Preskočiť na hlavný obsah

Hokkaido halušky




Keď v záhradke dozrieva úroda medzi nimi aj tekvice je škoda neurobiť tieto netradičné halušky. Takže okrem polievky, rizota..... máme ďalší recept na výborné jedlo.
Ja ich robím len na sladko, ale videla som ich podávať aj s bryndzou a slaninkou.

Potrebujeme:
tekvica hokkaido
polohrubá múka
vajce
štipka soli

na posyp:
mak mletý, orechy mleté 
cukor práškový 
maslo na poliate

Hokaido si nakrájame, vyberieme semienka a uložíme na plech s papierom na pečenie alebo na keramickú zapekaciu misu.



Pokvapkáme olejom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov do mäkka. 


Upečenú tekvicu vyberieme do misky a tyčovým mixérom rozmixujeme.

Pridáme múku podľa potreby, vajce a soľ.
Vypracujeme cesto. 


 Cez sito na halušky dávame do vriacej vody.

Po vyplávaní na povrch, halušky vyberieme dierovanou lyžicou.


Prekladáme halušky do misy.



Servírujeme s makom, alebo orechami, práškovým cukrom a poliate maslom. Môžeme hokkaido halušky podávať aj s bryndzou a slaninkou.




Dobrú chuť



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Cruffiny (kváskové)

 Každá z nás pozná muffiny aj croissanty. Cruffiny sú ich skvelá kombinácia. Prvá zmienka pochádza len prednedávnom z Austrálie v roku 2013. Preslávil ich až austrálsky šéfkuchár Ry Stephe v San Francisco v roku 2014, ktorý si dal aj ochrannú známku. Pred ich podnikom sú každé ráno dlhé rady ľudí aby si vychutnali čerstvé cruffiny. Našťastie sme žienky šikovné a cruffiny si upečieme aj doma. Môžeme ich plniť čokoládou, džemom, krémom typu créme patissieres,..... Receptom som sa inšpirovala na webe. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov mlieka 120 gramov Lievito madre 150 gramov hladkej múky Cesto 300 gramov hladkej múky 90 gramov mlieka 100 gramov zmäknuté maslo 50 gramov cukor kryštál 1 ks vanilkový cukor štipka soli cca 50 gramov zmäknuté maslo na potieranie Večer si zarobíme rozkvas. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto.  Cesto necháme 2 hodiny kysnúť na linke (kým zdvojnásobí objem) alebo zakrytú misu vložíme do chladnič...

Výborný banánový chlebík

  Ak máte doma už veľmi zrelé banány a nikto ich nechce zjesť, upečte si výborný banánový chlebík. Škoda vyhodiť sladké banány vďaka ktorým nemusíme pridať veľa cukru. Chlebík si môžeme urobiť s klasickou bielou múkou alebo v zdravšej alternatíve použijeme špaldovú múku. Banánový chlebík kľudne môžeme upraviť podľa vlastných potrieb či chutí. Použiť med namiesto cukru, pridať nasekané orechy, či horkú čokoládu. Zámenou ingrediencií dosiahneme vždy iný chuťový zážitok. Potrebujeme: 3 ks zrelé banány 1 ks celé vajce 100 gramov trstinový cukor 70 gramov maslo rozpustené 200 gramov špaldová múka hladká 1 čl sóda bikarbóna Môžeme pridať 100 gramov orechov alebo horkej čokolády, či hrozienka. Banány si ošúpeme a dáme do misky. Pomocou vidličky si banány rozpučíme a vymiešame na kašu. Pridáme vajíčko a zamiešame. Ďalej pridáme trstinový cukor a rozpustené ale vychladnuté maslo. Nakoniec prisypeme múku so sódou bikarbónou. Všetko spolu dobre premiešame. Vlejeme do formy na biskupský chlebí...