Takto znie presne názov koláčika z babkinej kuchárskej knihy z 50tich rokov.
Ja mám veľmi rada tradičné recepty a jedlá. Vôňa a chuť ma vždy prenesú myšlienkami do detstva, kedy ako deti sme trávili voľný čas u babky a dedka na dvore.
Z kuchyne za vždy šírila vôňa výborného obeda a nikdy nechýbal ani koláč.
Som rada, že vám môžem napísať jeden z receptov z babkinej knihy.
Niektorí tento koláč poznajú ako jablkové pité.
Úplne dole pod fotkami je originál recept z knihy. Stojí za to si ho prečítať.
Potrebujeme:
300 g hladkej múky
130 g maslo (ja dávam studené z chladničky)
50 g práškový cukor
1 ks celé vajce
500 g nastrúhané jablká
30 g strúhanky
10 g cukru
1 čl škorice (alebo škoricový cukor ale v tom prípade 10 gramov cukru vynecháme)
1/4 čl prášok do pečiva
štipka soli
Maslo si najprv nakrájame na menšie kúsky a zapracujeme do cesta. Pridáme ostatné ingrediencie.
Vypracujeme si hladké cesto, ktoré necháme chvíľu postáť.
Cesto si rozdelíme na dve časti. Jednu časť vyvaľkáme na tenko približne 2 až 3 milimetre.
Pomocou valčeka na cesto prenesieme na plech či misu. Nádobu netreba vopred ničím vymazať.
Jablká ošúpeme, zbavíme jadierok a nastrúhame. Ja som použila rôzne hrúbky strúhadla.
Posypeme cukrom, škoricou (alebo škoricovým cukrom) a strúhankou.
Aj druhú časť cesta rozvaľkáme a položíme na jablká.
Okraje pozatláčame a koláč popicháme vidličkou aby mala para z jabĺk kam unikať počas pečenia.
Zo zvyškov cesta môžeme koláč ozdobiť.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov približne 25 minút.
Pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom.
Môžeme koláčik ozdobiť pomocou šablóny či záclony a cukru
Dobrú chuť
Originálny recept z knihy
Komentáre