Preskočiť na hlavný obsah

Kačacie prsia s jačmennými krúpami


Kačka pečená je obľúbená hydina nielen v jesennom období kedy sa konajú kačacie hody. Lokše a nakladaná kyslá zelenina keď je spolu s kačkou na tanieri nechýba už nič k skvelému pôžitku.
Prsia sú obzvlášť výborné keď sa pripravia s obľúbenou či nevšednou prílohou.
Jačmenné krúpy patria práve k tej nevšednej prílohe, ale ak raz vyskúšate budete mať doma úžasný gurmánsky zážitok.

Potrebujeme:
jačmenné krúpy
kačacie prsia
cibuľa červená a žltá
soľ
1 Pl trstinový cukor

Množstvo surovín si prispôsobíme počtom ľudí.

Na masle si speníme cibuľu, pridáme opláchnuté krúpy.


Zalejeme vodou, posolíme a varíme podľa návodu na obale.


Kačacie prsia si umyjeme, osušíme a nakrájame kožu.
Dobre osolíme a uložíme na studenú panvicu kožou dole. Zapneme sporák a na najnižšom plameni opekáme. Ak by sme prudko piekli alebo prsia položili na horúcu panvicu, koža by sa pripiekla o panvicu.
Takto sa bude tuk postupne uvoľňovať spod kože.
Keď je koža do zlatista opečená, prsia otočíme a pečieme cca 10 minút.
Následne prsia preložíme do zapekacej misy a v predhriatej rúre pečieme na 180 stupňov približne 20 minút.

Na kačacej masti z výpeku si osmažíme cibuľu.


Keď je cibuľa do sklovita osmažená, vypneme a posypeme trstinovým cukrom.


A hotové jedlo už len servírovať a vychutnávať.


Výborne chutia aj s pohánkou a kuskusom
 


Dobrú chuť



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. ...

Svätomartinské rožteky

Známe sladké rožteky (v Čechách rohlíčky) , ktoré sa piekli najmä v minulosti a piekli sa v deň svätého Martina. Boli súčasťou výslužky pre čeľaď a služobníctvo, ktoré končilo službu u hospodára. Martinské rožteky môžeme nájsť aj pod názvom Martinské podkovy, Martiny, Zahýbaky, Roháče, či Vandrovnice. Posledný názov práve súvisí s vandrovaním sluhov do služieb iného gazdu. Svätomartinské rožteky dostávali ako odmenu aj koledníci za martinskú koledu. Na Martina sa v niektorých krajinách konajú jarmoky, trhy a hody v obciach, kde majú kostol zasvätený práve svätému Martinovi. S menom Martin si spájame aj pranostiku: "Martin na bielom koni", kedy očakávame poletovanie prvých snehových vločiek. Martinské rožteky sa pečú najmä u našich susedov v Čechách, ale určite treba vyskúšať toto jemné krehké sladké pečivo. Je to naša tradícia, minulosť... a treba si pripomínať zvyky našich predkov aspoň takouto formou. Rožteky môžeme plniť slivkovým lekvárom, tvarohom, makovou či orechovou p...