Preskočiť na hlavný obsah

Friteri alebo jablkové smaženky


Jablká sú výborné a zdravé ovocie. Radi ich používame do rôznych koláčov lebo vždy vyčaria aj z jednoduchého receptu skvelý dezert.
Ja som pozerala reláciu pre mňa obľúbenej Marty Stewart kde práve robila Friteri. V recepte použila 2 čľ prášku do pečiva. Ja som vyskúšala Lievito madre.

Potrebujeme:
Rozkvas
70 gramov LM (alebo 1Pl ražný kvások)
200 gramov mlieka
150 gramov hladkej múky

Cesto:
270 gramov hladkej múky
90 gramov kryštálový cukor
2 ks celé vajcia
450 gramov mlieka
2 Pl alebo 20 gramov rozpustené maslo
2 ks jablká

práškový alebo škoricový cukor na posyp

Večer si zarobíme rozkvas. Je redší ako sme pri LM zvyknuté.


Ráno primiešame ostatné ingrediencie.


Jablká ošúpeme, nakrájame na malé kocky a vmiešame do cesta. Cesto je podobné tekuté asi ako na palacinky.


Polievkovou lyžicou naberáme cesto a v rozpálenom oleji vysmážame do zlatova.
Pri tekutom ceste sa tvoria stekance v oleji. Mne to nevadilo lebo boli chutné chrumkavé. Kto chce krajšie tvary, urobí si hustejšie cesto. Nabudúce vyskúšam inú hustotu na porovnanie.


Friteri alias smaženky vyberáme na papierové obrúsky. Syn obdivoval tvary ktoré vznikali.


Poprášime cukrom a snažíme sa nejesť horúce.


Dobrú chuť

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. ...

Zákusok s jahodami a pudingom

  Leto ponúka okrem jedenia čerstvých voňavých  sladkých červených jahôd rôzne spôsoby prípravy ako varenie džemu, robenie sirupov, výrobu domácej zmrzliny, mrazenie na zimné obdobie.... Z prvých jahôdiek pečiem vždy našu obľúbenú bublinu.  Ale keďže jahôdky dozrievajú stále, skúsila som upiecť zákusok s pudingom. Nie je príliš sladký a vyzerá zákusok slávnostnejšie takže sa hodí aj na oslavu.  Jahody môžeme použiť aj mrazené, zavárané a kľudne ich môžeme zameniť za iné (maliny, černice, čučoriedky, ....) Potrebujeme: 5 ks vajcia 200 gramov kryštálový cukor 100 ml mlieka 100 ml oleja 250 gramov polohrubá múka 1 ks prášok do pečiva Puding: 1 liter mlieka 3 ks vanilkový puding  5 Pl kryštálový cukor (kto chce viac sladký zákusok, cukor si pridá) 70 gramov masla izbovej teploty 450 gramov kyslej smotany 1 ks vanilkový cukor Na dokončenie: 250 ml smotany na šľahanie (kto chce môže pridať do smotany na šľahanie stužovač šľahačky) V miske si vyšľaháme vajíčka s cukrom...