Preskočiť na hlavný obsah

Lávový koláčik

 


Pri listovaní časopisov v mojej zbierke receptov, pripomenul sa mi tento úžasný koláčik s tekutou čokoládou vo vnútri.

Je tak jednoduchý, že by bola škoda nevychutnať si horúcu čokoládu v podobe famózneho koláčika.

K dokonalosti veľa nechýba. Stačí vyvážiť horúce studenou zmrzlinou. Alebo sladký dezert doplniť omáčkou z ovocia, či pridať šľahačku.

Dôležité je načasovať prípravu aby sa dezert podával ihneď po dopečení. Príprava trvá približne 15 minút a samotné pečenie taktiež cca 15 minút. 

Potrebujeme:

125 gramov čokolády aspoň 70% 

125 gramov masla

150 gramov práškový cukor

2 ks celé vajcia

2 ks žĺtka (bielka použijeme na laskonky či tortu Pavlovu)

50 gramov hladkej múky

Na dokončenie:

zmrzlina, šľahačka, ovocie....

Rúru si predhrejeme na 190 stupňov.

Nad parou si rozpustíme čokoládu s maslom a necháme vychladnúť.


V miske si vymiešame žĺtky, celé vajíčka a cukor do svetlej hmoty.


Do vajíčok s cukrom pridáme vychladnutú čokoládu a následne zamiešame múku.


Formičky si vymažeme maslom a nalejeme cesto pod okraj.


Formičky vložíme na plech a vložíme do predhriatej rúry.

Pečieme približne 15 minút. Cesto začne tuhnúť zvrchu tak môžeme plech s koláčikmi vybrať.


Koláčik môžeme podávať priamo vo formičke alebo opatrne ešte horúce vyklopiť na tanier.

Pridáme zmrzlinu, ovocie, ....a môžeme si vychutnať skvelý dezert.


Ovocná omáčka:
Ovocie čerstvé či zmrazené dáme do hrnca a pridáme cukor (hnedý alebo biely)



Ovocie prehrejeme a roztlačíme vidličkou či pučítkom (aký je správny výraz?).


Chvíľu povaríme a môžeme doplniť zákusok či iný dezert.


Dobrú chuť

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. ...

Jednoduchý kváskový chlieb

Ak ste sa rozhodli kváskovať, nemohli ste urobiť lepšie pre svoju rodinku. Vôňa chleba, ktorá sa šíri bytom, výborný chrumkavý mäkkučký chlebík  a najmä vďaka kvásku má chlieb veľa benefitov. Kvások ako taký používa človek už niekoľko tisícročí na výrobu obilných placiek a podobne. Voľakedy naše prababičky vyrábali kvások zo starého chleba alebo zo zvyškov cesta. Stačilo ich namočiť do vlažnej vody. Výhody kváskovania :  + kvások na rozdiel od droždia z obchodu obsahuje viac druhov kvasných baktérií. + vďaka kvásku cesto lepšie kysne + zlepšuje trvanlivosť pečiva, chleba... + zlepšuje stráviteľnosť (nenafukuje) + zlepšuje výživové vlastnosti Kváskový chlebík je po prispôsobení múk vhodný aj pre diabetikov, celiatikov, histaminikov. Dokonca niektorí ľudia uvádzajú zlepšenie trávenia. Kvások si môžeme založiť doma. Je to 14 dňový proces kŕmenia vodou a múkou. Môžeme osloviť susedu, kamarátku alebo niekoho v blízkom okolí o kom vieme že kváskuje. Je tzv kvásková mapa ...