Maslo, džem a môžeme si vychutnať výborné raňajky.
A my máme bonus v krásnej sladkej vôni počas pečenia. Cesto sa dá využiť aj na menšie koláčiky.
Keď máme chuť na niečo sladké s veeeľa čokolády nie je asi nič jednoduchšie ako si upiecť tieto prudko čokoládové rýchlo miznúce kváskové koláče.
Plnku si môžeme zvoliť podľa chuti, či obsahu chladničky. Zaujímavé môžu byť s lekvárom, makom alebo orechovou plnkou.
Pre čokoholikou ako som ja je výborná Nutella.
Potrebujeme:
Rozkvas/predcesto
100 gramov mlieka
120 gramov Lievito madre (alebo 2 Pl kvásku)
150 gramov hladkej múky
40 gramov cukru
Cesto:
300 gramov hladkej múky
130 ml mlieka
80 gramov cukru kryštál
30 gramov maslo rozpustené (alebo izbová teplota)
1 Pl nesolenej bravčovej masti (nie kopcom)
50 gramov oleja
Z každého kúsku si miesením vytvarujeme guličky.
A teraz je ten správny čas pohrať sa s cestom. Môžeme si urobiť rôzne tvary od rožku, cez kvietok, mini bochník, mini pletenku....
Koláče ukladáme na plech s papierom na pečenie a necháme podkysnúť. V tomto prípade v teple to nebolo ani hodinu.
Koláče pripravené do rúry potrieme vajíčkom a posypeme niektoré makom.
Vložíme do vyhriatej rúry na 200 stupňov celzia približne 5 minút.
Neskôr znížime teplotu na 180 a pečieme do zlatista (približne 20 minút)
A vychutnajte si maximálnu čoko chuť.
Vianočka pletená z piatich prameňov.
Keď máme chuť na niečo sladké s veeeľa čokolády nie je asi nič jednoduchšie ako si upiecť tieto prudko čokoládové rýchlo miznúce kváskové koláče.
Plnku si môžeme zvoliť podľa chuti, či obsahu chladničky. Zaujímavé môžu byť s lekvárom, makom alebo orechovou plnkou.
Pre čokoholikou ako som ja je výborná Nutella.
Potrebujeme:
Rozkvas/predcesto
100 gramov mlieka
120 gramov Lievito madre (alebo 2 Pl kvásku)
150 gramov hladkej múky
40 gramov cukru
Cesto:
300 gramov hladkej múky
130 ml mlieka
80 gramov cukru kryštál
30 gramov maslo rozpustené (alebo izbová teplota)
1 Pl nesolenej bravčovej masti (nie kopcom)
50 gramov oleja
hrozienka (nemusia byť)
Nutella
mak, mandľove lupene posyp
vajíčko na potretie cesta
LM si zmiešame s mliekom a pridáme ostatné ingrediencie na rozkvas.
Rozkvas má byť hustý. Necháme niekoľko hodín kvasiť. Dĺžka závisí od teploty v miestnosti, ale aspoň šesť až sedem hodín určite.
Neskôr mixérom miesime cesto s ostatnými surovinami.
Opäť necháme cca 3 až 4 hodiny kvasiť.
Cesto po vykvasení si rozdelíme na rovnaké kúsky. Mne vyšlo 10 kúskov po cca 104 gramov.
Nutella
mak, mandľove lupene posyp
vajíčko na potretie cesta
LM si zmiešame s mliekom a pridáme ostatné ingrediencie na rozkvas.
Rozkvas má byť hustý. Necháme niekoľko hodín kvasiť. Dĺžka závisí od teploty v miestnosti, ale aspoň šesť až sedem hodín určite.
Neskôr mixérom miesime cesto s ostatnými surovinami.
Opäť necháme cca 3 až 4 hodiny kvasiť.
Cesto po vykvasení si rozdelíme na rovnaké kúsky. Mne vyšlo 10 kúskov po cca 104 gramov.
Ak robíme vianočku, rozdelíme cesto na toľko kúskov, koľko chceme zapletať prameňov.
Z každého kúsku si miesením vytvarujeme guličky.
A teraz je ten správny čas pohrať sa s cestom. Môžeme si urobiť rôzne tvary od rožku, cez kvietok, mini bochník, mini pletenku....
Koláče ukladáme na plech s papierom na pečenie a necháme podkysnúť. V tomto prípade v teple to nebolo ani hodinu.
Koláče pripravené do rúry potrieme vajíčkom a posypeme niektoré makom.
Vložíme do vyhriatej rúry na 200 stupňov celzia približne 5 minút.
Neskôr znížime teplotu na 180 a pečieme do zlatista (približne 20 minút)
Vianočka kysne približne 2 hodiny v lete, v zime môže dlhšie.
Môžeme využiť chladničkové kysnutie. To by malo vydržať z večera do rána.
A vychutnajte si maximálnu čoko chuť.
Vianočka z troch prameňov.
A s domácim černicovým džemom.
Komentáre