Preskočiť na hlavný obsah

Kysnutý pudingový koláč (kváskový)



Pudingový koláč je robený podľa receptu z univerzálneho cesta, ktoré mám už na blogu.
Cesto je dokonalé na všetko sladké kysnuté čo vás napadne. Pudingovú plnku mi poradila Zuzka Bartošová, ktorej veľmi pekne ďakujem za túto neskutočnú chuť. Je veľa receptov na webe najmä s rastlinným tukom ale táto čoko plnka je s maslom a pridaním kakaa získal koláč nádhernú tmavú farbu.

V skratke recept na uni cesto:
Rozkvas/predcesto
150 gramov vody
150 gramov polohrubej múky
zvyšok z pohára Lievito madre/ 1Pl RK

Cesto:
350 gramov polohrubej múky
90 gramov mlieka (nie studené)
75 gramov kryštálový cukor
100 ml oleja
1/2 čl soli



Pudingová plnka:
300 ml mlieka
1 ks čokoládový puding
150 gramov kryštálový/trstinový cukor
4 Pl kakao
100 gramov masla

Večer urobíme rozkvas. Ráno pridáme ostatné ingrediencie. Zamiesime a necháme dve hodiny kysnúť 
Zatiaľ si uvaríme puding. Do hrnca nalejeme mlieko, nasypeme cukor a rozmiešame. Zapneme sporák, pridáme kakao a uvaríme puding. Do horúceho pudingu vmiešame maslo. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na plát a natrieme vychladnutú  plnku z pudingu.
Zrolujeme. Môžeme cesto "pokrútiť" alebo rozrezať a pramene prepliesť.
Opäť necháme dve hodiny kysnúť.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov celzia približne 25 až 30 minút. Sledujeme farbu koláča.



Pri servírovaní môžeme posypať práškovým cukrom.


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. ...

Jednoduchý kváskový chlieb

Ak ste sa rozhodli kváskovať, nemohli ste urobiť lepšie pre svoju rodinku. Vôňa chleba, ktorá sa šíri bytom, výborný chrumkavý mäkkučký chlebík  a najmä vďaka kvásku má chlieb veľa benefitov. Kvások ako taký používa človek už niekoľko tisícročí na výrobu obilných placiek a podobne. Voľakedy naše prababičky vyrábali kvások zo starého chleba alebo zo zvyškov cesta. Stačilo ich namočiť do vlažnej vody. Výhody kváskovania :  + kvások na rozdiel od droždia z obchodu obsahuje viac druhov kvasných baktérií. + vďaka kvásku cesto lepšie kysne + zlepšuje trvanlivosť pečiva, chleba... + zlepšuje stráviteľnosť (nenafukuje) + zlepšuje výživové vlastnosti Kváskový chlebík je po prispôsobení múk vhodný aj pre diabetikov, celiatikov, histaminikov. Dokonca niektorí ľudia uvádzajú zlepšenie trávenia. Kvások si môžeme založiť doma. Je to 14 dňový proces kŕmenia vodou a múkou. Môžeme osloviť susedu, kamarátku alebo niekoho v blízkom okolí o kom vieme že kváskuje. Je tzv kvásková mapa ...