Pri tomto jedle sa opäť vraciam späť do destva...
Sobota strávená na dvore u babky a dedka, hry s ostatnými deťmi, celý deň sme behali a hrali sa vonku.
Byť vnútri nás vtedy vôbec ani nenapadlo. Len hlad nás donútil prísť do kuchyne a sadnúť za stôl. Už vôňa nám naznačovala, že bude na obed opäť niečo výborné.
Ako každá babka, aj tá naša varila a piekla najlepšie z rodiny.
Fašírky neboli výnimkou. Smažené v bravčovej masti prevoniavali dom aj vonku celé okolie.
Niet preto divu, že si ich rada pripravujem aj ja teraz a pečiem ich pre svoju rodinku.
Pri pečení v rúre si šetríme čas státím pri sporáku a horúcom oleji. A môžem vám sľúbiť, že nebudete cítiť rozdiel.
Potrebujeme:
1 kg mleté bravčové mäso (alebo mix hovädzie a bravčové mäso)
2 - 3 krajce suchého chlebíka v mlieku namočené a vyžmýkané z prebytočnej tekutiny
2 ks celé vajce
2 - 3 kl soľ
4 strúčiky cesnaku
mleté čierne korenie
majoránka
Z uvedeného množstva budem mať 14 ks výborných fašíriek. Samozrejme záleží aké veľké ich budete robiť.
Ja som robila veľké asi ako dlaň (v surovom stave), počas pečenia sa trochu zmenšia.
Všetky suroviny zmiešame najlepšie rukou.
Tvarujeme fašírky, ktoré obalíme najprv v hladkej múke, v rozšľahanom vajíčku (trochu osolíme) a nakoniec v strúhanke. Môžeme obaľovať len v strúhanke, aj tak sú výborné.
Fašírky ukladáme na plech s papierom na pečenie. Papier na pečenie nám ušetrí umývanie plechu, ktorý nebude až tak špinavý.
Pečieme v rúre na 180 stupňov cca 50 minút. Záleží od veľkosti fašírky.
Pred pečením môžeme fašírky pokvapkať olejom.
Podávame so zemiakmi, zemiakovou kašou alebo zemiakovo cibuľovým šalátom.
Dobrú chuť




Komentáre