Preskočiť na hlavný obsah

Pizza Italia (kváskova)




 Pizza je jednoduché a výborné jedlo. Môžeme si ju vychutnávať s dobrotami podľa vlastnej fantázie alebo klasika ako každý pozná.... šunka syr kukurica.

Potrebujeme:
300 gramov hladkej múky
4,5 Pl olivový olej
1/2 Kl soľ
175 ml vody
1 Pl kvásku
alebo: 1/2 kocky droždia a 1/2 Kl cukru aby nám droždie pracovalo.

Všetky ingrediencie spolu zmiešame (cesto s droždím: v múke si urobíme jamku, nalejeme vodu, rozdrvíme droždie a posypeme cukrom. Necháme droždie 10 minút pracovať) a vypracujeme cesto.


Ja som si cesto vymiesila večer a v miske som si ho odložila do chladničky keďže pizzu som mala na pláne robiť na druhý deň na večeru.
Po vybratí cesta si ho na doske premiesime.


Rozdelíme na dve polovice a opäť trochu premiesime.
Každé cesto si na tenko rozvaľkáme, prenesieme na plech s papierom na pečenie.


 Potrieme paradajkovým pretlakom a poukladáme suroviny ktoré na pizzi chceme mať.
Dáme do vyhriatej rúry na 200 stupňov a pečieme cca 15 minút.
Po 10-tich minútach dáme na pizzu nastrúhany eidam.


Pizzu po upečení vyberieme a radielkom na pizzu nakrájame.
Môžeme si urobiť z cesta aj pizza tyčinky.




Dobrú chuť

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Najlepšia maková plnka do závinu

  Makový závin patrí medzi naše najobľúbenejšie sladké kysnuté koláče. Mak je nielen zdravý vďaka železu a iným prospešným látkam ale je veľmi variabilný v používaní v dezertoch. Podľa tohto receptu si môžeme pripraviť aj orechovú plnku. Potrebujeme: 200 gramov mletý mak 100 gramov cukor kryštál 100 ml mlieka 1 Pl džemu (ja používam slivkový) pri orechovej plnke môžme vynechať  Podľa chuti kľudne pridajte citrónovú kôru či kvapnúť trochu rumu 😉 Mlieko zohrejeme a zalejeme mak s cukrom. Premiešame a pridáme džem. Teraz môžeme pridať aj kôru z citróna či spomínaný rum. Opäť zamiešame. Necháme vychladnúť. Makovú plnku rozotrieme na cesto. Koláč zvinieme tak že najprv si preložíme boky cesta aby nám plnka nevypadla či nevytiekla. Zrolujeme cesto a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť podľa receptu. Kváskové dve hodiny. Druhý som urobila s kakaom. Ten je jednoduchší. Rozvaľkáme cesto, potrieme roztopeným maslom, cez sitko posypeme kakaom a práškovým ...

Bublanina s ovocím

Bublanina bola, je a vždy bude obľúbený koláč.  Netreba zvlášť miešať bielky a žĺtky a napriek tomu je koláč skvelý. S pridaním obľúbeného ovocia ako jahody, višne, marhule, černice, ríbezle.... upečieme voňavú sladkú dobrotu na poobedie ku kávičke, alebo ako sladké raňajky. Trochu cesta si necháme, vmiešame polievkovú lyžicu kakaa (ak je cesto veľmi husté vlejeme trošku mlieka) a cesto na plechu ním pofŕkame. A máme opäť inú chuť aj výzor. Potrebujeme: 4 ks celé vajcia 400 g práškový cukor 300 ml mlieka 500 g polohrubej múky 200 ml oleja 1 ks prášok do pečiva jahody alebo ovocie podľa chuti Najprv si celé vajíčka vymiešame s cukrom (mixérom bude cesto viac nadýchané). Prilejeme postupne olej, mlieko a nakoniec nasypeme múku s práškom do pečiva. Plech si potrieme olejom a vysypeme múkou. Nalejeme cesto, uložíme ovocie a  pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov približne 25 až 30 minút. Čas pečenia sledujeme a koláč môžeme skúšať špajdlov. ...

Parené knedle (kváskové)

Mexický guláš, sviečková, kôprova či chrenová omáčka to sú len niektoré jedlá ku ktorým k dokonalosti chýba už iba knedľa. Domáca knedľa parená je jednoduchá a tá kupovaná sa s ňou nedá vôbec porovnať. S kváskom a s láskou urobená knedľa zaručí spokojnosť a plné bruchá. Prečo si nedovoliť malý luxus v nadýchanom kúsku knedle? Vlastne jeden kúsok na tanieri určite bude málo.  Jemná, výborná, roky obľúbená a teraz aj kvásková parená knedľa čaká na vašu spokojnosť. Potrebujeme: Rozkvas 150 gramov polohrubej múky 150 gramov vody 150 gramov Lievito madre (alebo 1 Pl kvásku ražného) Cesto 350 gramov polohrubej múky 100 gramov mlieka 1 ks vajce 10 gramov oleja 1 kl soli Madre si najprv dobre rozmiešame vo vode. Pridáme múku a zmiešame všetko na hustejšie cesto. Necháme na linke celú noc. Ráno pridáme ostatné ingrediencie a mixérom vymiesime cesto. Necháme 2 hodiny kysnúť.  Po 2 hodinách si cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. ...