Kto má kvások asi každý rád skúša okrem chlebíka upiecť aj rôzne slané či sladké dobroty. Pečivo je pre niekoho výzva, pre iného samozrejmosť. A keď máme skvelý recept na jednoduché žemličky, pletenky alebo čokoľvek si vytvarujeme nie je dôvod nevyskúšať domáce pečivo.
Receptom som sa inšpirovala z jednej knihy od českej autorky. Pár zmien v recepte, pridanie kvásku Lievito madre alebo ražný kvások a raňajky, desiata, olovrant je na svete.
S pridaním kečupu, anglickej slaniny/šunky a syru si môžeme upiecť anglické rožky, pizza rožky.....
Pevne verím, že budete s výsledkom spokojní.
Rozkvas:
150 gramov vody
145 gramov Lievito madre (1 Pl ražného kvásku)
150 gramov hladkej múky
Cesto:
60 gramov vody
160 gramov hladkej múky
100 gramov polohrubej múky
40 gramov olej/ bravčová masť (je lepšia)
1,5 čl soli
Večer si urobíme rozkvas a necháme do rána na linke pri izbovej teploty. Ak robíme rozkvas ráno, necháme kvasiť aspoň 6 hodín.
Keď má rozkvas krásne bublinky, pridáme ostatné ingrediencie do cesta.
Vymiesime kompaktné cesto. Necháme dve hodiny cesto kysnúť.
Po dvoch hodinách cesto preložíme na podložku (dosku) a trochu premiesime.
Rozdelíme na niekoľko častí. Počet kusov záleží na nás. Ja som si cesto odvážila a rozdelila na 6 častí po 135 gramov.
Konce prekladáme smerom do stredu.
Vytvarujeme guličky.
Necháme približne 10 minút oddychovať.
Každú guľku si vyvaľkáme približne na
5 mm a zrolujeme.
Asi takto.
Tvary budúceho pečiva je nás. Tu som robila takú mini pletenú žemľu.
Z prameňa cesta som si urobila písmeno U a jeden koniec som schovala.
Ostávajúci koniec cesta preložíme.....
a schováme konček cesta pod žemličku.
Asi takto
Môžeme urobiť mini pletenky....
Alebo inak tvarované pečivo. Necháme hodinu kysnúť.
Pred pečením postriekame vodou, môžeme posypať sezamom, makom, hrubozrnnou soľou či rascou.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 240 stupňov približne 13 minút. Čas si prispôsobíme rúre a farbe pečiva.
Upečené pečivo necháme vychladnúť najlepšie na mriežke.
Už len natrieť maslom, obľúbenou nátierkou, .....
Žemličky v reze
Anglické rožky (anglická slanina a syr)
Gazdovské žemličky (slanina a cibuľa osmažená)
Pizza rožky (šunka a syr)
Bagetky
Mini žemličky
Žemličky rôzne tvary
Dobrú chuť
Komentáre
Pečieme vo vyhriatej rúre na 240 stupňov približne 13 minút. Čas pečenia sledujeme nakoľko každá rúra pečie inak.
Pekný deň prajem Slávka
Prajem pekný deň Slávka
Nech sa vydaria 😉
Prajem pekný deň Slávka
Priznám sa že s maslom nemám skúsenosť. Bola by som vďačná, keby ste napísali ako chutili ☺️
Pekný zvyšok dňa prajem Slávka