Preskočiť na hlavný obsah

Vianočka (sladké koláčiky s čokoládou) kváskové



Ráno ku kávičke, deťom kakao je vianočka ideálny spoločník.
Maslo, džem a môžeme si vychutnať výborné raňajky.
A my máme bonus v krásnej sladkej vôni počas pečenia. Cesto sa dá využiť aj na menšie koláčiky.
Keď máme chuť na niečo sladké s veeeľa čokolády nie je asi nič jednoduchšie ako si upiecť tieto prudko čokoládové rýchlo miznúce kváskové koláče.
Plnku si môžeme zvoliť podľa chuti, či obsahu chladničky. Zaujímavé môžu byť s lekvárom, makom alebo orechovou plnkou.
Pre čokoholikou ako som ja je výborná Nutella.

Potrebujeme:

Rozkvas/predcesto
100 gramov mlieka
120 gramov Lievito madre (alebo 2 Pl kvásku)
150 gramov hladkej múky
40 gramov cukru

Cesto:
300 gramov hladkej múky
130 ml mlieka
80 gramov cukru kryštál
30 gramov maslo rozpustené (alebo izbová teplota)
1 Pl nesolenej bravčovej masti (nie kopcom)
50 gramov oleja
hrozienka (nemusia byť)
Nutella
mak, mandľove lupene posyp
vajíčko na potretie cesta


LM si zmiešame s mliekom a pridáme ostatné ingrediencie na rozkvas.
Rozkvas má byť hustý. Necháme niekoľko hodín kvasiť.  Dĺžka závisí od teploty v miestnosti, ale aspoň šesť až sedem hodín určite.
Neskôr mixérom miesime cesto s ostatnými surovinami.
Opäť necháme cca 3 až 4  hodiny kvasiť.


Cesto po vykvasení si rozdelíme na rovnaké kúsky. Mne vyšlo 10 kúskov po cca 104 gramov.
Ak robíme vianočku, rozdelíme cesto na toľko kúskov, koľko chceme zapletať prameňov.


Z každého kúsku si miesením vytvarujeme guličky.


A teraz je ten správny čas pohrať sa s cestom. Môžeme si urobiť rôzne tvary od rožku, cez kvietok, mini bochník, mini pletenku....



Koláče ukladáme na plech s papierom na pečenie a necháme podkysnúť. V tomto prípade v teple to nebolo ani hodinu.
Koláče pripravené do rúry potrieme vajíčkom a posypeme niektoré makom.
Vložíme do vyhriatej rúry na 200 stupňov celzia približne 5 minút.
Neskôr znížime teplotu na 180 a pečieme do zlatista (približne 20 minút)
Vianočka kysne približne 2 hodiny v lete, v zime môže dlhšie.
Môžeme využiť chladničkové kysnutie. To by malo vydržať z večera do rána.
Vďaka tukom v ceste vianočka kysne pomaly.


Upečené koláčiky necháme vychladnúť na mriežke.


A vychutnajte si maximálnu čoko chuť.



Vianočka z troch prameňov.


Vianočka pletená z piatich prameňov.


A s domácim černicovým džemom.





Dobrú chuť

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. ...

Jednoduchý kváskový chlieb

Ak ste sa rozhodli kváskovať, nemohli ste urobiť lepšie pre svoju rodinku. Vôňa chleba, ktorá sa šíri bytom, výborný chrumkavý mäkkučký chlebík  a najmä vďaka kvásku má chlieb veľa benefitov. Kvások ako taký používa človek už niekoľko tisícročí na výrobu obilných placiek a podobne. Voľakedy naše prababičky vyrábali kvások zo starého chleba alebo zo zvyškov cesta. Stačilo ich namočiť do vlažnej vody. Výhody kváskovania :  + kvások na rozdiel od droždia z obchodu obsahuje viac druhov kvasných baktérií. + vďaka kvásku cesto lepšie kysne + zlepšuje trvanlivosť pečiva, chleba... + zlepšuje stráviteľnosť (nenafukuje) + zlepšuje výživové vlastnosti Kváskový chlebík je po prispôsobení múk vhodný aj pre diabetikov, celiatikov, histaminikov. Dokonca niektorí ľudia uvádzajú zlepšenie trávenia. Kvások si môžeme založiť doma. Je to 14 dňový proces kŕmenia vodou a múkou. Môžeme osloviť susedu, kamarátku alebo niekoho v blízkom okolí o kom vieme že kváskuje. Je tzv kvásková mapa ...