Preskočiť na hlavný obsah

Losos s citrónovou omáčkou


 Losos je výborná rybka na prípravu obeda či večere. Môžeme ju piecť, grilovať či opekať na panvici.

Citrón skvele dopĺňa chuť, preto si k lososu pripravíme omáčku z neho.

Môžeme pred pečením lososa chvíľu marinovať. Použite svoju osvedčenú marinádu alebo vyskúšajte moju jednoduchú.


Potrebujeme:

losos filet

Marináda:

olej

soľ

čierne/biele mleté korenie

citrónová šťava

obľúbená bylinka (petržlen, tymián, kôpor...)


Citrónová omáčka:

250 ml smotana na šľahanie

šťava z polovice citróna

soľ

mleté biele/čierne korenie 


Lososa si umyjeme, osušíme a nakrájame na pásiky. Do misy nalejeme trochu oleja, citrónovú šťavu, soľ, korenie a bylinku. Marinádu premiešame. Kúsky lososa pokladáme do misy kožou dole. 



Otočíme kúsky lososa kožou hore a odložíme

marinovať aspoň na hodinu.

Losos nám vďaka citrónu začne blednúť. Nie je to ale žiadna chyba.

Na panvicu si uložíme kúsky lososa kožou dole a vylejeme olej z nádoby kde sa ryba marinovala. 

Keď máme kožu upečenú, lososa otočíme a pár minút opekáme.



Do hrnca si nalejeme smotanu na šľahanie a zohrievame kým nezačne mierne vrieť. Nalejeme citrónovú šťavu a mierne varíme do zhustnutia. Pridáme štipku soli a korenia.

K lososu môžeme podávať varené zemiaky s maslom, obľúbené cestoviny....


Dobrú chuť


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. ...

Výborné muffinky s kyslou smotanou

Rýchly koláčik ktorý je výborný a zbožňujú ho najmä detičky. Muffinky sú jemné, vláčne a dajú upiecť rôzne variácie na množstvo príležitostí. Do cesta môžeme pridať kakao a budeme mať krásny základ tmavej farby. Biela šľahačka dotvorí úžasný kontrast. Do košíčka s cestom vložíme kúsok čokolády či lyžičku nutelly a skvelý dezert s malou obmenou môžeme ku kávičke podávať. Na jeseň keď máme sezónu jabĺk využijeme zdravú ponuku zo záhradky Ak chceme slávnostný vzhľad, stačí na muffiny cukrárskym vreckom naniesť plnku zo šľahačky a mascarpone, trochu ovocia a famózny cup cake je na svete. Dajme priestor svojej fantázii a dostaneme vždy mňam výsledok ☺️ Recept je veľmi jednoduchý, nemusíme ani mixér použiť. Všetko dáme do jednej misky Potrebujeme: 220 g polohrubá múka 130g kryštálový cukor 250g kyslá smotana /jogurt/ 2 ks vajcia 100 ml oleja 1 ks vanilkový cukor 1 ks prášok do pečiva štipka soli Všetko spolu premiešame a dávame do košíčkov na muffiny. Môžeme dať lyžičku nutelly, ev....