Tradičný kysnutý koláč z chlebového cesta, ktorý je obľúbený nielen na trhoch či jarmoku. Môžeme ho podávať klasika s bryndzou, slaninkou, cibuľou, ale aj s dobrou klobásou, či škvarkami. Niekto má rád na sladko s džemom a orechami.
Jeho príprava je veľmi jednoduchá, takže skúste si aj vy upiecť túto originálnu pochúťku. Môžeme servírovať ako pohostenie pre hostí, či ako súčasť hlavného jedla.
Potrebujeme:
Rozkvas
100 gramov vody
100 gramov hladkej múky
1 Pl kvásku /140 gramov LM (môžeme pridať o 10 gramov viac vody)
Cesto
400 gramov hladkej múky
100 gramov mlieka
150 gramov uvarených zemiakov
25 gramov oleja
1 kl soli
1 ks celé vajce
Na dokončenie:
kyslá smotana, bryndza, slanina, tvaroh, kôpor, klobása, syr....
Sladká verzia: tvaroh, orechy, mak, slivky, višne, jablká....
Večer si zmiešame múku, vodu a kvások. Prikryjeme a necháme do rána kvasiť.
Do krásneho bublinkového rozkvasu pridáme ostatné ingrediencie na cesto.
Mixerom vymiesime hladké cesto. Prikryjeme a dve hodiny necháme kysnúť.
Plech si potrieme masťou a rukami si cesto roztiahneme na celý plech.
Pridáme si nachystané suroviny a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov celzia približne 20 minút.
Po vybratí už len čakať kedy úžasne voňavý podplameník aspoň trochu vychladne.
Dobrú chuť
Komentáre