Preskočiť na hlavný obsah

Lávový koláčik

 


Pri listovaní časopisov v mojej zbierke receptov, pripomenul sa mi tento úžasný koláčik s tekutou čokoládou vo vnútri.

Je tak jednoduchý, že by bola škoda nevychutnať si horúcu čokoládu v podobe famózneho koláčika.

K dokonalosti veľa nechýba. Stačí vyvážiť horúce studenou zmrzlinou. Alebo sladký dezert doplniť omáčkou z ovocia, či pridať šľahačku.

Dôležité je načasovať prípravu aby sa dezert podával ihneď po dopečení. Príprava trvá približne 15 minút a samotné pečenie taktiež cca 15 minút. 

Potrebujeme:

125 gramov čokolády aspoň 70% 

125 gramov masla

150 gramov práškový cukor

2 ks celé vajcia

2 ks žĺtka (bielka použijeme na laskonky či tortu Pavlovu)

50 gramov hladkej múky

Na dokončenie:

zmrzlina, šľahačka, ovocie....

Rúru si predhrejeme na 190 stupňov.

Nad parou si rozpustíme čokoládu s maslom a necháme vychladnúť.


V miske si vymiešame žĺtky, celé vajíčka a cukor do svetlej hmoty.


Do vajíčok s cukrom pridáme vychladnutú čokoládu a následne zamiešame múku.


Formičky si vymažeme maslom a nalejeme cesto pod okraj.


Formičky vložíme na plech a vložíme do predhriatej rúry.

Pečieme približne 15 minút. Cesto začne tuhnúť zvrchu tak môžeme plech s koláčikmi vybrať.


Koláčik môžeme podávať priamo vo formičke alebo opatrne ešte horúce vyklopiť na tanier.

Pridáme zmrzlinu, ovocie, ....a môžeme si vychutnať skvelý dezert.


Ovocná omáčka:
Ovocie čerstvé či zmrazené dáme do hrnca a pridáme cukor (hnedý alebo biely)



Ovocie prehrejeme a roztlačíme vidličkou či pučítkom (aký je správny výraz?).


Chvíľu povaríme a môžeme doplniť zákusok či iný dezert.


Dobrú chuť

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. ...

Černicový džem

  Máte aj vy doslova čierny poklad v záhradke? Ostružina černicová ako sa odborne nazýva černica je ovocie príjemnej sladkej chuti a čo je dôležité, je plná prospešných látok ako vitamíny, kyselina listová, vláknina, minerálne látky a vysoký obsah flavonoidov. Černice rady rastú pri lesoch či poliach ale sú obľúbené aj v záhradách, najmä beztŕňové kultivary. Lahodné plody majú protinádorové, protizápalové, a mimoriadne antioxidačné účinky. Černica je skvelým doplnkom na dezertoch, palacinkách, dajú sa vyrobiť chutné džemy, vína, likéry, šťavy, sirupy..... Ja sa vždy teším na úrodu a varenie džemu. Potrebujeme: 1kg černíc 500 gramov kryštálový cukor Naoberané černice si prepláchneme a v hrnci popučíme. Pridáme cukor a na miernom ohni varíme. Ak nám nevadia zrniečka z plodov, varíme približne 30 minút. Horúci džem lejeme do fliaš. Mne zrniečka vadia, tak som si cez sitko do druhého menšieho hrnca pasírovala. Džem miešame aby nám neprihorel. Vďaka vysokému obsahu pektínu džem netreba ...