Preskočiť na hlavný obsah

Černicový džem

 


Máte aj vy doslova čierny poklad v záhradke?
Ostružina černicová ako sa odborne nazýva černica je ovocie príjemnej sladkej chuti a čo je dôležité, je plná prospešných látok ako vitamíny, kyselina listová, vláknina, minerálne látky a vysoký obsah flavonoidov.
Černice rady rastú pri lesoch či poliach ale sú obľúbené aj v záhradách, najmä beztŕňové kultivary.
Lahodné plody majú protinádorové, protizápalové, a mimoriadne antioxidačné účinky. Černica je skvelým doplnkom na dezertoch, palacinkách, dajú sa vyrobiť chutné džemy, vína, likéry, šťavy, sirupy.....
Ja sa vždy teším na úrodu a varenie džemu.

Potrebujeme:
1kg černíc
500 gramov kryštálový cukor



Naoberané černice si prepláchneme a v hrnci popučíme.


Pridáme cukor a na miernom ohni varíme.
Ak nám nevadia zrniečka z plodov, varíme približne 30 minút. Horúci džem lejeme do fliaš.
Mne zrniečka vadia, tak som si cez sitko do druhého menšieho hrnca pasírovala.


Džem miešame aby nám neprihorel. Vďaka vysokému obsahu pektínu džem netreba dlho variť.
Ja mám radšej keď je džem tekutejší.
Dve až tri naberačky dám do sitka a pomocou varešky pasírujem šťavu.

Nalejeme horúci džem do fliaš, poriadne uzavrieme a položíme na uterák hore dnom.
Fľaše prikryjeme dekou a necháme do druhého dňa chladnúť.


Jednu fľaštičku som urobila ako želatínu na ukážku, že černice sú podobné ako ríbezle a majú želatínovú konzistenciu.


Skvelý džem na palacinky


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým cukrom (a

Cruffiny (kváskové)

 Každá z nás pozná muffiny aj croissanty. Cruffiny sú ich skvelá kombinácia. Prvá zmienka pochádza len prednedávnom z Austrálie v roku 2013. Preslávil ich až austrálsky šéfkuchár Ry Stephe v San Francisco v roku 2014, ktorý si dal aj ochrannú známku. Pred ich podnikom sú každé ráno dlhé rady ľudí aby si vychutnali čerstvé cruffiny. Našťastie sme žienky šikovné a cruffiny si upečieme aj doma. Môžeme ich plniť čokoládou, džemom, krémom typu créme patissieres,..... Receptom som sa inšpirovala na webe. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov mlieka 120 gramov Lievito madre 150 gramov hladkej múky Cesto 300 gramov hladkej múky 90 gramov mlieka 100 gramov zmäknuté maslo 50 gramov cukor kryštál 1 ks vanilkový cukor štipka soli cca 50 gramov zmäknuté maslo na potieranie Večer si zarobíme rozkvas. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto.  Cesto necháme 2 hodiny kysnúť na linke (kým zdvojnásobí objem) alebo zakrytú misu vložíme do chladničky.

Jednoduchý kváskový chlieb

Ak ste sa rozhodli kváskovať, nemohli ste urobiť lepšie pre svoju rodinku. Vôňa chleba, ktorá sa šíri bytom, výborný chrumkavý mäkkučký chlebík  a najmä vďaka kvásku má chlieb veľa benefitov. Kvások ako taký používa človek už niekoľko tisícročí na výrobu obilných placiek a podobne. Voľakedy naše prababičky vyrábali kvások zo starého chleba alebo zo zvyškov cesta. Stačilo ich namočiť do vlažnej vody. Výhody kváskovania :  + kvások na rozdiel od droždia z obchodu obsahuje viac druhov kvasných baktérií. + vďaka kvásku cesto lepšie kysne + zlepšuje trvanlivosť pečiva, chleba... + zlepšuje stráviteľnosť (nenafukuje) + zlepšuje výživové vlastnosti Kváskový chlebík je po prispôsobení múk vhodný aj pre diabetikov, celiatikov, histaminikov. Dokonca niektorí ľudia uvádzajú zlepšenie trávenia. Kvások si môžeme založiť doma. Je to 14 dňový proces kŕmenia vodou a múkou. Môžeme osloviť susedu, kamarátku alebo niekoho v blízkom okolí o kom vieme že kváskuje. Je tzv kvásková mapa kde sa dá