Máte aj vy doslova čierny poklad v záhradke?
Ostružina černicová ako sa odborne nazýva černica je ovocie príjemnej sladkej chuti a čo je dôležité, je plná prospešných látok ako vitamíny, kyselina listová, vláknina, minerálne látky a vysoký obsah flavonoidov.
Černice rady rastú pri lesoch či poliach ale sú obľúbené aj v záhradách, najmä beztŕňové kultivary.
Lahodné plody majú protinádorové, protizápalové, a mimoriadne antioxidačné účinky. Černica je skvelým doplnkom na dezertoch, palacinkách, dajú sa vyrobiť chutné džemy, vína, likéry, šťavy, sirupy.....
Ja sa vždy teším na úrodu a varenie džemu.
Potrebujeme:
1kg černíc
500 gramov kryštálový cukor
Naoberané černice si prepláchneme a v hrnci popučíme.
Pridáme cukor a na miernom ohni varíme.
Ak nám nevadia zrniečka z plodov, varíme približne 30 minút. Horúci džem lejeme do fliaš.
Mne zrniečka vadia, tak som si cez sitko do druhého menšieho hrnca pasírovala.
Džem miešame aby nám neprihorel. Vďaka vysokému obsahu pektínu džem netreba dlho variť.
Ja mám radšej keď je džem tekutejší.
Dve až tri naberačky dám do sitka a pomocou varešky pasírujem šťavu.
Nalejeme horúci džem do fliaš, poriadne uzavrieme a položíme na uterák hore dnom.
Fľaše prikryjeme dekou a necháme do druhého dňa chladnúť.
Jednu fľaštičku som urobila ako želatínu na ukážku, že černice sú podobné ako ríbezle a majú želatínovú konzistenciu.
Skvelý džem na palacinky
Komentáre