Preskočiť na hlavný obsah

Černicový džem

 


Máte aj vy doslova čierny poklad v záhradke?
Ostružina černicová ako sa odborne nazýva černica je ovocie príjemnej sladkej chuti a čo je dôležité, je plná prospešných látok ako vitamíny, kyselina listová, vláknina, minerálne látky a vysoký obsah flavonoidov.
Černice rady rastú pri lesoch či poliach ale sú obľúbené aj v záhradách, najmä beztŕňové kultivary.
Lahodné plody majú protinádorové, protizápalové, a mimoriadne antioxidačné účinky. Černica je skvelým doplnkom na dezertoch, palacinkách, dajú sa vyrobiť chutné džemy, vína, likéry, šťavy, sirupy.....
Ja sa vždy teším na úrodu a varenie džemu.

Potrebujeme:
1kg černíc
500 gramov kryštálový cukor



Naoberané černice si prepláchneme a v hrnci popučíme.


Pridáme cukor a na miernom ohni varíme.
Ak nám nevadia zrniečka z plodov, varíme približne 30 minút. Horúci džem lejeme do fliaš.
Mne zrniečka vadia, tak som si cez sitko do druhého menšieho hrnca pasírovala.


Džem miešame aby nám neprihorel. Vďaka vysokému obsahu pektínu džem netreba dlho variť.
Ja mám radšej keď je džem tekutejší.
Dve až tri naberačky dám do sitka a pomocou varešky pasírujem šťavu.

Nalejeme horúci džem do fliaš, poriadne uzavrieme a položíme na uterák hore dnom.
Fľaše prikryjeme dekou a necháme do druhého dňa chladnúť.


Jednu fľaštičku som urobila ako želatínu na ukážku, že černice sú podobné ako ríbezle a majú želatínovú konzistenciu.


Skvelý džem na palacinky


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Jednoduchý kváskový chlieb

Ak ste sa rozhodli kváskovať, nemohli ste urobiť lepšie pre svoju rodinku. Vôňa chleba, ktorá sa šíri bytom, výborný chrumkavý mäkkučký chlebík  a najmä vďaka kvásku má chlieb veľa benefitov. Kvások ako taký používa človek už niekoľko tisícročí na výrobu obilných placiek a podobne. Voľakedy naše prababičky vyrábali kvások zo starého chleba alebo zo zvyškov cesta. Stačilo ich namočiť do vlažnej vody. Výhody kváskovania :  + kvások na rozdiel od droždia z obchodu obsahuje viac druhov kvasných baktérií. + vďaka kvásku cesto lepšie kysne + zlepšuje trvanlivosť pečiva, chleba... + zlepšuje stráviteľnosť (nenafukuje) + zlepšuje výživové vlastnosti Kváskový chlebík je po prispôsobení múk vhodný aj pre diabetikov, celiatikov, histaminikov. Dokonca niektorí ľudia uvádzajú zlepšenie trávenia. Kvások si môžeme založiť doma. Je to 14 dňový proces kŕmenia vodou a múkou. Môžeme osloviť susedu, kamarátku alebo niekoho v blízkom okolí o kom vieme že kváskuje. Je tzv kvásková mapa ...

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. ...