Preskočiť na hlavný obsah

Výborné žemličky, anglické rožky, pizza rožky (kváskové)




Kto má kvások asi každý rád skúša okrem chlebíka upiecť aj rôzne slané či sladké dobroty. Pečivo je pre niekoho výzva, pre iného samozrejmosť. A keď máme skvelý recept na jednoduché žemličky, pletenky alebo čokoľvek si vytvarujeme nie je dôvod nevyskúšať domáce pečivo.
Receptom som sa inšpirovala z jednej knihy od českej autorky. Pár zmien v recepte, pridanie kvásku Lievito madre alebo ražný kvások a raňajky, desiata, olovrant je na svete.
S pridaním kečupu, anglickej slaniny/šunky a syru si môžeme upiecť anglické rožky, pizza rožky.....
Pevne verím, že budete s výsledkom spokojní.

Rozkvas:
150 gramov vody
145 gramov Lievito madre (1 Pl ražného kvásku)
150 gramov hladkej múky

Cesto:
60 gramov vody
160 gramov hladkej múky
100 gramov polohrubej múky
40 gramov olej/ bravčová masť (je lepšia)
1,5 čl soli

Večer si urobíme rozkvas a necháme do rána na linke pri izbovej teploty. Ak robíme rozkvas ráno, necháme kvasiť aspoň 6 hodín.


Keď má rozkvas krásne bublinky, pridáme ostatné ingrediencie do cesta.


Vymiesime kompaktné cesto. Necháme dve hodiny cesto kysnúť.


Po dvoch hodinách cesto preložíme na podložku (dosku) a trochu premiesime.


Rozdelíme na niekoľko častí. Počet kusov záleží na nás. Ja som si cesto odvážila a rozdelila na 6 častí po 135 gramov.
Konce prekladáme smerom do stredu.


Vytvarujeme guličky.


Necháme približne 10 minút oddychovať.


Každú guľku si vyvaľkáme približne na
5 mm a zrolujeme.


Asi takto.


Tvary budúceho pečiva je nás. Tu som robila takú mini pletenú žemľu.
Z prameňa cesta som si urobila písmeno U a jeden koniec som schovala.


Ostávajúci koniec cesta preložíme.....


a schováme konček cesta pod žemličku.


Asi takto


Môžeme urobiť mini pletenky....


Alebo inak tvarované pečivo. Necháme hodinu kysnúť.

Pred pečením postriekame vodou, môžeme posypať sezamom, makom, hrubozrnnou soľou či rascou.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 240 stupňov približne 13 minút. Čas si prispôsobíme rúre a farbe pečiva.


Upečené pečivo necháme vychladnúť najlepšie na mriežke.


Už len natrieť maslom, obľúbenou nátierkou, .....

Žemličky v reze


Anglické rožky (anglická slanina a syr)


Gazdovské žemličky (slanina a cibuľa osmažená)


Pizza rožky (šunka a syr)


Bagetky 


Mini žemličky


Žemličky rôzne tvary





Dobrú chuť


Komentáre

Unknown napísal(a)…
Dobrý deň mohli by ste mi napísať spôsob pečenia? Ďakujem
Slávka napísal(a)…
Dobrý deň, čas pečenia doplnený. Ďakujem za upozornenie.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 240 stupňov približne 13 minút. Čas pečenia sledujeme nakoľko každá rúra pečie inak.
Pekný deň prajem Slávka
Anonymný napísal(a)…
mam doma len plynovu ruru bez ventilatora. ovplyvni to pecenie? dakujem
Anonymný napísal(a)…
Fantastické žemličky!
Slávka napísal(a)…
Dobrý deň, ďakujem krásne za komentár. Teší ma vaša spokojnosť.
Prajem pekný deň Slávka
Unknown napísal(a)…
Dobrý večer, mám dotaz k rozkvasu, v receptu je LM nebo kvásek nebo jste dala oboje, děkuji za odpověď.
Slávka napísal(a)…
Dobrý deň, v recepte sa dá použiť lievito madre alebo ražný kvások.
Nech sa vydaria 😉
Prajem pekný deň Slávka
Unknown napísal(a)…
Dobry den,mozem sa opytat,ked chcem dat namiesto oleja/masti maslo,mozem dat taku istu gramaz?dakujem za odpoved.
Slávka napísal(a)…
Dobrý deň, množstvo tuku môže byť zachované.
Priznám sa že s maslom nemám skúsenosť. Bola by som vďačná, keby ste napísali ako chutili ☺️
Pekný zvyšok dňa prajem Slávka

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým cukrom (a

Sicílske cestoviny / cestoviny so sušenými paradajkami

  Sicília je nádherný región na juhu Talianska. Priezračné more, nekonečné pláže, niekde s bielym pieskom, ktoré pripomínajú Karibik.  Taliani majú skvelé jedlá častokrát s pár ingredienciami ale vždy s gastronomickým zážitkom. Kto obľubuje sušené paradajky ako ja, určite vyskúšajte recept kde je potrebné len cesnak, sušené paradajky a cestoviny. Niekedy jedlo môžeme obmeniť cuketou, syrom, tuniakom, kapary či inou surovinou. Ingrediencie v recepte sú bez gramov a kusov, každý si množstvo prispôsobí. Potrebujeme: cesnak sušené paradajky v oleji cestoviny  pár kvapiek citrónovej šťavy  soľ a mleté čierne korenie podľa chuti na posypanie parmezán (nemusí byť) Na rozohriatom oleji si osmažíme nakrájaný cesnak. Nesnažte ho dlho aby nebol horký. Je preto vhodné si nakrájať cesnak aj sušené paradajky zároveň. Keď začne voňať, pridáme nakrájané sušené paradajky (môžeme naliať aj trochu oleja z paradajok). Chvíľu smažíme s cesnakom.  Teraz môžeme pridať nakrájanú cuketu, kapary, tuniaka z konz

Cestovinový šalát

  Rýchly obed či večera? Cestoviny sú vždy skvelá voľba a keď si pridáme ingrediencie, ktoré máme radi, výborné jedlo máme na stole. A výhodou je, že vždy si môžeme zameniť suroviny podľa chuti. Hodí sa v lete ako svieži pokrm, či príloha ku grilovanému mäsku ale aj v ostatných mesiacoch v roku je skvelou voľbou cestovinový šalát, keď máme chuť na bezmäsité jedlo.  Potrebujeme: 500 gramov obľúbených cestovín 6 ks cherry paradajky 5 ks vajcia uvarené natvrdo 5 ks kyslé uhorky 250 gramov syr Eidam 1 ks malá tatárska omáčka alebo majonéza (čo máme radšej), prípadne pridať biely jogurt 1 ks malá konzerva kukurice 2 Pl nálev z kyslých uhoriek soľ, mleté čierne korenie podľa chuti  Cestoviny si uvaríme podľa návodu.  Všetko si nakrájame nadrobno. Ja som si vajíčka, kyslé uhorky a syr nastrúhala na hrubšom strúhadle. Všetko poriadne premiešame a necháme v chladničke odležať, najlepšie do druhého dňa.  Dobrú chuť