Preskočiť na hlavný obsah

Mliečne pečivo (kváskové)




Pečivo mierne sladké je na internete aj pod názvom briošky, francúzsky pain au lait či anglicky milk bread alebo rolls dinner.
Nech už ich pomenujete akokoľvek, upečiete si výborné raňajky. Stačí trochu masla, džemu, nutelly alebo len tak samotné. S kávičkou sú dokonalá dvojka.
Nabudúce skúsim pridať hrozienka, alebo naplniť nutellou a nová chuť zaručí že aj malá zmena dokáže veľa.

Potrebujeme:
Rozkvas
120 gramov Lievito madre ( alebo 1 Pl kvásku ražného)
100 gramov mlieka
100 gramov hladkej múky

Cesto
450 gramov hladkej múky
1 ks celé vajce
100 gramov zmäknuté maslo
90 gramov vlažné mlieko
120 gramov kryštálového cukru
štipka soli

Večer som si zarobila rozkvas zmiešaním mlieka s Lievito madre a múky.


Ráno som pridala ostatné ingrediencie a mixérom som vymiesila cesto.


Misku s cestom som zakryla a odložila do chladničky keďže slniečko nás volalo von.


Asi po troch hodinách som cesto z chladničky vybrala a trochu premiesila na pomúčenej doske.


Valčekom na cesto som si vyvaľkala obdĺžnik.


A preložila zhora do stredu....


A zdola prekryla zvyšok cesta. Opakujeme 2 krát.


Veľkosť budúceho pečiva je na každom z nás. Ja som si odvážila 150 gramové bochníky.

Každý bochník tvarujeme ako pri pečených buchtach. Z vonkajšej strany prekladáme cesto do stredu.


Niekomu viac vyhovuje tvarovať v rukách.


Na doske ešte dokončíme guľatý tvar a ukladáme do pekáča potretý maslom.
Necháme oddychovať približne 2 hodiny alebo do zväčšenia objemu (záleží od teploty v miestnosti).


Vykysnuté bochníky potrieme vajíčkom a pečieme v predhriatej rúre na 200 stupňov 10 minút, po znížení teploty na 150 stupňov pečieme približne 15 minút. Záleží od rúry a veľkosti pečiva. Ak by sa nám zdalo že príliš hnednú, prekryjeme pekáč alobalom.


Po vybratí z rúry každý kúsok potrieme maslom.


Necháme vychladnúť na mriežke.
Podávame s kávou, čajom alebo kakaukom.😉




Dobrú chuť


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým cukrom (a

Princezky

  Obľúbené sušienky s kávovým krémom, známe z nášho detstva určite stoja za vyskúšanie. Na tvare v tomto prípade naozaj nezáleží, lebo chuť je dôležitá. Pokiaľ nemáme formičku na vykrajovanie v tvare princeziek, urobíme si sušienky v akomkoľvek tvare podľa našej nálady či dostupnosti tvarov formičiek. Ak pridáme trochu nastrúhanej bielej, hnedej či horkej čokolády (cca 30 gramov) chuť bude vždy iná.  Do plnky môžeme použiť rozpustnú - nescu kávu rozmiešanú v troche vody alebo presso kávu. V oboch prípadoch do plnky zamiešame studenú kávu. Potrebujeme: 500 gramov hladkej múky 250 gramov maslo 150 gramov práškový cukor 40 gramov kakao 2 ks celé vajcia 1 ks vanilínový cukor Plnka: 125 gramov zmäknuté maslo 100 gramov cukor práškový 120 gramov sušené mlieko 3 až 5 čl kávy (záleží od hustoty krému) 30 gramov čokolády nastrúhanej na jemno (nemusí byť) Najprv si urobíme kávu do plnky aby nám stihla vychladnúť. Ingrediencie na cesto dáme do misky. Maslo z chladničky som si nastrúhala. Vymiesim

Škvarkové pagáčiky kváskové bez rozkvasu

Škvarkové pagáčiky nepatria medzi zdravé jedlá, ale kto odolá ich vôní a úžasnej chuti? Vždy keď mám možnosť urobiť tieto zvrchu chrumkavé, vnútri jemné a mäkkučké pagáčiky neváham a večer zarábam cesto.  Ak máme možnosť vytopiť si škvarky doma či na záhrade, máme bonus aj domácu masť. Recept je jednoduchý, netreba robiť rozkvas, čas potrebujeme len na prekladanie cesta. Ale verím že s výsledkom snaženia bude každý spokojný. Nám tie pagáčiky záhadne miznú, tak dávajte pozor aby sa vám ušlo pár kúskov. Na blogu mám aj recept s použitím droždia. Potrebujeme: 350 g mlieka 140 g LM alebo 1 Pl ražného kvásku 500 g hladkej múky 20 g soľ (ak máme slané škvarky, soli dáme menej) 30 g bravčová masť 1 ks celé vajce 400 g škvarky Na potretie jedno vajíčko a na posyp môžeme pridať mak, rasca, sezam.... Najprv sme si na záhrade vytopili škvarky. Večer si do misky dáme všetky ingrediencie (okrem škvarkov). Najlepšie mixérom vymiesime cesto. Nebojte sa, že je riedke a lepivé. Misku prikryjeme a nechá