Preskočiť na hlavný obsah

Mliečne pečivo (kváskové)




Pečivo mierne sladké je na internete aj pod názvom briošky, francúzsky pain au lait či anglicky milk bread alebo rolls dinner.
Nech už ich pomenujete akokoľvek, upečiete si výborné raňajky. Stačí trochu masla, džemu, nutelly alebo len tak samotné. S kávičkou sú dokonalá dvojka.
Nabudúce skúsim pridať hrozienka, alebo naplniť nutellou a nová chuť zaručí že aj malá zmena dokáže veľa.

Potrebujeme:
Rozkvas
120 gramov Lievito madre ( alebo 1 Pl kvásku ražného)
100 gramov mlieka
100 gramov hladkej múky

Cesto
450 gramov hladkej múky
1 ks celé vajce
100 gramov zmäknuté maslo
90 gramov vlažné mlieko
120 gramov kryštálového cukru
štipka soli

Večer som si zarobila rozkvas zmiešaním mlieka s Lievito madre a múky.


Ráno som pridala ostatné ingrediencie a mixérom som vymiesila cesto.


Misku s cestom som zakryla a odložila do chladničky keďže slniečko nás volalo von.


Asi po troch hodinách som cesto z chladničky vybrala a trochu premiesila na pomúčenej doske.


Valčekom na cesto som si vyvaľkala obdĺžnik.


A preložila zhora do stredu....


A zdola prekryla zvyšok cesta. Opakujeme 2 krát.


Veľkosť budúceho pečiva je na každom z nás. Ja som si odvážila 150 gramové bochníky.

Každý bochník tvarujeme ako pri pečených buchtach. Z vonkajšej strany prekladáme cesto do stredu.


Niekomu viac vyhovuje tvarovať v rukách.


Na doske ešte dokončíme guľatý tvar a ukladáme do pekáča potretý maslom.
Necháme oddychovať približne 2 hodiny alebo do zväčšenia objemu (záleží od teploty v miestnosti).


Vykysnuté bochníky potrieme vajíčkom a pečieme v predhriatej rúre na 200 stupňov 10 minút, po znížení teploty na 150 stupňov pečieme približne 15 minút. Záleží od rúry a veľkosti pečiva. Ak by sa nám zdalo že príliš hnednú, prekryjeme pekáč alobalom.


Po vybratí z rúry každý kúsok potrieme maslom.


Necháme vychladnúť na mriežke.
Podávame s kávou, čajom alebo kakaukom.😉




Dobrú chuť


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Pečené buchty ako od babičky, závin, babka, moravské koláče .... (kváskove)

Kto by nemal rád klasické pečené buchty? A najmä ak ich urobia zlaté ruky našej babičky? Vôňa sa šíri celým bytom, susedia otáčajú nos smerom k nám a vraciame sa do detstva, keď nás babka vítala s plechom plným sladkých buchiet. Plnené tvarohom, lekvárom, makom....jedna lepšia ako druhá aj keď poradie ťažko určiť. Teraz vďaka tomuto receptu môžeme my našu babku aj celu rodinu ponúknuť výbornými buchtami. Cesto je univerzálne, takže môžeme z neho robiť aj koláče (osúchy), moravské koláče, záviny, babku.... Potrebujeme: Rozkvas: 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1Pl ražného kvásku) Cesto: Rozkvas 350 gramov polohrubej múky 90 gramov vlažného mlieka 75 gramov kryštálového cukru 100 ml oleja štipka soli maslo na potretie buchiet Plnka: Tvaroh, džem, mak, nutella... Do misy dáme vodu a riadne v nej rozmiešame kvások. Pridáme múku a premiešame. Necháme na linke cez noc kvások pracovať. Alebo aspoň 6 hodín. Do krásne

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Miese

Praclíky s kváskom

Praclíky výborne sa hodia k pivku, namiesto pečiva k raňajkám alebo k pohosteniu pre návštevu. Nájdeme ich aj pod názvom Bavorské praclíky, Lúhované praclíky, Bretzel, Pretzel či Laugenbretzel. Typické pri príprave praclíkov je pred pečením im dopriať malý kúpeľ vo vode so sódou bikarbónou alebo 4% roztoku hydroxidu sodného. Ja som v recepte použila sódu bikarbónu nakoľko je dostupná a bezpečná. Potrebujeme: Rozkvas/predcesto 160 gramov hladkej múky T650 105 gramov mlieka 140 gramov Lievito madre Cesto 340 gramov hladkej múky môže byť T650 180 gramov mlieka 1Pl masti (40 gramov) 1,5 čl soli Lúhovanie 1,5 litra vody 100 gramov sódy bikarbóny Posyp Hrubozrnná soľ Večer si zarobíme rozkvas a necháme do rána kvasiť. Minimálne 6 hodín. Nezľaknite sa je to dosť husté, do rána bude rozkvas jemný ale nie riedky. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Cesto zakryjeme a necháme 2 hodiny odpočívať. Po dvoch hodinách si cesto vy