Pečivo mierne sladké je na internete aj pod názvom briošky, francúzsky pain au lait či anglicky milk bread alebo rolls dinner.
Nech už ich pomenujete akokoľvek, upečiete si výborné raňajky. Stačí trochu masla, džemu, nutelly alebo len tak samotné. S kávičkou sú dokonalá dvojka.
Nabudúce skúsim pridať hrozienka, alebo naplniť nutellou a nová chuť zaručí že aj malá zmena dokáže veľa.
Potrebujeme:
Rozkvas
120 gramov Lievito madre ( alebo 1 Pl kvásku ražného)
100 gramov mlieka
100 gramov hladkej múky
Cesto
450 gramov hladkej múky
1 ks celé vajce
100 gramov zmäknuté maslo
90 gramov vlažné mlieko
120 gramov kryštálového cukru
štipka soli
Večer som si zarobila rozkvas zmiešaním mlieka s Lievito madre a múky.
Ráno som pridala ostatné ingrediencie a mixérom som vymiesila cesto.
Misku s cestom som zakryla a odložila do chladničky keďže slniečko nás volalo von.
Asi po troch hodinách som cesto z chladničky vybrala a trochu premiesila na pomúčenej doske.
Valčekom na cesto som si vyvaľkala obdĺžnik.
A preložila zhora do stredu....
A zdola prekryla zvyšok cesta. Opakujeme 2 krát.
Veľkosť budúceho pečiva je na každom z nás. Ja som si odvážila 150 gramové bochníky.
Každý bochník tvarujeme ako pri pečených buchtach. Z vonkajšej strany prekladáme cesto do stredu.
Niekomu viac vyhovuje tvarovať v rukách.
Na doske ešte dokončíme guľatý tvar a ukladáme do pekáča potretý maslom.
Necháme oddychovať približne 2 hodiny alebo do zväčšenia objemu (záleží od teploty v miestnosti).
Vykysnuté bochníky potrieme vajíčkom a pečieme v predhriatej rúre na 200 stupňov 10 minút, po znížení teploty na 150 stupňov pečieme približne 15 minút. Záleží od rúry a veľkosti pečiva. Ak by sa nám zdalo že príliš hnednú, prekryjeme pekáč alobalom.
Po vybratí z rúry každý kúsok potrieme maslom.
Necháme vychladnúť na mriežke.
Podávame s kávou, čajom alebo kakaukom.😉
Dobrú chuť
Komentáre