Jablká sú výborné a zdravé ovocie. Radi ich používame do rôznych koláčov lebo vždy vyčaria aj z jednoduchého receptu skvelý dezert.
Ja som pozerala reláciu pre mňa obľúbenej Marty Stewart kde práve robila Friteri. V recepte použila 2 čľ prášku do pečiva. Ja som vyskúšala Lievito madre.
Potrebujeme:
Rozkvas
70 gramov LM (alebo 1Pl ražný kvások)
200 gramov mlieka
150 gramov hladkej múky
Cesto:
270 gramov hladkej múky
90 gramov kryštálový cukor
2 ks celé vajcia
450 gramov mlieka
2 Pl alebo 20 gramov rozpustené maslo
2 ks jablká
práškový alebo škoricový cukor na posyp
Večer si zarobíme rozkvas. Je redší ako sme pri LM zvyknuté.
Ráno primiešame ostatné ingrediencie.
Jablká ošúpeme, nakrájame na malé kocky a vmiešame do cesta. Cesto je podobné tekuté asi ako na palacinky.
Polievkovou lyžicou naberáme cesto a v rozpálenom oleji vysmážame do zlatova.
Pri tekutom ceste sa tvoria stekance v oleji. Mne to nevadilo lebo boli chutné chrumkavé. Kto chce krajšie tvary, urobí si hustejšie cesto. Nabudúce vyskúšam inú hustotu na porovnanie.
Friteri alias smaženky vyberáme na papierové obrúsky. Syn obdivoval tvary ktoré vznikali.
Poprášime cukrom a snažíme sa nejesť horúce.
Dobrú chuť
Komentáre