Preskočiť na hlavný obsah

Podplamenník, podpecník či poplamúch (kváskový)





Tradičný kysnutý koláč z chlebového cesta, ktorý je obľúbený nielen na trhoch či jarmoku. Môžeme ho podávať klasika s bryndzou, slaninkou, cibuľou, ale aj s dobrou klobásou, či škvarkami. Niekto má rád na sladko s džemom a orechami.
Jeho príprava je veľmi jednoduchá, takže skúste si aj vy upiecť túto originálnu pochúťku. Môžeme servírovať ako pohostenie pre hostí, či ako súčasť hlavného jedla.

Potrebujeme:
Rozkvas
100 gramov vody
100 gramov hladkej múky
1 Pl kvásku /140 gramov LM (môžeme pridať o 10 gramov viac vody)

Cesto
400 gramov hladkej múky
100 gramov mlieka
150 gramov uvarených zemiakov
25 gramov oleja
1 kl soli
1 ks celé vajce

Na dokončenie:
kyslá smotana, bryndza, slanina, tvaroh, kôpor, klobása, syr....
Sladká verzia: tvaroh, orechy, mak, slivky, višne, jablká....

Večer si zmiešame múku, vodu a kvások. Prikryjeme a necháme do rána kvasiť.


Do krásneho bublinkového rozkvasu pridáme ostatné ingrediencie na cesto.


Mixerom vymiesime hladké cesto. Prikryjeme a dve hodiny necháme kysnúť.


 Pred koncom kysnutia cesta si nakrájame slaninku, cibuľu, bryndzu zmiešame s kyslou smotanou.
Plech si potrieme masťou a rukami si cesto roztiahneme na celý plech.


Pridáme si nachystané suroviny a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov celzia približne 20 minút.



Po vybratí už len čakať kedy úžasne voňavý podplameník aspoň trochu vychladne.



Dobrú chuť

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Makové linecké koláčiky

Linecké koláčiky sú neoddeliteľnou súčasťou pečenia počas sviatkov vianočných aj cez Veľkú noc. Rôzne tvary a zdobenie robí sviatočný vzhľad aj z jednoduchého koláčika. Prečo dobré neurobiť lepším? Pridáme celý mak na zaujímavý efekt a trochu škorice, ktorá urobí výbornú bodku v tejto skvelej kombinácii. Potrebujeme: 350 gramov hladkej múky 250 gramov maslo/Hera 200 gramov práškový cukor 45 gramov mak celý 1/2 sáčku prášku do pečiva 1/2 čl mletej škorice 1 ks celé vajce  Všetky ingrediencie zamiešame na hladké cesto. Cesto v mise necháme oddýchnuť v chladničke približne 2 hodiny. Ak necháme dlhšie v chladničke (napríklad cez noc), je potrebné na linke trochu nech sa obreje. Na riadne pomúčenej doske si vyvaľkáme plát (ja si cesto rozdelím na polovicu pre lepšiu manipuláciu).  Vykrajujeme rôzne tvary a ukladáme na plech s papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov celzia cca 5 až 7 minút. Čas záleží od rúry a hrúbky cesta....

Detský vianočný punč

  Vianočný punč má rád asi každý. Umocňuje pocit vianočného obdobia.  Tradičný vianočný punč sa varí predovšetkým z čaju, vína a rumu pridaním ovocia a korením. Túto sladkú horúcu dobrotu majú aj detičky radi, samozrejme pripraviť sa musí bez alkoholu. Ja som uvarila z ingrediencií čo som mala doma a chutilo aj nám dospelým.  Čaj môžeme použiť čierny aj ovocný ideálne detský bez kofeínu.  Šťavu z pomaranča môžeme nahradiť jablkovým džúsom. Potrebujeme: 1 liter čaju  150 ml šťava z pomaranča 1 ks jablko 1 ks pomaranč 1 ks škorica 2 ks badián 5 ks klinčeky  2 Pl medu/cukru (alebo podľa chuti) Jablko aj pomaranč si očistíme, jablko zbavíme jadierok a nakrájame na malé kúsky. Vložíme do hrnca s čajom, medom a šťavou  z pomaranča a približne desať minút povaríme na slabom ohni. Vlastne punč iba ohrievame.   Ešte teplý punč aj s kúskami ovocia nalejeme do šálky.                       ...