Preskočiť na hlavný obsah

Vianočka (sladké koláčiky s čokoládou) kváskové



Ráno ku kávičke, deťom kakao je vianočka ideálny spoločník.
Maslo, džem a môžeme si vychutnať výborné raňajky.
A my máme bonus v krásnej sladkej vôni počas pečenia. Cesto sa dá využiť aj na menšie koláčiky.
Keď máme chuť na niečo sladké s veeeľa čokolády nie je asi nič jednoduchšie ako si upiecť tieto prudko čokoládové rýchlo miznúce kváskové koláče.
Plnku si môžeme zvoliť podľa chuti, či obsahu chladničky. Zaujímavé môžu byť s lekvárom, makom alebo orechovou plnkou.
Pre čokoholikou ako som ja je výborná Nutella.

Potrebujeme:

Rozkvas/predcesto
100 gramov mlieka
120 gramov Lievito madre (alebo 2 Pl kvásku)
150 gramov hladkej múky
40 gramov cukru

Cesto:
300 gramov hladkej múky
130 ml mlieka
80 gramov cukru kryštál
30 gramov maslo rozpustené (alebo izbová teplota)
1 Pl nesolenej bravčovej masti (nie kopcom)
50 gramov oleja
hrozienka (nemusia byť)
Nutella
mak, mandľove lupene posyp
vajíčko na potretie cesta


LM si zmiešame s mliekom a pridáme ostatné ingrediencie na rozkvas.
Rozkvas má byť hustý. Necháme niekoľko hodín kvasiť.  Dĺžka závisí od teploty v miestnosti, ale aspoň šesť až sedem hodín určite.
Neskôr mixérom miesime cesto s ostatnými surovinami.
Opäť necháme cca 3 až 4  hodiny kvasiť.


Cesto po vykvasení si rozdelíme na rovnaké kúsky. Mne vyšlo 10 kúskov po cca 104 gramov.
Ak robíme vianočku, rozdelíme cesto na toľko kúskov, koľko chceme zapletať prameňov.


Z každého kúsku si miesením vytvarujeme guličky.


A teraz je ten správny čas pohrať sa s cestom. Môžeme si urobiť rôzne tvary od rožku, cez kvietok, mini bochník, mini pletenku....



Koláče ukladáme na plech s papierom na pečenie a necháme podkysnúť. V tomto prípade v teple to nebolo ani hodinu.
Koláče pripravené do rúry potrieme vajíčkom a posypeme niektoré makom.
Vložíme do vyhriatej rúry na 200 stupňov celzia približne 5 minút.
Neskôr znížime teplotu na 180 a pečieme do zlatista (približne 20 minút)
Vianočka kysne približne 2 hodiny v lete, v zime môže dlhšie.
Môžeme využiť chladničkové kysnutie. To by malo vydržať z večera do rána.
Vďaka tukom v ceste vianočka kysne pomaly.


Upečené koláčiky necháme vychladnúť na mriežke.


A vychutnajte si maximálnu čoko chuť.



Vianočka z troch prameňov.


Vianočka pletená z piatich prameňov.


A s domácim černicovým džemom.





Dobrú chuť

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým cukrom (a

Sicílske cestoviny / cestoviny so sušenými paradajkami

  Sicília je nádherný región na juhu Talianska. Priezračné more, nekonečné pláže, niekde s bielym pieskom, ktoré pripomínajú Karibik.  Taliani majú skvelé jedlá častokrát s pár ingredienciami ale vždy s gastronomickým zážitkom. Kto obľubuje sušené paradajky ako ja, určite vyskúšajte recept kde je potrebné len cesnak, sušené paradajky a cestoviny. Niekedy jedlo môžeme obmeniť cuketou, syrom, tuniakom, kapary či inou surovinou. Ingrediencie v recepte sú bez gramov a kusov, každý si množstvo prispôsobí. Potrebujeme: cesnak sušené paradajky v oleji cestoviny  pár kvapiek citrónovej šťavy  soľ a mleté čierne korenie podľa chuti na posypanie parmezán (nemusí byť) Na rozohriatom oleji si osmažíme nakrájaný cesnak. Nesnažte ho dlho aby nebol horký. Je preto vhodné si nakrájať cesnak aj sušené paradajky zároveň. Keď začne voňať, pridáme nakrájané sušené paradajky (môžeme naliať aj trochu oleja z paradajok). Chvíľu smažíme s cesnakom.  Teraz môžeme pridať nakrájanú cuketu, kapary, tuniaka z konz

Cestovinový šalát

  Rýchly obed či večera? Cestoviny sú vždy skvelá voľba a keď si pridáme ingrediencie, ktoré máme radi, výborné jedlo máme na stole. A výhodou je, že vždy si môžeme zameniť suroviny podľa chuti. Hodí sa v lete ako svieži pokrm, či príloha ku grilovanému mäsku ale aj v ostatných mesiacoch v roku je skvelou voľbou cestovinový šalát, keď máme chuť na bezmäsité jedlo.  Potrebujeme: 500 gramov obľúbených cestovín 6 ks cherry paradajky 5 ks vajcia uvarené natvrdo 5 ks kyslé uhorky 250 gramov syr Eidam 1 ks malá tatárska omáčka alebo majonéza (čo máme radšej), prípadne pridať biely jogurt 1 ks malá konzerva kukurice 2 Pl nálev z kyslých uhoriek soľ, mleté čierne korenie podľa chuti  Cestoviny si uvaríme podľa návodu.  Všetko si nakrájame nadrobno. Ja som si vajíčka, kyslé uhorky a syr nastrúhala na hrubšom strúhadle. Všetko poriadne premiešame a necháme v chladničke odležať, najlepšie do druhého dňa.  Dobrú chuť