Preskočiť na hlavný obsah

Podplamenník, podpecník či poplamúch (kváskový)





Tradičný kysnutý koláč z chlebového cesta, ktorý je obľúbený nielen na trhoch či jarmoku. Môžeme ho podávať klasika s bryndzou, slaninkou, cibuľou, ale aj s dobrou klobásou, či škvarkami. Niekto má rád na sladko s džemom a orechami.
Jeho príprava je veľmi jednoduchá, takže skúste si aj vy upiecť túto originálnu pochúťku. Môžeme servírovať ako pohostenie pre hostí, či ako súčasť hlavného jedla.

Potrebujeme:
Rozkvas
100 gramov vody
100 gramov hladkej múky
1 Pl kvásku /140 gramov LM (môžeme pridať o 10 gramov viac vody)

Cesto
400 gramov hladkej múky
100 gramov mlieka
150 gramov uvarených zemiakov
25 gramov oleja
1 kl soli
1 ks celé vajce

Na dokončenie:
kyslá smotana, bryndza, slanina, tvaroh, kôpor, klobása, syr....
Sladká verzia: tvaroh, orechy, mak, slivky, višne, jablká....

Večer si zmiešame múku, vodu a kvások. Prikryjeme a necháme do rána kvasiť.


Do krásneho bublinkového rozkvasu pridáme ostatné ingrediencie na cesto.


Mixerom vymiesime hladké cesto. Prikryjeme a dve hodiny necháme kysnúť.


 Pred koncom kysnutia cesta si nakrájame slaninku, cibuľu, bryndzu zmiešame s kyslou smotanou.
Plech si potrieme masťou a rukami si cesto roztiahneme na celý plech.


Pridáme si nachystané suroviny a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov celzia približne 20 minút.



Po vybratí už len čakať kedy úžasne voňavý podplameník aspoň trochu vychladne.



Dobrú chuť

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým cukrom (a

Jednoduchý kváskový chlieb

Ak ste sa rozhodli kváskovať, nemohli ste urobiť lepšie pre svoju rodinku. Vôňa chleba, ktorá sa šíri bytom, výborný chrumkavý mäkkučký chlebík  a najmä vďaka kvásku má chlieb veľa benefitov. Kvások ako taký používa človek už niekoľko tisícročí na výrobu obilných placiek a podobne. Voľakedy naše prababičky vyrábali kvások zo starého chleba alebo zo zvyškov cesta. Stačilo ich namočiť do vlažnej vody. Výhody kváskovania :  + kvások na rozdiel od droždia z obchodu obsahuje viac druhov kvasných baktérií. + vďaka kvásku cesto lepšie kysne + zlepšuje trvanlivosť pečiva, chleba... + zlepšuje stráviteľnosť (nenafukuje) + zlepšuje výživové vlastnosti Kváskový chlebík je po prispôsobení múk vhodný aj pre diabetikov, celiatikov, histaminikov. Dokonca niektorí ľudia uvádzajú zlepšenie trávenia. Kvások si môžeme založiť doma. Je to 14 dňový proces kŕmenia vodou a múkou. Môžeme osloviť susedu, kamarátku alebo niekoho v blízkom okolí o kom vieme že kváskuje. Je tzv kvásková mapa kde sa dá

Princezky

  Obľúbené sušienky s kávovým krémom, známe z nášho detstva určite stoja za vyskúšanie. Na tvare v tomto prípade naozaj nezáleží, lebo chuť je dôležitá. Pokiaľ nemáme formičku na vykrajovanie v tvare princeziek, urobíme si sušienky v akomkoľvek tvare podľa našej nálady či dostupnosti tvarov formičiek. Ak pridáme trochu nastrúhanej bielej, hnedej či horkej čokolády (cca 30 gramov) chuť bude vždy iná.  Do plnky môžeme použiť rozpustnú - nescu kávu rozmiešanú v troche vody alebo presso kávu. V oboch prípadoch do plnky zamiešame studenú kávu. Potrebujeme: 500 gramov hladkej múky 250 gramov maslo 150 gramov práškový cukor 40 gramov kakao 2 ks celé vajcia 1 ks vanilínový cukor Plnka: 125 gramov zmäknuté maslo 100 gramov cukor práškový 120 gramov sušené mlieko 3 až 5 čl kávy (záleží od hustoty krému) 30 gramov čokolády nastrúhanej na jemno (nemusí byť) Najprv si urobíme kávu do plnky aby nám stihla vychladnúť. Ingrediencie na cesto dáme do misky. Maslo z chladničky som si nastrúhala. Vymiesim