytosti z rozprávky.

Okrem zábavy a tancov nesmelo chýbať počas tohto obdobia aj dobré jedlo. Slaniny, klobásky, mäso, ale aj sladké dobroty typické pre toto obdobie.

Grapne, chraple, herouki, šišky, fulanki, kreple, božie milosti, fánky....

Každý kraj, iný názov, iný tvar, iná chuť, iný spôsob prípravy. Spoločné mali obdobie príprav týchto sladkých pochúťok.

A opäť ponúkam recept zo starej knihy po babke.

Tradičné slovenské je najlepšie, rokmi overené a rodinou chválené. 

Potrebujeme:

250 gramov polohrubá múka 

30 gramov masla

20 gramov práškový cukor (zdá sa málo ale nezabúdajte, že sa riadne posypú cukrom pri podávaní)

1 ks žĺtko 

1/4 sáčku prášok do pečiva

3 Pl kyslej smotany/jogurt

2 Pl tuzemský um 

štipka soli


Z uvedených ingrediencií si vypracujeme hladké cesto.


Necháme hodinu odstáť.

Cesto si po uplynutí hodiny prenesieme na dosku či podložku a rozvaľkáme na hrúbku stebla (tak je v knihe napísané 😉) a ostrôžkov (radielkom) pokrájame na štvorce, obdĺžniky, tvary, ktoré s nám vyhovujú.


Jednotlivé kúsky vkladáme do horúcej masti/oleja.


Snažíme do zlatista. Fánky vyberáme na kuchynské papierové utierky.


Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.



Vynikajúco chuť dopĺňa napríklad dobrý domáci jahodový džem.


Dobrú chuť


Komentáre