Losos je výborná rybka na prípravu obeda či večere. Môžeme ju piecť, grilovať či opekať na panvici.
Citrón skvele dopĺňa chuť, preto si k lososu pripravíme omáčku z neho.
Môžeme pred pečením lososa chvíľu marinovať. Použite svoju osvedčenú marinádu alebo vyskúšajte moju jednoduchú.
Potrebujeme:
losos filet
Marináda:
olej
soľ
čierne/biele mleté korenie
citrónová šťava
obľúbená bylinka (petržlen, tymián, kôpor...)
Citrónová omáčka:
250 ml smotana na šľahanie
šťava z polovice citróna
soľ
mleté biele/čierne korenie
Lososa si umyjeme, osušíme a nakrájame na pásiky. Do misy nalejeme trochu oleja, citrónovú šťavu, soľ, korenie a bylinku. Marinádu premiešame. Kúsky lososa pokladáme do misy kožou dole.
marinovať aspoň na hodinu.
Losos nám vďaka citrónu začne blednúť. Nie je to ale žiadna chyba.
Na panvicu si uložíme kúsky lososa kožou dole a vylejeme olej z nádoby kde sa ryba marinovala.
Keď máme kožu upečenú, lososa otočíme a pár minút opekáme.
Do hrnca si nalejeme smotanu na šľahanie a zohrievame kým nezačne mierne vrieť. Nalejeme citrónovú šťavu a mierne varíme do zhustnutia. Pridáme štipku soli a korenia.
K lososu môžeme podávať varené zemiaky s maslom, obľúbené cestoviny....
Komentáre