Preskočiť na hlavný obsah

Výborný domáci jogurt bez jogurtovača

 


V dnešnej uponáhľanej dobe častokrát v obchode kupujeme hotové výrobky či polotovary, ktoré nám uľahčujú prípravu jedál v kuchyni.

Jedným z nich sú aj jogurty. Každý si vloží do košíka svoj obľúbený s príchuťou, či nízkotučný, bez laktózy, ....

Trh ponúka žiaľ aj menej kvalitné jogurty čo na prvý pohľad nevieme odhadnúť.

Pokiaľ nemáme intolerancie a nevadí nám použiť plnotučné mlieko, ideálne je vyrobiť si doma kvalitný hustý jogurt aj bez použitia jogurtovača.

Potrebujeme len dve kvalitné ingrediencie na výrobu domáceho jogurtu, ale dochutiť si ho môžeme podľa vlastných predstáv.

Pre zjemnenie jogurtu môžeme použiť sladené mlieko Salco. Pridáva sa spolu s jogurtom do mlieko.

Ideálne je robiť jogurt z plnotučného čerstvého mlieka z družstva alebo z mliekomatu, ale čítala som že sa dá urobiť z trvanlivého či dokonca z nízkotučného. Ale osobnú skúsenosť nemám.

Potrebujeme:

1 l plnotučné mlieko 

1 ks jogurt so živými kultúrami

džem podľa chuti, chia semienka, ovsené vločky sú skvelými doplnkami jogurtu 

Dôležité zásady: 

- používame len čisté a dezinfikované poháre a viečka.

 - pomôcky pri príprave musia kovové nie drevené 


Mlieko vylejeme do hrnca a zohrejeme na teplotu 80 stupňov celzia

Následne teplotu znížime na 40 stupňov. Mlieko občas premiešame aby sa nám nevytvorila koža na povrchu mlieka.

Nalejeme jogurt (prípadne aj Salco) a poriadne premiešame najlepšie metličkou.

A teraz je niekoľko možností:

1. Ak je zimné obdobie a kúri sa, hrniec dáme na radiátor do rána. 

2. Hrniec vložíme do predhriatej rúry na 50 stupňov. Rúru po vložení hrnca vypneme a minimálne 6 hodín neotvárame.

3. Použijeme paplón a deky na zabalenie hrnca a necháme 12 hodín oddychovať.

Jogurt rozdelíme do fľaštičiek a uzavrieme. Skladujeme v chladničke. Vydržia približne 2 týždne.

Niektorí lejú mlieko s jogurtom do fliaš a tie dávajú do rúry či pod deku ale prelievaním sa mlieko chladí a vo fľaške skôr vychladne.

No samozrejme každý si urobí tak ako mu vyhovuje.

Ak si prajeme hustejší jogurt (gréckeho typu), nalejeme z hrnca vyrobený jogurt do sitka z gázou a necháme cca dve hodiny odkvapkať prebytočný vodu. Pri výrobe syra, jogurt necháme v sitku aj do rána.



Dobrú chuť






Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. ...

Bublanina s ovocím

Bublanina bola, je a vždy bude obľúbený koláč.  Netreba zvlášť miešať bielky a žĺtky a napriek tomu je koláč skvelý. S pridaním obľúbeného ovocia ako jahody, višne, marhule, černice, ríbezle.... upečieme voňavú sladkú dobrotu na poobedie ku kávičke, alebo ako sladké raňajky. Trochu cesta si necháme, vmiešame polievkovú lyžicu kakaa (ak je cesto veľmi husté vlejeme trošku mlieka) a cesto na plechu ním pofŕkame. A máme opäť inú chuť aj výzor. Potrebujeme: 4 ks celé vajcia 400 g práškový cukor 300 ml mlieka 500 g polohrubej múky 200 ml oleja 1 ks prášok do pečiva jahody alebo ovocie podľa chuti Najprv si celé vajíčka vymiešame s cukrom (mixérom bude cesto viac nadýchané). Prilejeme postupne olej, mlieko a nakoniec nasypeme múku s práškom do pečiva. Plech si potrieme olejom a vysypeme múkou. Nalejeme cesto, uložíme ovocie a  pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov približne 25 až 30 minút. Čas pečenia sledujeme a koláč môžeme skúšať špajdlov. ...